Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

Een eigen bedrijf starten als zzp’er gaat vaak heel snel. Dit heeft verschillende redenen. Soms heb je geen startkapitaal nodig. En als je vanuit huis start kan je dat voorbereidingstijd schelen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het starten als zzp’er.

Wat is het verschil tussen een zzp’er en freelancer?

Er is geen verschil. Je werkt in beide gevallen voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Je voert je werk namelijk uit als zelfstandig ondernemer. Zzp’er en freelancer zijn trouwens géén rechtsvormen. Veruit de meeste zzp’ers en freelancers starten met een eenmanszaak.

1. Je voorbereiding

Is het ondernemerschap iets voor jou? Met de KVK krachtmeting test je snel en makkelijk je ondernemersvaardigheden. Zoals je onderhandel, netwerk en administratie skills. Met een ondernemingsplan of businessplan zet je je plannen op papier. Met een ondernemingsplan verhoog je je slagingskans. Je onderzoekt namelijk of je plannen haalbaar zijn. Want levert je eigen bedrijf wel voldoende geld op om je kosten mee te dekken? Als je investeerders nodig hebt of als je start vanuit een uitkering. Dan moet je een ondernemingsplan maken.

Wil je een bedrijf starten vanuit huis? Check dan altijd bij je gemeente of en wat de mogelijkheden zijn.

2. VAR/DBA en bepaling loondienst

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Vervolgens bepalen zij ook of je zelfstandig bent. Dit zou via de wet DBA geregeld worden. Maar de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2020.

ZZP’ers en opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Alles draait om de vraag : ben je zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst.

Wet DBA en modelovereenkomst

DBA voor zzp’ers: veelgestelde vragen

Schijnzelfstandigheid voorkomen

3. Je uurtarief bepalen

Het juiste uurloon bepalen is lastig. Te hoog schrikt klanten af. Te laag is niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten, het levert misschien ook nog te weinig inkomsten op.

Bereken hoeveel je per maand minimaal nodig hebt om van te kunnen leven en om je verplichtingen van te kunnen betalen. En trek daar je bedrijfskosten van af. Dan heb je een goed beeld van wat je per uur moet vragen. Daarnaast spelen jouw ervaring en vakmanschap ook een rol bij de hoogte van je uurtarief. Je kunt ook altijd je uurtarief vergelijken met dat van je concurrenten.

Video: Hoe bepaal ik mijn uurtarief

4. Je risico’s beperken

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je risico’s. En dus ook voor het afsluiten van eventuele verzekeringen. Maar ook voor het opbouwen van je pensioen. We hebben de belangrijkste risico’s voor je op een rij gezet:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Pensioen

Of kijk hier voor een overzicht van alle verzekeringen.

5. Je rechtsvorm kiezen

Als zzp’er moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je aangeven in welke rechtsvorm je gaat starten. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. En in sommige gevallen met een besloten vennootschap (bv). De keuze voor je rechtsvorm heeft naast fiscale gevolgen ook gevolgen voor je aansprakelijkheid. Zoek uit welke rechtsvorm bij jou past.

6. Je bedrijf inschrijven bij de KVK

Ben je klaar voor de start van je eigen bedrijf? Je hebt een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan kun je een afspraak maken met de KVK en je bedrijf inschrijven. Daar wordt ook meteen de aanmelding bij de Belastingdienst geregeld en ontvang je een btw-nummer.

7. Je administratie opzetten

Boekhouding en administratie behoren bij veel zzp’ers niet tot de favoriete bezigheden. Maar het voeren van een goede administratie is wettelijk verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld je facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen.

Je administratie geeft je inzicht over hoe je bedrijf ervoor staat. Je kunt je administratie uitbesteden, maar ook zelf doen. Basiskennis van administratie is dan belangrijk. Hiervoor zijn handige apps en boekhoudprogramma’s. Informeer hierover bij een boekhouder of vraag het na in je netwerk.

Meer informatie

Webinar: Starten als zzp’er

Videoreeks: Succesvol starten als zzp’er

Informatiepagina: starten als zzp’er

Acquisitie: klanten vinden en binden

Elevator pitch: presenteer jezelf en je bedrijf

Heeft deze informatie je geholpen?