Bedrijf starten of overnemen

Succesvol ondernemer worden

Wat komt er allemaal kijken bij het starten of overnemen van een onderneming? De Kamer van Koophandel biedt informatie en inspiratie om de start van uw bedrijf tot een succes te maken.

KVK Startersdag zaterdag 10 maart 2018

Zaterdag 10 maart was de KVK Startersdag in Amsterdam, Arnhem en Breda.
Ook online was deze dag te volgen.
Starterdag gemist? Of wil je nog iets terugkijken?

Bekijk de terugblik

Veelgestelde vragen

 • Hoe schrijf ik mijn bedrijf in?

  U schrijft uw bedrijf in met inschrijfformulieren die te vinden zijn op onze website. U kiest een rechtsvorm en vult de formulieren zo volledig mogelijk in. Daarmee kunnen wij u zo goed mogelijk van dienst zijn als u persoonlijk langs komt op een kantoor om uw inschrijving definitief te maken. Maak hiervoor een afspraak. Inschrijven kan bij elk KvK-kantoor in Nederland.

 • Wanneer heb ik een onderneming?

  De Kamer van Koophandel gebruikt drie criteria om te bepalen of u een onderneming heeft. Deze sluiten aan bij de criteria die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of u btw-plichtig bent.

 • Welke gevolgen hebben de wet DBA en de modelovereenkomsten voor mij?

  Sinds 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft en de modelovereenkomst daarvoor in de plaats gekomen. Voortaan geldt de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). ZZP’ers kunnen geen VAR meer aanvragen en maken voortaan gebruik van modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Bedenk samen met de opdrachtgever of u een modelovereenkomst nodig heeft.

 • Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

  Wat een goed uurtarief is, bepaalt u als ondernemer zelf. Maar het vaststellen van het uurtarief is best lastig. Te hoog schrikt klanten af, te laag kan een onderwaardering van uw kwaliteiten zijn.

 • Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor startende ondernemers?

  Voor gerichte doelen zoals starten, innovatie en internationaal ondernemen bestaan soms overheidsregelingen. De overheidsregelingen bestaan uit subsidies en fiscale regelingen.

Staat uw vraag er niet bij?