Btw-nummer: alles wat je moet weten

Ga je starten als ondernemer? Dan heb je een btw-nummer nodig als de Belastingdienst je als ‘ondernemer voor de btw’ ziet. Hierbij maakt het niet uit in welke rechtsvorm je je bedrijf of beroep uitoefent. Ook als je als parttime ondernemer begint. Hier vind je antwoord op vragen rondom het btw-nummer, zoals wat het precies is, waarom je het nodig hebt en hoe je er aan komt.

Wat is een btw-nummer

Het btw-nummer wordt ook wel btw-identificatienummer genoemd. Het btw-nummer komt van de Belastingdienst en bestaat uit 14 tekens. Het btw-nummer bestaat uit:

 • de landcode NL
 • een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer (BSN)
 • een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99

Een voorbeeld btw-nummer: NL001234567B01.

Waar vind ik mijn btw-nummer?

Bij inschrijving van je onderneming bij KVK heb je een tijdelijk (btw) nummer gekregen. De bevestiging van je btw-nummer ontvang je binnen 1 week schriftelijk van de Belastingdienst.
Als je je btw-nummer kwijt of vergeten bent, kun je dit niet opvragen bij KVK. Neem dan contact op met de Belastingtelefoon (0800-0543) en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Wanneer heb ik een btw-nummer nodig

Een btw-nummer is nodig als je door de belastingdienst als 'ondernemer voor de btw' wordt gezien. Dit is vrijwel altijd zo.

Waarvoor heb ik een btw-nummer nodig

Je hebt het btw-nummer nodig om als ondernemer btw-aangifte (omzetbelasting) te kunnen doen. En bij inkoop en verkoop binnen de EU, is het btw-nummer nodig om de btw te verleggen van leverancier naar afnemer. Het btw-nummer moet op facturen worden vermeld. Verkoop je via internet of bied je daar je diensten aan? Vermeld je btw-nummer dan ook duidelijk op je website. Het btw-nummer vind je terug op post of formulieren van de Belastingdienst.

Hoe krijg ik een btw-nummer

Voor je btw-nummer hoef je niet langs bij de Belastingdienst. Je ontvangt je btw-nummer:

 • Bij de inschrijving van een eenmanszaak in het Handelsregister, ontvang je naast je KVK-nummer ook meteen je btw-nummer (onder voorboud van goedkeuring). Tenminste: als je op dat moment alle gegevens doorgeeft die de Belastingdienst nodig heeft. Van KVK krijg je direct een brief mee met het tijdelijke btw-nummer. Na een paar dagen ontvang je na goedkeuring van de Belastingdienst per post een bevestiging van het btw-nummer.
 • Als je een vof, maatschap of cv inschrijft in het Handelsregister ontvang je het btw-nummer binnen enkele dagen per post van de Belastingdienst.
Je ontvangt niet direct je btw-nummer als:
 • Je bij inschrijving niet alle, voor de Belastingdienst benodigde, gegevens hebt doorgegeven. De Belastingdienst gaat dan na of je ondernemer bent voor de btw. Je krijgt vervolgens binnen 5 werkdagen van de Belastindienst een btw-nummer.
 • Bij inschrijving van de onderneming, de startdatum van het bedrijf in de toekomst ligt. Je krijgt dan je btw-nummer binnen 5 dagen ná je startdatum.
 • Je onderneming niet in het Handelsregister kan worden ingeschreven. Meld je dan bij de Belastingdienst.

Een aantal activiteiten is vrijgesteld van btw. In dat geval ontvang je na inschrijving in het Handelsregister géén btw-nummer.

Een btw-nummer aanvragen zonder inschrijving KVK

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Toch zijn er een aantal uitzonderingen:

 • stille maatschappen zonder onderneming
 • informele verenigingen
 • eenmanszaken met activiteiten die volgens het Handelsregister niet gelden als onderneming
 • buitenlandse rechtsvormen zonder vestiging in Nederland
 • open fondsen voor gemene rekening

Is één van de bovenstaande situaties van toepassing dan kun je je direct bij de Belastingdienst aanmelden en een btw-nummer aanvragen via het formulier 'Opgaaf Startende onderneming'.

Btw en zonnepanelen

Als je de btw wilt terugvragen van zonnepanelen dan hoef je je niet in te schrijven bij de KVK. De terugvraag van de btw gebeurt via het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'.

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Vanaf 1 januari 2020 krijgen eenmanszaken een nieuw btw-indentificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN). De nummers veranderen in verband met privacybescherming en identiteitsfraude.

Wat is het btw-nummer van mijn klant of leverancier?

Wil je het btw-nummer van je zakenpartner weten? Vaak staat het nummer op de website van je klant. Neem anders contact op met het bedrijf. Het btw-nummer kun je namelijk alleen rechtstreeks van klant of leverancier ontvangen.
Controle van het btw-nummer is vooral van belang bij import uit en export naar een ander EU-land.

Hoe controleer ik een btw-nummer?

Wil je controleren of je met een ondernemer te maken hebt, of met een ondernemer die nog steeds als ondernemer bekend staat? Je kunt het btw-nummer van een Nederlandse of Europese klant controleren op de site de Europese Commissie. Ook naam- en adresgegevens van zakenpartners kun je hier nakijken.

Het btw-nummer bij uitschrijving van een bedrijf

Een onderneming die bij KVK wordt uitgeschreven uit het Handelsregister, wordt door KVK automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. De ondernemer ontvangt hierna van de Belastingdienst een brief over de afhandeling en/of gevolgen van het stoppen van de onderneming. Zoals aangiftes die nog moeten worden gedaan.

Het verschil tussen een btw-nummer en een KVK-nummer

Een KVK-nummer laat zien dat je officieel staat ingeschreven bij KVK. Dus dat je formeel een bedrijf hebt. Het btw-nummer is een nummer van de Belastingdienst en wordt ook wel btw-identificatienummer genoemd.

Meer weten

KVK-nummer: alles wat je moet weten

Heeft deze informatie je geholpen?