KVK-nummer: alles wat je moet weten

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister krijg je een uniek 8-cijferig KVK-nummer. Een KVK-nummer laat zien dat je officieel ingeschreven staat bij KVK. En je dus formeel een bedrijf hebt.

Wanneer krijg je een KVK-nummer?

Als je je bedrijf inschrijft in het Handelsregister, krijg je direct je KVK-nummer. Je bedrijf moet dan wel binnen 8 dagen actief zijn.
Schrijf je je bedrijf in, maar ga je pas later van start? Dan krijg je niet direct je KVK-nummer, omdat deze pas een week voor jouw startdatum actief en bekend is. In deze week ontvang je per brief je KVK-numer. Je kunt je bedrijf maximaal drie maanden van te voren inschrijven.
Als je je bedrijf overdraagt of een bedrijf overneemt, verandert het KVK-nummer. En ook bij het wijzigen van de rechtsvorm van je onderneming wijzigt het KVK-nummer. Je krijgt van ons dan een nieuw KVK-nummer.

Een KVK-nummer zoeken

Je kunt je KVK-nummer terugvinden op de volgende manieren:

Of maak gebruik van onderstaande zoekbalk. Die je trouwens ook kunt gebruiken om het KVK-nummer van iemand anders te zoeken of controleren.

KVK-nummer zoeken


Wanneer moet je je KVK-nummer vermelden?

Ondernemers en particulieren kunnen door te zoeken op KVK-nummer achterhalen met wie zij zaken doen. Het is dan ook wettelijk verplicht je KVK-nummer te vermelden op:

De verplichting je KVK-nummer te vermelden geldt niet voor correspondentie van:

  • verenigingen en stichtingen zonder onderneming
  • verenigingen van eigenaars
  • overheden
  • kerkgenootschappen
  • reclame-uitingen

Wanneer moet je je KVK-nummer gebruiken?

Voor zakelijke inkopen of het afsluiten van abonnementen en verzekeringen heb je altijd je KVK-nummer nodig. Dit om te bewijzen dat je een onderneming hebt en niet als particulier handelt. Denk hierbij aan:

Wat is het verschil tussen een btw-nummer en een KVK-nummer?

Als je je bedrijf hebt ingeschreven bij KVK krijg je ook automatisch een btw-nummer of btw-identificatienummer. Een btw-nummer bestaat uit 14 tekens, een KVK-nummer uit 8 cijfers. Je bent verplicht deze nummers te vermelden op je facturen. Het KVK-nummer moet op meerdere plekken zichtbaar zijn.
Je btw-nummer vind je terug op brieven en formulieren die je van de Belastingdienst ontvangt.

Heeft deze informatie je geholpen?