ZZP'er of Freelancer

Succesvol ondernemen

U bent een van de 1 miljoen actieve zzp'ers in Nederland. Hier vindt u informatie, contacten en inspiratie voor die stap vooruit en om gewoon lekker te kunnen werken.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer ben ik als zzp’er zelfstandig ondernemer?

  Als zzp’er voert u werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers met een commerciële overeenkomst. U werkt dus in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Dat laatste is heel belangrijk. Als u zelfstandig ondernemer bent, hoeft een opdrachtgever namelijk geen loonbelasting en premies voor u af te dragen.


  Bekijk de toelichting.

 • Wat is een geschikte rechtsvorm als zzp’er?

  Er zijn verschillende rechtsvormen mogelijk om als zzp’er voor te kiezen. De keuze voor een rechtsvorm maakt u op basis van juridische en fiscale aspecten. Meestal kiezen zzp'ers voor een eenmanszaak en in enkele gevallen voor een bv. We hebben alle rechtsvormen op een rij gezet.


  Alle rechtsvormen op een rij.

 • Welke verzekeringen heb ik als zzp’er echt nodig?

  Als zelfstandig ondernemer bent u niet verplicht verzekerd voor inkomensverlies door ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. U moet zelf uw verzekeringen regelen. Anders krijgt u geen uitkering als u bijvoorbeeld ziek of arbeidsongeschikt wordt. Het is ook belangrijk om de risico’s van uw aansprakelijkheid te beperken door een goede bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bekijk de toelichting.


  Bekijk de toelichting.

 • Hoe maak ik een factuur?

  In het Startersmagazine van de Kamer van Koophandel vindt u veel informatie, praktische tips en verhalen voor, door en over ondernemers. En op pagina 66 van het magazine wordt beschreven aan welke eisen een factuur moet voldoen, met een uitgebreid voorbeeld.


  Startersmagazine van de Kamer van Koophandel

 • Hoe maak ik een offerte?

  In het Startersmagazine van de Kamer van Koophandel vindt u veel informatie, praktische tips en verhalen voor, door en over ondernemers. En op pagina 64 van het magazine wordt beschreven aan welke eisen een offerte moet voldoen, met een uitgebreid voorbeeld.


  het Startersmagazine van de Kamer van Koophandel

"Vragen? Onze adviseurs helpen u graag verder."
088 585 15 85 E-mail ons
close