Starten met een marktkraam: hier moet je op letten

Ben je van plan een marktkraam over te nemen? Of je waar te verkopen in een foodhal? Dan start je in de ambulante handel, de overkoepelende term voor huis-aan-huisverkoop, verkoop op de openbare weg, op openbare markten of op andere plaatsen als een foodhal. Hier vind je  wetten, regels en andere relevante informatie.

Wat kost een marktkraam?

De kosten voor een marktkraam variëren nogal. Afhankelijk van het soort marktkraam moet je rekenen op bedragen van € 200,- voor een simpele kraam tot € 100.000,- voor een luxe mobiele verkoopwagen. Naast de aanschafkosten krijg je ook te maken met de volgende kosten:

 • Inkoop van producten
 • Koeling voor verse producten
 • Vergunningen
 • Aansluiting voor stromend water en/of elektriciteit
 • Verzekeringen
 • Vervoer
 • Opslag van je producten en kraam
 • Onderhoud van je marktkraam

Het is uiteraard ook mogelijk om een marktkraam over te nemen. Deze worden o.a. via verschillende online overnameplatforms aangeboden.

Werk je plannen concreet uit in een ondernemingsplan. Als je financiering nodig hebt vragen financiers hier om. Door een financieel plan te maken breng je je kostenposten goed in kaart. Zorg dus dat je beide opgesteld hebt!

Vergunningen en regels

Vergunningen

Het is niet toegestaan om zomaar op een willekeurige markt of locatie te gaan staan met een marktkraam of verkoopwagen. Je vraagt hiervoor eerst een vergunning aan bij de gemeente.

Met een marktvergunning voor ambulante handel heb je recht op een standplaats op een periodieke (vaak wekelijkse) markt. Met een standplaatsvergunning voor ambulante handel kun je op een losse standplaats of op de openbare weg verkopen vanuit je kraam of wagen.

Venten is het op straat (zonder vaste standplaats) of aan de deur verkopen van producten of diensten. Om dit legaal te mogen doen heb je in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. In andere gemeenten hoef je alleen een melding te doen. De voorwaarden voor deze ventvergunning of de melding kunnen per gemeente verschillen.

Regels

Voor de verkoop van specifieke producten (m.n. levensmiddelen, direct te nuttigen drank e.d.) gelden speciale eisen die verband houden met de veiligheid. Als je aan je kraam direct te consumeren drank of voedsel verkoopt en eventueel ook bereidt, dan dien je te voldoen aan de horeca-eisen en de HACCP. De controle hierop wordt gedaan door de NVWA die hiervoor een handige checklist heeft ontwikkeld.


Welke regels gelden voor jou nog meer?

 • Werk je met levensmiddelen? Er gelden regels m.b.t. het etiket op je product. Lees hier of deze ook op jouw product van toepassing zijn.
 • In de Warenwet staan algemene regels over volksgezondheid, veiligheid van producten, eerlijkheid van handel en goede voorlichting. De regels gelden voor alle producten die consumenten gebruiken, dus ook voor jouw product.
 • Veel producten bedoeld voor de consumentenmarkt moeten beschikken over een CE-markering.
 • Regels voor detailhandel (o.a. registratie bij verkoop van bloembollen, cosmetische producten, etikettering textiel).
 • Sommige gemeenten stellen een marktverzekering verplicht. Deze verzekering dekt schade aan derden die voortvloeien uit het gebruik en opbouw en afbouw van een marktkraam of verkoopwagen.

Eisen aan de veiligheid

Om de veiligheid te waarborgen worden er aan marktkramen veiligheidseisen gesteld. Je moet hierbij denken aan de bestandheid tegen wind, de stabiliteit en de brandveiligheid. Speciaal voor de branche ambulante handel is hiervoor een Risico Inventarisatie en Evaluatie opgesteld, waarmee de arbeidsrisico’s (zoals ziekte, ongeval) beheerst worden.

Welk rijbewijs heb je nodig?

De aanlevering van je te verkopen producten voor de markt doe je vaak met een bestel- of vrachtwagen. Om deze te mogen besturen heb je een extra rijbewijs (BE, C of C1 nodig). Is een bestelbusje met een laadvermogen van maximaal 3500 kg. voldoende voor jou, dan is een rijbewijs B vereist.

(Als je voor de aanlevering van je goederen een eigen vrachtauto of bestelbus gaat gebruiken; regel dan ook zaken zoals het parkeren van dit voertuig. Waar kan het voertuig staan tijdens de markttijden? En waar parkeer je jouw vrachtwagen buiten markttijden: op eigen terrein, wellicht in een afgesloten (misschien gekoelde) ruimte.)

Personeel

Als je personeel in dienst neemt voor je marktkraam of ventwerk, dan krijg je te maken met de geldende cao en het bedrijfstakpensioenfonds voor deze sector. Bekijk ook het Stappenplan Personeel Aannemen.

Afrekenen: contant of per pin

Je klanten betalen bij je marktkraam meestal contant of per pin. Pinnen is veilig en snel, zeker nu er met de meeste bankpassen contactloos wordt betaald. Voor pinnen en contactloos betalen is wel een (mobiel) pinautomaat nodig. Als je een kassa gebruikt, zorg dan dat die voldoet aan het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen.

Tips

Veel (wekelijkse) markten zijn best groot. Je bent dan ook meestal niet de enige aanbieder van het product dat je verkoopt. Je zult je daarom moeten onderscheiden om klanten te vinden en te binden. Verricht daarom een klantonderzoek. Een aantal andere tips om je te onderscheiden:

 • Lever zeer goede kwaliteit en zorg bij levensmiddelen voor versheid. Klanten moeten speciaal voor jou in de rij staan. De kwaliteit van je producten kan je maken of breken.
 • Zorg voor klantenbinding. Een tevreden klant is tenslotte de ideale ambassadeur voor je kraam. Wees vriendelijk, zorg voor enthousiasme (ook bij je personeel) en ken je “vaste” klanten. De markt heeft een sociale functie; voor veel mensen is het ook een ontmoetingsplaats.
 • Je staat vrijwel nooit alleen op een markt; onderhoud goed contact met je mede-markthandelaren en werk samen waar het kan.
 • Wees je er van bewust dat ook de markt meegaat in de huidige trends en ontwikkelingen: er is steeds meer sprake van verschuiving van marktopeningstijden. Doordat de klantenkring steeds meer bestaat uit tweeverdieners, zie je een verschuiving van de markttijden naar de namiddag.

Heeft deze informatie je geholpen?