Starten met een foodtruck

Zo start je met een foodtruck

Start je met een foodtruck? Pak je kans. Maar regel het goed. Je krijgt onder meer te maken met regelgeving op het gebied van milieu, (brand)veiligheid, afval(water) en geluid. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, zetten we de belangrijkste informatie voor je op een rij. Zo maak je een vliegende start.

Wat is een foodtruck?

Een foodtruck is een restaurant of snackkar op wielen. Ook wel een rollende keuken genoemd. Van daaruit wordt eten en drinken verkocht. Variërend van friet en luxe broodjes tot aan gezonde biologische snacks, vegetarische maaltijden en verse groenten- en fruitsapjes.
Foodtrucks zijn een ware hype en echte sfeermakers. Je ziet ze overal: van festivals, bedrijfsfeesten, bruiloften en tuinfeesten tot aan stranden of in winkelcentra. Het concept van de foodtruck is overgewaaid vanuit Amerika. Foodtrucks hebben vaak een creatief thema en verrassen je met culinaire creaties.

Wat kost een foodtruck?

De kosten voor de aanschaf van een foodtruck lopen sterk uiteen. Afhankelijk van het soort foodtruck dat je koopt moet je rekenen op bedragen van € 15.000,- tot € 100.000,-. Andere kosten waar je onder andere mee te maken krijgt zijn:

 • onderhoud van je foodtruck
 • brandstof
 • inkoop van producten
 • koeling voor verse producten
 • sansluiting voor stromend water
 • vergunningen
 • verzekeringen

Om je kostenposten in kaart te brengen is het verstandig een financieel plan te maken. Daarmee zie je of je plannen haalbaar zijn. Als je financiering nodig hebt, vragen financiers ook om een financieel plan en ondernemingsplan. Zorg dus dat je beide opgesteld hebt!

Tip: Het is ook mogelijk een foodtruck te huren. Dit is een mooie manier om eerst eens te testen of jouw product aanslaat bij het publiek.

Welke vergunningen heb je nodig?

Dat hangt af van wat je precies gaat doen. De regels kunnen verschillen per gemeente. Neem daarom contact op met de gemeente om na te vragen wat er op jouw specifieke situatie van toepassing is. Een aantal zaken waar je (wellicht) mee te maken krijgt zijn:

 • Standplaatsvergunning voor ambulante handel
  Met deze vergunning kun je op de openbare weg of standplaats staan en verkopen vanuit een kraam of wagen.
 • Hygiëne
  Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid. Hiervoor geldt de hygiënecode voor de horeca.
 • Buma/Stemra
  Draai je muziek? Dan krijg je met muziekrechten te maken. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.
 • Evenementenvergunning
  Als je een evenement wilt organiseren dan wordt onderscheid gemaakt tussen een klein, middelgroot of groot evenement. Per evenement gelden vaak andere regels en kosten. Neem contact op met de betreffende gemeente om na te vragen wat de procedure is.
  Wil je op het evenement bier, wijn, port of sherry verkopen? Dan heb je een ontheffing drank- en horecawet van de gemeente nodig. Deze geldt voor een aaneengesloten periode van maximaal 12 dagen. Je kunt voor hetzelfde jaarlijkse evenement 1 ontheffing krijgen.

Alcohol en jongeren

Jongeren van 18 jaar of ouder mogen zelfstandig alcohol schenken, maar mogen het vervolgens alleen verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouder. Ook mag je geen drank verkopen aan jongeren onder de 18 jaar via mensen die wel 18 jaar of ouder zijn. Om de leeftijd van iemand te controleren vraag je naar een identiteitsbewijs. Als een jongere duidelijk ouder is dan 18 jaar dan hoeft dat niet.
Heb je medewerkers van 16 of 17 jaar? Zij mogen alcohol schenken, maar niet zelf drinken. Ook moet er altijd een leidinggevende van minimaal 21 jaar in je zaak aanwezig zijn. Deze leidinggevende moet op de vergunning staan. Jongeren onder de 16 jaar mogen niet werken in de ruimte waar alcohol geschonken wordt.

Eisen eventorganisatie

Eventorganisaties stellen vaak eisen aan deelnemende foodtrucks. Denk hierbij aan:

 • assortiment
 • wijze van afrekenen (contant, pin of muntjes)
 • veiligheid
 • aansprakelijkheid

Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en gasten van jouw foodtruck. Daarom is de aanwezigheid van brandblusmiddelen verplicht. Vaak komt de brandweer dit bij evenementen controleren.

Informeer bij eventorganisaties of zij alle benodigde vergunningen hebben geregeld of dat je deze (gedeeltelijk) zelf moet aanvragen.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg (maximaal toegestaan gewicht). Is het voertuig zelf zwaarder of trek je met het voertuig een aanhanger of oplegger? Dan heb je wellicht een ander rijbewijs (BE, C of C1) nodig.

Zaken om rekening mee te houden

 • Het verkrijgen van een vergunning duurt vaak tussen de 8 tot 12 weken. Zorg dat je tijdig de aanvraag bij de gemeente indient.
 • Je bent sterk afhankelijk van het weer. Bij slecht weer blijf je met voorraden zitten en is je omzet lager.
 • Het financiële plaatje. De investering en de kosten voor onderhoud kunnen fors zijn.
 • Tijdens evenementen is het gebruikelijk dat je 15% tot 25% van de omzet moet afstaan aan de organisatie.
 • Opdrachtgevers doen graag zaken met een partij. Sluit je aan bij eventorganisaties of online platforms om aan opdrachten te komen.

Tips

Foodtrucks zijn hot! Hoe zorg je ervoor dat jij uniek bent? 3 tips om je te onderscheiden:

 1. Zorg voor 'beleving'
  Alles moet kloppen. Denk aan het uiterlijk van je foodtruck en aan de verpakking en presentatie van je producten.
 2. Lever zeer goede kwaliteit
  Klanten moeten speciaal voor jou in de rij staan. De kwaliteit van je producten kan je maken of breken.
 3. Zet social media kanalen in
  Zorg voor volgers of likes door leuke, grappige of ludieke acties. Maak foto’s voor een impressie van sfeer en kwaliteit. Deel je locatie zodat nieuwe of bestaande klanten je weten te vinden.
Alles wat je moet regelen bij KVK, de Belastingdienst en je gemeente vind je op Ondernemersplein. Eén antwoord van de overheid.
Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeert zij ondernemers over start, overname en financiering. En richt zich op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ze deelt slimme tips via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage