Meestgestelde vragen over eigen bedrijf starten vanuit de WW

Als u een WW-uitkering ontvangt is het met toestemming van het UWV mogelijk om zelfstandig ondernemer te worden. Daar komt nogal wat bij kijken. Daarom de 10 meestgestelde vragen op een rij.

1. Ik heb een WW-uitkering, welke regelingen zijn er?

U kunt op 3 manieren als zelfstandige starten vanuit een WW-uitkering:

  • Met startperiode; na de onderzoeksfase kunt u mogelijk met toestemming van het UWV gebruik maken van de startperiode. U ontvangt dan 26 weken lang een korting van 29% op uw uitkering.
  • Zonder startperiode, met behoud van WW.
  • Zonder behoud van WW; u ontvangt dan géén uitkering meer.
De regelingen zijn complex, wij adviseren u om contact op te nemen met het UWV.

2. UWV, Kamer van Koophandel of de Belastingdienst, waar kan ik terecht?

Als u een bedrijf start vanuit een WW-uitkering, heeft u eerst te maken met UWV en dan pas met de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
Wie kan u waarmee helpen?

  • UWV: voor al uw vragen over uw WW-uitkering  en de start van uw eigen bedrijf.
  • KvK: voor hulp bij het opzetten van uw bedrijf en advies over o.a. uw rechtsvorm of financiering.
  • Belastingdienst: voor alles wat met btw, inkomstenbelasting of aftrekposten te maken heeft.

3. Ik overweeg om ondernemer te worden, maar ben ik wel geschikt?

Welke vaardigheden en kwaliteiten u nodig heeft om te slagen als ondernemer kunt u achterhalen met KvK Krachtmeting. Deze bestaat uit een aantal gerichte vragen over ondernemerschap, marketing, netwerken en financiën. Na het afronden van de test ontvangt u een persoonlijk rapportage die u kunt verwerken in uw ondernemingsplan.

4. Ik hoor en lees veel over het ondernemingsplan. Waarom is dat plan zo belangrijk?

In een ondernemingsplan zet u uw plannen op een rij. U onderzoekt of uw plannen haalbaar zijn en of er een markt is voor uw product of dienst. Een ondernemingsplan dwingt u keuzes te maken en voorkomt dat u zaken over het hoofd ziet. U heeft het ondernemingsplan nodig voor het UWV, als u gebruik maakt van de Startperiode, maar bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van financiering.

5. Waar vind ik nog meer informatie over de start van mijn bedrijf?

Er komt veel op u af als u een eigen bedrijf wilt starten vanuit de WW. Bekijk het webinar 'Starten vanuit de WW'. Ook is het belangrijk om goed na te denken over uw bedrijfsnaam en verdiep u in de regelgeving hierover. Kies een passende rechtsvorm en neem in deze keuze de juridische en fiscale aspecten  mee. Het KvK  STARTERSmagazine helpt u op weg bij dit soort vraagstukken. In de video krijgt u van mede ondernemers te horen hoe zij dit hebben aangepakt. In onderstaande video 'Bedrijf starten vanuit de WW' krijgt u van mede ondernemers te horen hoe zij dit hebben aangepakt.

6. Waar vind ik een handig stappenplan over een eigen bedrijf starten?

Check in ieder geval het 10 stappenplan eigen bedrijf starten, zodat u goed voorbereid naar de KvK komt voor de inschrijving in het Handelsregister.

7. Ben ik tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd tijdens de Startperiode?

Tijdens de Startperiode bent u verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als u na de startperiode besluit om door te gaan met uw eigen bedrijf, dan vervalt dit recht. Regel daarom op tijd uw verzekeringen.

8. Wat moet ik weten voordat ik me inschrijf bij de Kamer van Koophandel?

Registreert u zich pas bij de Kamer van Koophandel op het moment dat de formele toestemming van het UWV binnen is. Voortijdig inschrijven kan gevolgen hebben voor uw uitkering.

9.Hoe regel ik de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en wat heb ik nodig?

U bereidt de inschrijving voor via een online formulier. Vervolgens komt u persoonlijk langs op een van de kantoren om de inschrijving definitief te maken. U maakt hiervoor vooraf een afspraak. Vraag vooraf na of het nodig is naast een geldig legitimatiebewijs contracten of andere zaken mee te nemen. De aanmelding bij de Belastingdienst wordt ook direct voor u in orde gemaakt (voor de meeste rechtsvormen).

10. Ik wil stoppen met mijn bedrijf, kan ik opnieuw WW aanvragen?

Het is wellicht mogelijk om opnieuw WW aan te vragen voor de uren die u niet meer als zelfstandige gaat werken. Meer informatie krijgt u bij het UWV.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Stel ze online

Meld je aan voor het seminar 'Een eigen bedrijf starten'

Informatie over starten vanuit de WW van het UWV

Ondernemersverhaal: vanuit een uitkering een eigen bedrijf starten