Fiscale gevolgen van parttime ondernemen

Je werkt in loondienst en gaat daarnaast aan de slag als ondernemer. Dan krijg je te maken met inkomstenbelasting, btw en andere fiscale zaken. Wij hebben de belangrijkste fiscale gevolgen van parttime ondernemen voor je op een rij gezet.
 1. Aangifte inkomstenbelasting
  Als je in loondienst werkt, wordt maandelijks automatisch loonbelasting ingehouden. Als zelfstandig ondernemer moet je 1 keer per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Dit doe je over de winst of het behaalde resultaat. En komt bovenop het loon dat je in loondienst verdient. Relatief snel kom je dan in een hoger belastingtarief terecht.
 2. Het urencriterium van 1225 uur per jaar
  Als je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt, kom je in aanmerking voor een aantal extra aftrekposten. 1225 uur is 49 weken van gemiddeld 25 uur. Dit zijn niet alleen de directe uren, ofwel de uren die je factureert. Ook indirecte uren zoals reistijd, netwerken, acquisitie, het bijwerken van je website en administratie tellen mee. Je uren houd je bij in je urenadministratie.
 3. Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid en zwangerschap
  Ben je arbeidsongeschikt en besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan je onderneming? Dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door je zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
 4. Toeslagen: inkomensgrenzen en voorwaarden
  Ontvang je huurtoeslag of zorgtoeslag? Let er dan op dat je de grenzen niet overschrijdt door je bijverdiensten. Overschrijd je die grenzen? Dan krijg je mogelijk minder of geen toeslagen meer.
 5. Aangifte omzetbelasting (btw)
  Naast inkomstenbelasting krijg je bij de meeste diensten en producten ook te maken met omzetbelasting (btw). Je moet ieder kwartaal digitaal aangifte doen voor de btw.
 6. Kleine Ondernemersregeling (KOR)
  De KOR is voor ondernemers die op jaarbasis relatief weinig btw moeten afdragen. Het is een korting op de af te dragen btw. En heeft betrekking op het verschil tussen de ontvangen btw en de te betalen btw op jaarbasis.
 7. Verzekeringen afsluiten en pensioen opbouwen
  Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, bouw je pensioen op en bouw je WW-rechten op. Als je parttime als zelfstandige aan de slag gaat, is het slim te bepalen welke verzekeringen of pensioenregeling je wilt ter aanvulling. Je privéverzekeringen gelden namelijk niet voor je onderneming.

Webinar Parttime ondernemen: belastingen regelen

Ontdek in dit webinar wat je belastingtechnisch moet regelen. Ook wordt besproken welke aftrekposten er zijn en wat je voor je administratie bij moet houden.

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Dit webinar was onderdeel van de uitzending 'Parttime ondernemen' van de Belastingdienst en KVK. Bekijk hier de hele uitzending.

Heeft deze informatie je geholpen?