Bedrijf starten of overnemen

Succesvol ondernemer worden

Wat komt er allemaal kijken bij het starten of overnemen van een onderneming? De Kamer van Koophandel biedt informatie en inspiratie om de start van uw bedrijf tot een succes te maken.

Veelgestelde vragen

 • Hoe schrijf ik mijn bedrijf in?

  Uw bedrijf gaat nu echt van start. Bekijk welke stappen u moet nemen om uw bedrijf in te schrijven. Dat verschilt per rechtsvorm.


  Bekijk de procedure

 • Wanneer heb ik een onderneming?

  Wanneer moet ik mijn hobby/activiteiten inschrijven? De Kamer van Koophandel gebruikt drie criteria om te bepalen of u een onderneming heeft. Deze sluiten aan bij de criteria die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of u btw-plichtig bent.


  Criteria van een onderneming

 • Wat is de juiste rechtsvorm voor mijn bedrijf?

  Het kiezen van de juiste rechtsvorm is belangrijk. Wanneer u uw bedrijf inschrijft bij de KvK, moet u een rechtsvorm kiezen. Maar welke past het best bij uw bedrijf?


  Alle rechtsvormen op een rij

 • Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor startende ondernemers?

  Voor gerichte doelen zoals starten, innovatie en internationaal ondernemen bestaan soms overheidsregelingen. De overheidsregelingen bestaan uit subsidies en fiscale regelingen.


  Subsidies en fiscale regelingen

 • Hoe kan ik mijn risico’s beperken?

  Met de juiste verzekeringen en heldere voorwaarden verkleint u de risico's die u als ondernemer loopt. Voorkom dat u in bekende valkuilen trapt en bespaar uzelf een hoop tijd met een goede voorbereiding.


  Meer over algemene voorwaarden