Geld verdienen als vlogger

Jij wil als vlogger je passie delen met je volgers. Dan heb je in principe niet zo heel veel nodig. Met beperkte middelen kun je starten als vlogger. Maar waar krijg je mee te maken als je geld gaat verdienen met vloggen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor jou als vlogger op een rij gezet.

Wat is een vlogger?

Als vlogger maak je video’s die je deelt via YouTube of andere online platforms. Je probeert zoveel mogelijk kijkers aan je te binden, door leuke video’s te maken die jouw doelgroep aanspreken. En daar kun je geld mee verdienen. Belangrijk is dat je regelmatig, op vaste tijden, video’s plaatst. Zo weten je volgers wat ze kunnen verwachten en kun je ze aan je binden.

Hoe vlogger Monica Geuze succesvol onderneemt

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Geld verdienen met vloggen

Voordat je geld gaat verdienen, zul je flink wat tijd moeten investeren in je vlog. Zo heeft YouTube de regel dat je binnen 12 maanden minimaal 4000 uur bekeken moet zijn. Daarnaast moet je op z’n minst 1000 abonnees hebben. Nederlandse YouTubers krijgen ongeveer tussen de € 0,50 en € 1,50 per 1000 views. Je zal dus flink veel views moeten hebben om er een goed inkomen aan over te houden. Daarnaast zijn er nog andere manieren om met vloggen geld te verdienen:

Advertentie-inkomsten

Als je kijkers klikken op advertenties die bij jouw video’s staan, kan dit je per klik 3 of 4 eurocent opleveren. Dit gaat door middel van een AdSense account. De minimale uitbetaling hierbij is 70 euro.

Gesponsorde content

Als je veel bekeken wordt, zullen sponsoren jou benaderen. Zij stellen je dan voor hun product te gebruiken in je filmpjes. Hiermee kun je geld verdienen en/of kosteloos artikelen ontvangen. Ga niet op alles in. Denk aan je goede naam. En vraag je af of het product bij jou en jouw kanaal past en wat het jou oplevert.

Affiliate marketing

Wil je niet wachten op sponsoren? Dan kun je ook zelf geschikte producten uitzoeken. Via affiliate marketing beveel je producten aan. Affiliate staat voor partner. Van de verkopende partij krijg je een eigen URL-link die je in de beschrijving van je video kunt plaatsen. Als een kijker dan koopt via deze link, krijg jij een deel van het aankoopbedrag.

Merchandise

Als je eigen merk is ontstaan en gegroeid, kan je dit uitbreiden door bijvoorbeeld eigen t-shirts en koffiemokken te ontwerpen en verkopen.

Filmpjes hergebruiken

Naast YouTube zijn er nog andere sites waar je video’s kunt plaatsen, zoals Vimeo en DailyMotion. Zo kun je met hetzelfde materiaal meerdere keren verdienen of werken aan je bekendheid.

Betaalde kanalen

Op dit moment is dit in Nederland nog niet beschikbaar, maar YouTube heeft ook de mogelijkheid om filmpjes alleen beschikbaar te stellen aan betalende kijkers.

Royalties

Wanneer anderen jouw beeldmateriaal of merk gebruiken, kun je hier een vergoeding voor vragen. Deze vergoeding wordt ook wel royalties genoemd.

Belangrijke aandachtspunten voor vloggers

 1. Privacy
  Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon met een camera. We leggen van alles vast en delen dit openbaar. Er zijn echter regels voor het openbaar maken van foto’s en filmpjes. In het kort komt het erop neer dat je in openbare ruimten en openbare wegen, vrij mag filmen onder de noemer van vrije informatiegaring. In besloten ruimtes gelden andere regels, omdat mensen er dan vanuit mogen gaan dat daar privacy is. Is het een voor publiek toegankelijke ruimte? Dan moet de aanwezigheid van camera’s wel gemeld worden.
 2. Auteursrecht en portretrecht
  Als maker van een filmpje of foto heb je automatisch auteursrecht. Jij bepaalt hoe, waar en wanneer jouw werk openbaar gemaakt of verveelvoudigd wordt. Portretrecht is een onderdeel van auteursrecht. Het houdt in dat je niet altijd zonder toestemming foto’s of filmpjes van personen mag publiceren. Je bent dus wel eigenaar van het auteursrecht, maar niet van het portretrecht. Verdiep je goed in deze regelgeving.
 3. Belastingen
  Ondernemers moeten hun administratie bijhouden. Dit geeft je een goed beeld van je inkomsten en kosten. Deze gegevens heb je weer nodig voor je aangifte omzetbelasting, inkomstenbelasting en – afhankelijk van je rechtsvorm – vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst.
  Tip! Check of je in aanmerking komt voor de Kleineondernemersregeling.
 4. Marketing
  Als je als vlogger wilt scoren moet je goed zichtbaar zijn. Verdiep je goed in je doelgroep. Wie wil je precies bereiken? Hoe groot is je doelgroep eigenlijk? Heb je concurrenten? En zo ja, hoe kun jij je onderscheiden? Of misschien is samenwerken wel een goed idee.
 5. Urenregistratie
  Als ondernemer is het belangrijk om een goede urenadministratie bij te houden. Zo heb je een goed overzicht van de tijd die je besteedt aan je activiteiten. Daarnaast is het verplicht als je in aanmerking wilt komen voor fiscale voordelen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Je moet dan aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat je 1225 uur aan je onderneming hebt gewerkt.
 6. Bemiddeling tussen merken en vloggers
  Als je in contact wil komen met bedrijven die werken met influencers, kun je je aansluiten bij een bedrijf dat voor jou bemiddelt. Zo’n bedrijf koppelt merken aan vloggers. Zij bekijken welke merken of campagnes goed bij jou en je doelgroep passen en kunnen je adviseren in specifieke situaties. Vaak regelen ze ook jouw betalingsverkeer, zodat je daar geen omkijken naar hebt. Zo’n bemiddelingsbedrijf houdt wel een percentage van jouw inkomsten in als vergoeding.

Check of je een bedrijf bent

Of je met je vlog officieel een onderneming hebt is afhankelijk van een aantal factoren. Misschien wel de belangrijkste is je inkomen. Zodra je veel volgers en inkomsten hebt, is het waarschijnlijk tijd om je in te schrijven bij KVK. Neem contact met ons op via chat, social media, what's app of mail om jouw specifieke situatie te bespreken.

Inschrijven bij KVK

Als je je bedrijf inschrijft bij KVK, moet je een rechtsvorm kiezen. Vaak kiezen startende ondernemers voor een eenmanszaak. Deze kun je snel en eenvoudig oprichten. Het nadeel van een eenmanszaak is, dat je met je eigen vermogen aansprakelijk bent als je bedrijf schulden krijgt. Onderzoek dus goed wat jouw risico’s zijn. En sluit verzekeringen af voor risico’s die je niet zelf kunt dragen.

Nog geen 18?

Vloggen en ondernemen zijn niet aan leeftijd gebonden. Ook als je nog geen 18 bent, kun je als ondernemende vlogger van start gaan. Je hebt dan voor iedere beslissing die je moet nemen je ouders/verzorgers of een handlichting nodig. We hebben 10 handige tips voor je op een rij gezet voor ondernemers onder de 18.

Wist je trouwens dat je AdSense alleen kunt activeren wanneer je ouders jouw account beheren? Er moeten namelijk betalingsgegevens ingevoerd worden. Een onjuiste leeftijd invullen is zinloos, want dan word je account geblokkeerd.

InfoPage