10 tips voor minderjarige starters

Bij het opstarten van een eigen bedrijf komt veel kijken, helemaal als je nog geen 18 bent. We hebben 10 handige tips voor je op een rij gezet.

Tip 1
Onderzoek of ondernemerschap iets voor jou is. Doe een ondernemerschapstest.

Tip 2
Bespreek je plannen met je ouders/verzorgers.

Tip 3
Je hebt toestemming nodig om te mogen handelen, zoek uit hoe je daar in de praktijk mee om moet gaan.

Tip 4
Met een handlichting kun je zelfstandig aan de slag (vanaf 16 jaar). De rechter verklaart je dan meerderjarig. Dat betekent dat je overal zelf voor mag tekenen.

Tip 5
Bereid je goed voor, maak een bedrijfsplan, zet alle stappen op een rij.

Tip 6
Informeer bij KVK of het nodig is officieel te registreren en hoe je dat dan moet doen.

Tip 7
Er is geen minimumleeftijd om een bedrijf te mogen starten.

Tip 8
Als je ondernemer wordt krijgen je ouders gewoon kinderbijslag (kijk wel naar de regels hierbij: als je 16 of 17 bent en je verdient te veel dan worden je ouders op kinderbijslag gekort).

Tip 9
Als jonge ondernemer doe je zelf aangifte voor de inkomstenbelasting. Je betaalt belasting in Box1. Jouw opgebouwde ondernemingsvermogen gaat, zolang je minderjarig bent en een eenmanszaak hebt, mee in Box3 voor de belastingaangifte van je ouders/verzorgers. Over het inkomen uit je onderneming moet je een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet betalen.

Tip 10
Je kunt prima ondernemen naast school of studie (let op beperkingen als je onder oude studiestelsel valt). Een bijbaantje is ook geen probleem.

Heeft deze informatie je geholpen?