Bedrijf starten of overnemen

Starten met een marktkraam

Start jij met een marktkraam op een weekmarkt? Dan start je in de ambulante handel, de overkoepelende term voor huis-aan-huisverkoop, verkoop op de openbare weg, op openbare markten of op andere plaatsen. Waar let je op?

Wat kost een marktkraam?

De kosten voor een marktkraam variëren. Afhankelijk van het soort marktkraam betaal je € 200,- voor een simpele kraam tot € 100.000,- voor een luxe mobiele verkoopwagen. Naast de aanschafkosten krijg je ook te maken met de volgende kosten:

 • Inkoop van producten
 • Koeling voor verse producten
 • Vergunningen
 • Aansluiting voor stromend water en/of elektriciteit
 • Verzekeringen
 • Vervoer
 • Opslag van je producten en kraam
 • Onderhoud van je marktkraam

Ondernemingsplan

In een ondernemingsplan werk je jouw bedrijfsidee uit. Als je financiering nodig hebt, vragen financiers om een ondernemingsplan. Het financieel plan is het financiële deel van je ondernemingsplan. Hiermee bepaal je of je ondernemingsplan financieel haalbaar is en breng je je kosten goed in kaart.

Vraag je vergunning aan

Voordat je op een markt of locatie gaat staan, vraag je een vergunning aan bij de gemeente.

Met een marktvergunning voor ambulante handel heb je recht op een standplaats op een periodieke (vaak wekelijkse) markt.

Met een standplaatsvergunning voor ambulante handel mag je op een losse standplaats of op de openbare weg verkopen vanuit je kraam of wagen.

Let op: je mag geen alcohol verkopen vanuit je marktkraam of standplaats.

Venten is het op straat (zonder vaste standplaats) of aan de deur verkopen van producten of diensten. Om dit legaal te doen heb je in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. In andere gemeenten hoef je alleen een melding te doen. De voorwaarden voor deze ventvergunning of melding verschillen per gemeente.

Verkoop je jouw producten in een foodhal of markthal? Dan val je niet onder ambulante handel en vraag je geen marktvergunning aan. 

Regels

Als je aan je kraam direct te consumeren voedsel verkoopt of bereidt. Dan val je onder de voedselveiligheidseisen, de HACCP. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) controleert of je voldoet aan HACCP. Gebruik de checklist van NVWA om te kijken of niets bent vergeten.

Welke regels gelden voor jou nog meer?

 • Werk je met levensmiddelen? Er gelden regels voor het etiket op je product. Lees hier of deze ook op jouw product van toepassing zijn.
 • In de Warenwet staan algemene regels over volksgezondheid, veiligheid van producten, eerlijkheid van handel en goede voorlichting. De regels gelden voor alle producten die consumenten gebruiken, dus ook voor jouw product.
 • Veel producten bedoeld voor de consumentenmarkt moeten beschikken over een CE-markering.
 • Regels voor detailhandel (o.a. registratie bij verkoop van bloembollen, cosmetische producten, etikettering textiel).

Eisen aan de veiligheid

Om de veiligheid te waarborgen worden er aan marktkramen veiligheidseisen gesteld. Denk aan de bestandheid tegen wind, stabiliteit en brandveiligheid. Speciaal voor de ambulante handel is een Risico Inventarisatie en Evaluatie opgesteld, waarmee je arbeidsrisico’s (zoals ziekte, ongeval) beheerst.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Het vervoer van je producten doe je vaak met een bestel- of vrachtwagen. Om deze te besturen heb je een extra rijbewijs (BE, C of C1) nodig. Is een bestelbusje met een laadvermogen van maximaal 3500 kg. voldoende voor jou, dan is een rijbewijs B vereist.

Als je een eigen vrachtauto of bestelbus gebruikt, regel dan ook het parkeren. Waar kan de bestelbus of vrachtwagen staan tijdens markttijden? En waar parkeer je jouw vrachtwagen buiten markttijden? Op eigen terrein. Of misschien in een afgesloten- of gekoelde ruimte.

Personeel

Als je personeel in dienst neemt, dan krijg je te maken met de geldende cao en het bedrijfstakpensioenfonds voor deze sector. Bekijk ook het Stappenplan personeel aannemen.

Afrekenen: contant of per pin

Je klanten betalen bij je marktkraam contant of per pin. Pinnen is veilig en snel, zeker nu veel klanten contactloos betalen. Voor pinnen en contactloos betalen is een (mobiel) pinautomaat nodig. Gebruik een kassa die voldoet aan het Keurmerk Betrouwbare Afrekensystemen.

Tips

Je bent niet de enige aanbieder van het product dat je verkoopt. Onderscheid je om klanten te vinden en te binden. Doe daarom een klantonderzoek. Een aantal andere tips om je te onderscheiden:

 • Zorg voor klantenbinding. Een tevreden klant is tenslotte de ideale ambassadeur voor je kraam. Wees vriendelijk, zorg voor enthousiasme (ook bij je personeel) en ken je “vaste” klanten. De markt heeft een sociale functie.
 • Werk samen met je mede markthandelaren waar het kan.
 • Speel in op trends en ontwikkelingen. Marktopeningstijden verschuiven naar de namiddag op verzoek van klanten. Je klantenkring bestaat vaker uit tweeverdieners.
 • Sommige gemeenten stellen een marktverzekering verplicht. Bekijk of dit voor jou geldt. Een marktverzekering dekt schade aan derden die voortvloeien uit het gebruik en opbouw en afbouw van een marktkraam of verkoopwagen.

Bekijk ook eens de 10 belangrijkste stappen bij het starten van je eigen bedrijf.

Marty Zanen
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geeft zij via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Zij deelt informatie over financiering en crowdfunding. Speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage