Parttime ondernemen, wat is dat eigenlijk?

Er zijn verschillende redenen om parttime te starten met ondernemen. De een start bijvoorbeeld parttime een eigen bedrijf naast een betaalde baan. De ander wil de zorg voor ouder of kinderen kunnen combineren met een eigen bedrijf. Wat de reden ook is, met parttime ondernemen kun je in je vrije uren activiteiten verrichten die gericht zijn op je eigen onderneming.

Parttime ondernemen is nog nooit zo populair geweest als vandaag de dag. Het deeltijdwerken en internet bieden veel mogelijkheden om overdag of ’s avonds een bedrijf te beginnen. Wat zijn nu de voordelen van parttime ondernemen? En wat verandert er qua belastingen wanneer je in deeltijd gaat ondernemen?

Wat is jouw startsituatie?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je parttime in plaats van fulltime onderneemt. Zo kun je je (parttime) baan in loondienst willen behouden om zekerheid te hebben rond inkomen, opbouw pensioen en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Of je wilt voldoende tijd hebben voor je partner en kinderen, je bent mantelzorger of je wilt eerst kijken of er voldoende behoefte is aan je producten of diensten. Of je je bij KVK moet inschrijven hangt ervan af of je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming.

Combineren van baan en bedrijf

Als je (parttime) in loondienst werkt en als zzp’er gaat starten, zorg dan dat je begint met het controleren van je arbeidsovereenkomst. Daar kunnen bedingen in opgenomen zijn: bepalingen of afspraken over nevenwerkzaamheden. Soms moet je deze melden en soms alleen toestemming vragen. Naast een concurrentiebeding kunnen er ook andere spelregels in staan, zoals over het benaderen van relaties van je werkgever en geheimhouding.

Voor- en nadelen van parttime ondernemen

 1. Je loopt minder financieel risico. Je behoudt een vast inkomen.
 2. Groot netwerk. Binnen het bedrijf waar je werkt heb je een netwerk opgebouwd. Dit kun je wellicht gebruiken om aan nieuwe klanten te komen (houd echter wel rekening met het concurrentiebeding!).
 3. Je kunt rustig je bedrijf opbouwen zonder druk te ervaren, zodat je startersvalkuilen voorkomt.
 4. Ondernemen is soms lastig te combineren met een dienstverband. Je wordt beperkt in tijd waardoor nieuwe klanten of opdrachtgevers je moeilijk kunnen bereiken. Bovendien heb je minder tijd om een opdracht uit te voeren.
 5. Je plannen met je werkgever bespreken kan spannend zijn. Hopelijk is hij bereid tot meewerken om je plannen te realiseren. Misschien is hij zelfs wel je eerste klant!

Kies een geschikte rechtsvorm

Als je de knoop doorgehakt hebt om te starten, dan moet je ook een rechtsvorm kiezen. Het merendeel van de parttime ondernemers start in de vorm van een eenmanszaak. Mensen die samen met een vriend, vriendin of (zaken) partner starten kiezen over het algemeen voor een vof. Andere rechtsvormen kunnen voor jou ook interessant zijn. Dit is mede afhankelijk van je plannen, hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen en wat fiscaal voordelig is.

Zeven fiscale gevolgen van parttime ondernemen

 1. Inkomstenbelasting
  Als je in loondienst werkt, wordt maandelijks automatisch loonbelasting ingehouden. Als zelfstandig ondernemer moet je één keer per jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dit doe je over de winst of het resultaat dat behaald is. Dat komt bovenop je loon. Relatief snel kom je dan in een hoger belastingtarief terecht.
 2. Urencriterium
  Als je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt, kom je in aanmerking voor een aantal extra aftrekposten. 1225 uur is 49 weken van gemiddeld 25 uur. Niet alleen de directe uren, die je factureert, tellen mee, maar ook indirecte uren zoals reistijd, netwerken, acquisitie, het bijwerken van je website en administratie. Je uren houd je bij in je urenadministratie.
 3. Toeslagen: inkomensgrenzen en voorwaarden
  Als je huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt, let dan op dat je de grenzen niet overschrijdt door je bijverdiensten.
 4. Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid en zwangerschap
  Ben je arbeidsongeschikt en besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan je onderneming? Dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door je zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
 5. Btw (omzetbelasting)
  Naast inkomstenbelasting geldt voor de meeste diensten en producten, dat je met btw of omzetbelasting te maken krijgt. Elk kwartaal moet je digitaal aangifte doen voor de btw .
 6. Kleine Ondernemersregeling (KOR)
    De KOR is een korting op de af te dragen btw en is voor ondernemers die op jaarbasis relatief weinig btw moeten afdragen. Het gaat hierbij om het verschil tussen de ontvangen btw en de te betalen btw op jaarbasis.
 7. Verzekeringsaspecten en pensioen
  Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, bouw je pensioen op en bouw je WW-rechten op. Als je (parttime) als zelfstandige aan de slag gaat, is het slim te bepalen welke verzekeringen of pensioenregeling je wilt ter aanvulling. Je privéverzekeringen gelden niet voor je onderneming.

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Heeft deze informatie je geholpen?