5 ondernemers over hun predicaat Hofleverancier
- Interview
- Jeanine Hoekstra
- 26 mrt 2021
- 1 min lezen
- 207
Maar eerst een kort lesje geschiedenis. Toen koning Willem I het predicaat in 1815 invoerde, leverden Hofleveranciers ook echt aan het koninklijk huis. Nu hoeft dat niet meer. Het predicaat is een eerbetoon voor bedrijven die een bijzondere bijdrage leveren in hun regio en een onberispelijke reputatie hebben.
Dit artikel is onderdeel van de serie: 100 jaar aan handelsnamen. Vroeger kreeg een bedrijf vaak de naam van de oprichter in combinatie met zijn professie. Over de oorsprong van hun naam kunnen de hofleveranciers dus kort zijn, maar over hun lange geschiedenis valt veel meer te vertellen. Lees de verhalen van Premsela & Hamburger, Verfzaak Muller, Thiessen Wijnkoopers, Burggraaf Keurslager en De Schrijver Vastgoedonderhoud.

Premsela & Hamburger
1823
Amsterdam
Wiet Gans
Zilversmid en eigenaar antiquariaat Premsela & Hamburger
“Al in de tijd van koningin Emma (eind 19e eeuw, red.) leverde Premsela & Hamburger aan het hof”, weet eigenaar Wiet Gans. “In 1973 is het predicaat ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan opnieuw uitgereikt. De vertegenwoordiger van de Koningin vroeg of mijn ouders nog iets verkeerd hadden gedaan. Ik zei: “Ze hebben in de gevangenis gezeten”. Hij wilde al opstaan, maar keek mij toch vragend aan. Ik vertelde dat mijn ouders op de vlucht voor de nazi’s illegaal de Frans-Zwitserse grens zijn overgestoken. Toch kregen we het predicaat.” Gans is de zesde generatie in het bedrijf dat de neven Premsela en Hamburger in 1823 openden. “In de oorlog is de winkel leeggeplunderd, maar mijn ouders hebben de zaak weer opgebouwd. Zij deden veel research, dat maakte ze succesvol. Het is aantrekkelijk voor klanten als je veel over een voorwerp kunt vertellen: herkomst, datering, de collectie waar het vandaan komt.” Gans vertelt wat maakt dat het eeuwenoude bedrijf anno 2021 nog steeds relevant is. “We hebben een website en een Instagram account met veel volgers. Bovendien weet ik niet alleen iets te vertellen over de voorwerpen, maar weet ik als zilversmid ook hoe ze gemaakt zijn. Dat zie je niet zoveel.”

Verfzaak Muller
1920
Musselkanaal
Chris Muller
Eigenaar Verfzaak Muller
In het dorpje Musselkanaal zijn maar liefst vier bedrijven met het predicaat Hofleverancier of Koninklijk. Met het 100-jarig jubileum van hun verfzaak in zicht besloot familie Muller hier ook voor te gaan. “We moesten de historie van ons bedrijf beschrijven en hebben dat in boekvorm naar de koning gestuurd. Er was zoveel materiaal.” Zoals het verhaal over de opening van de zuiveringsinstallatie van aardappelmeelverwerker Avebe in 1991. “Er was een prachtig paneel gemaakt met messing letters. Dit werd besmeurd met afvalwater, waarna koningin Beatrix het zou schoonspuiten met een brandweerslang. Maar bij een test bleek dat het zure, zwavelrijke water het bordje onleesbaar maakte. We hadden 24 uur om het op te lossen. De hele nacht werkten we door, maar anderhalf uur voor aankomst van de koningin moest de coating nog drogen. Met nog een half uur op de klok begeleide de marechaussee ons en het paneel naar Avebe. We hadden het net opgehangen toen we de helikopter van de koningin hoorden aankomen.” Muller ervaart het predicaat als impuls voor zijn werk. “Het is voor ons een bevestiging dat we een vertrouwd adres zijn.”

Thiessen Wijnkoopers
1717
Maastricht
Gerry Habetz
Vinoloog en bedrijfsleider Thiessen Wijnkoopers
Thiessen Wijnkoopers is niet alleen Hofleverancier, het bedrijf schreef zich ook als eerst in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. “We hebben de akte ingelijst in de zaak hangen, met de nummer één erop”, vertelt bedrijfsleider Gerry Habets. De naam Thiessen komt van Guillaume Thyssen. “Er is nog een huurakte uit 1717, waaruit blijkt dat de wijnhandel toen al in hetzelfde pand aan de Grote Gracht zat”, aldus Habets. “Door de jaren heen heeft Thiessen flink uitgebreid. Inmiddels strekt het bedrijf zich uit over vijf aan elkaar grenzende panden, met daaronder oude wijnkelders”. Anno 2021 gaat het er heel anders aan toe dan 300 jaar geleden. “Vroeger was er maar één manier van wijn maken: druiven in de druivenpers, daarna de wijn in een ton gooien en wachten tot hij op dronk zou komen. Daar is nu geen tijd meer voor. Ook de smaakbeleving is veranderd. Mensen worden nu van kinds af aan opgevoed met zoet. Als zij wijn ontdekken, moet je ze ervan weten te overtuigen dat er meer is dan zoete wijn.” Dat doet Habets door zijn klanten te laten proeven. “Je smaakpalet kun je ontwikkelen”, is zijn overtuiging.

Burggraaf keurslager
1906
Culemborg
Daniël Burggraaf
Slager en eigenaar Burggraaf keurslager
Slager Daniël Burggraaf wist altijd al dat hij in het familiebedrijf zou gaan werken. “Ik ben ermee opgegroeid. Als klein jongetje hielp ik al mee. Vanaf mijn dertiende werkte ik ‘s weekends in de slagerij en toen ik zestien was begon ik met de slagersopleiding.” Hij is de vierde generatie in het bedrijf dat in 1906 werd opgericht door zijn overgrootvader Willem Burggraaf. In 2006 werd Burggraaf Hofleverancier. “Dat heeft mijn moeder destijds geregeld. Ze heeft wel drie mappen met informatie verzameld over de geschiedenis van het bedrijf.” Het predicaat ziet Burggraaf als eer voor zijn werk. “Het predicaat komt terug bij ons logo, advertenties en op verpakkingen. Veel mensen denken dat je als Hofleverancier levert aan het hof, maar dat is niet meer zo.” Het slagersvak is flink veranderd. “Vroeger verkochten we alleen rund- en varkensvlees, heel eenvoudig. In de tijd van mijn vader kwamen daar bewerkt vlees bij, zoals schnitzels. Nu verkopen we alles wat je maar kunt bedenken qua vleesproducten. 90% van onze producten is zelfgemaakt. Op dit moment sta ik bijvoorbeeld zelfgemaakte soep in te scheppen.”

De Schrijver Vastgoedonderhoud
1911
Kloosterzande
Stefan de Schrijver
Eigenaar De Schrijver Vastgoedonderhoud
De Schrijver is gespecialiseerd in vastgoedonderhoud voor woningbouwcoöperaties. “Een markt waar het bedrijf door de jaren heen naartoe is gegroeid”, vertelt eigenaar Stefan de Schrijver. “Mijn opa begon in 1911 als schilder. Er was niet altijd genoeg werk en ‘s winters werkte hij bij een boer. Pas toen hij opdrachten via de lokale pastoor kreeg ging de zaak lopen.” Na de oorlog floreerde De Schrijver met schilderwerk in de nieuwbouw. Sinds de jaren ’80 is dat overgegaan in onderhoud, omdat daar meer kansen lagen. In 2011 werd het bedrijf Hofleverancier. Dat was nogal een proces, herinnert De Schrijver zich. “We werden helemaal doorgelicht. Het was zoveel, dat we dachten ‘laat maar zitten’. Maar toen kwam het bericht dat we het predicaat kregen en dan is het toch wel stoer om zo’n schild op de gevel te hebben.” Vernieuwen is belangrijk voor De Schrijver: “We ontwikkelen nu concepten om woningen gasloos te maken. Dat is echt gaaf om mee bezig te zijn. Ik zie mijn vader wel eens naar het bedrijf kijken en denken ‘doe maar normaal’, maar hij was zelf ook altijd vernieuwend. Uiteindelijk is hij hartstikke trots.”
Wil jij meer verhalen lezen over bedrijfsnamen of heb je specifieke vragen over je bedrijfsnaam? Bekijk dan eens het dossier ‘100 jaar aan handelsnamen’.
Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Daar help ik je graag bij. Of je nu nog plannen smeedt voor een eigen bedrijf of al een paar maanden op weg bent, ik voorzie je van tips & tricks waarmee je verder komt.