Dromen van een eigen bedrijf

Stelt u zich eens voor: uw eigen bedrijf starten. Hoe weet u of ondernemerschap goed bij u past en wat is het juiste moment voor deze carrièrestap? Zelf beslissen wat u doet en uw eigen uren bepalen. Blijft het bij plannen maken of maakt u van die droom ooit werkelijkheid? Laat u inspireren door verhalen van andere startende ondernemers, doe de ondernemerstest en bekijk wat u kunt verwachten. De Kamer van Koophandel helpt u om van uw droom een concreet plan te maken.

KVK Startersdag zaterdag 10 maart 2018

Zaterdag 10 maart was de KVK Startersdag in Amsterdam, Arnhem en Breda.
Ook online was deze dag te volgen.
Starterdag gemist? Of wil je nog iets terugkijken?

Bekijk de terugblik

Veelgestelde vragen

 • Wie kan mij helpen met mijn oriëntatie?

  Praat erover met mensen uit uw directe omgeving. Naast vrienden en familie zijn er ook verschillende netwerkorganisaties actief bij uw in de buurt. Heeft u er behoefte aan om over uw ideeën of vragen met een kvk-adviseur te klankborden? Neem dan contact op via T. 088 585 22 22.

 • Wanneer heb ik een onderneming?

  Wanneer moet ik mijn hobby of activiteiten inschrijven? De Kamer van Koophandel gebruikt drie criteria om te bepalen of u een onderneming heeft. Deze sluiten aan bij de criteria die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of u btw-plichtig bent.


  Bekijk de criteria

 • Is een ondernemingsplan verplicht?

  Het is gebleken dat een goede voorbereiding van het grootste belang is voor een succesvolle uitvoering van uw plannen. Wij raden u daarom aan uw ideeën concreet te maken in een ondernemingsplan, waarmee u alle facetten van de onderneming voor uzelf en voor derden (bijvoorbeeld het UWV) inzichtelijk maakt. Het ondernemingsplan dwingt u bovendien de nodige keuzes te maken en voorkomt dat u aspecten over het hoofd ziet.


  Bekijk het belang van een ondernemingsplan

 • Is het mogelijk om vanuit een uitkering een eigen bedrijf te starten?

  Er zijn diverse opties om vanuit een uitkering een eigen bedrijf te starten. Voor starten vanuit de bijstand, biedt het Bijstandsbesluit Zelfstandigen mogelijkheden. Informeer hiernaar bij uw gemeente. Krijgt u een WW-uitkering en wilt u een eigen bedrijf starten? Overleg dan eerst met het UWV en bespreek de mogelijkheden om te starten met behoud van WW-uitkering.  Bent u gepensioneerd en wilt u naast de AOW een bedrijf starten? Dit heeft géén gevolgen voor de AOW-uitkering maar kan wel fiscale gevolgen hebben.  Meer over starten vanuit een WW-uitkering, bekijk het webinar  ‘Een eigen bedrijf starten vanuit de WW’.

 • Kan ik ook parttime ondernemen?

  Het is mogelijk om naast een baan te starten met parttime ondernemen. U blijft werken voor uw baas, terwijl u een (groot) deel van uw vrije uren besteedt aan uw eigen bedrijf.  Voor parttime ondernemen gelden dezelfde regels als voor fulltime ondernemen. Het is aan te raden om uw werkgever in kennis te stellen van uw plannen.

  Ook voor een parttime ondernemer is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan.  Onderzoek uw mogelijkheden en ga aan de slag met het 10-stappenplan.


  Stappenplan met video 'Een eigen bedrijf starten in 10 stappen'

Zoek op trefwoord