Onder de 18 een bedrijf starten, zo doe je dat

Je hebt een geweldig product of een te gekke dienst en je wilt er officieel een bedrijf mee starten. Maar je bent nog geen 18 jaar. Wij hebben voor je op een rij gezet waar je dan aan moet denken en wat je precies moet regelen.

Een eigen bedrijf starten

Als je officieel ondernemer wilt worden registreer je dat bij de KVK. Als je nog geen 18 jaar bent kun je dit niet alleen doen. Je hebt daar een ouder/verzorger bij nodig. Het is handig om vooraf contact op te nemen met KVK. Bekijk samen met de adviseur wat in jouw situatie verstandig is om te doen.

Onder de 18

Je hebt toestemming van een ouder/verzorger nodig om te registreren bij de KVK. Ook als je straks echt als ondernemer aan de slag bent, heb je bij veel dingen die je doet een ouder/verzorger nodig. Denk aan orders plaatsen of abonnementen afsluiten.

Tussen 16 en 18 jaar

Ben je tussen de 16 en 18 jaar? Dan kan het handig zijn om handlichting aan te vragen. Met handlichting kun je zelfstandig aan de slag. De rechter verklaart je meerderjarig. Dat betekent dat je overal zelf voor mag tekenen.
Let op! Handlichting aanvragen kost geld.

Aanmelden KVK en Belastingdienst

Ben je er helemaal klaar voor? Maak dan een afspraak bij een KVK-kantoor in de buurt. Je kunt in de digitale agenda zelf een datum en tijd kiezen. Vervolgens vul je online een formulier in. Als je alleen gaat starten kies je het formulier voor de eenmanszaak. Start je samen met bijvoorbeeld een ouder/verzorger, vriend/vriendin of broer/zus, kies dan het formulier voor de vennootschap onder firma (vof).

Vervolgens kom je naar KVK. Je neemt een geldig legitimatiebewijs mee. Je betaalt 50 euro voor de registratie en 15 euro voor een bewijs op papier, een uittreksel. Vergeet niet je ouder/verzorger (met geldig legitimatiebewijs) mee te nemen. Deze tekent mee voor akkoord voor jouw onderneming.

Tijdens de afspraak zal de KVK-medewerker alles nog eens goed met je doornemen. Ook checkt de medewerker je bedrijfsnaam. De naam van jouw bedrijf mag niet teveel op bestaande namen lijken of verwarrend zijn. Huur je een ruimte voor je bedrijf? Neem dan ook het huurcontract mee.

Op het inschrijfformulier vul je ook in wat je denkt te gaan verdienen, het aantal uren dat je denkt te gaan werken in je bedrijf en de zakelijke kosten die je verwacht te maken. Deze gegevens geeft KVK door aan de Belastingdienst. Dat hoef je dus niet zelf te doen. Handig!

Tip! Maak een selfie voor de deur van KVK met het bewijs van inschrijving in je hand. Super leuk om te posten. Iedereen mag het weten, je bent officieel eigen baas!

Verder nog regelen

En dan ben je officieel ondernemer. En daar horen officiële zaken bij. Denk aan een bankrekening openen, verzekeringen afsluiten, administratie bijhouden, btw afdragen en aangifte inkomstenbelasting doen. Pak het slim aan en bekijk onze pagina voor startende ondernemers en onze YouTube video's

En vergeet niet hulp te vragen aan andere ondernemers, je familie, vrienden en KVK. Samen kom je altijd verder.

Let op! Als minderjarige kun je niet altijd een zakelijke rekening openen of verzekering afsluiten als je alleen onderneemt. Dan heb je meestal toestemming van je ouder/verzorger of een handlichting nodig. Onderneem je samen met je ouder/verzorger? Dan is het meestal geen probleem, maar vraag wel altijd na bij je bank wat de mogelijkheden zijn.

Tips voor ouders

Is jouw kind ook zo ondernemend? We hebben 10 tips voor je op een rij gezet. Zo weet jij als ouder ook waar je rekening mee moet houden als je kind een eigen bedrijf start.

InfoPage