Bedrijf starten

'Aan advies van KVK had ik niet gedacht'

Als eigenaar van Dermadonna Custom Tattoos in Amsterdam lost Rosana Jakob al 15 jaar zelf haar problemen op. “Ik ben niet iemand die snel om hulp vraagt. Als dit al gebeurt, vraag ik het aan andere ondernemers. Het is een kwestie van kennis met elkaar delen. Zo adviseerde mijn verfleverancier een goede loodgieter toen ik waterschade had." Met KVK had ze alleen contact toen ze haar eenmanszaak kwam inschrijven. “Maar jullie kunnen meer voor mij betekenen dan ik wist. Aan advies van KVK had ik niet eerder gedacht.”

Verkeerde naam

Nu werkt Jakob mee aan de campagne over het KVK Adviesteam. “Ik sta op een foto met een spelfout. Dit is natuurlijk humor. Gelukkig komen spelfouten in mijn praktijk niet voor omdat ik op een andere manier werk. Eerst maak ik een ontwerp en leg dit voor aan mijn klant. Het kan dat de klant het ontwerp iets groter of kleiner wil hebben. Dat pas ik dan aan. Hierna laat ik de plaatsing van het design op het lichaam in de spiegel zien. Mijn klant geeft uiteindelijk de goedkeuring.”

Jakob maakte wel spelfouten mee. “In de 20 jaar dat ik tatoeëer waren er 2 klanten die de naam van hun vrouw verkeerd spelden. Daar kan ik natuurlijk niets aan doen. Ons werk is erg nauwkeurig, met een permanent gevolg. Daarom ben ik zo blij dat ik vooraf altijd duidelijk afspreek hoe ik werk. En laat zien hoe het ontwerp eruitziet. Dan kan mijn klant nooit achteraf zeggen dat het niet klopt.”

Verzekeringen

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het aanbod van aansprakelijkheidsverzekeringen voor tatoeëerders beperkt. Tattooshops vallen in een risicogroep. Jakob geeft aan dat dit eigenlijk ten onrechte is. “Risico voor aansprakelijkheid gaat niet over spelfouten. Het gaat vooral om allergische reacties. Bijvoorbeeld wanneer iemand een latexallergie heeft of iemand niet tegen een kleurstof in de inkt kan. Dat zijn serieuze risico’s”.

Jakob vindt het onterecht dat tatoeëren gezien wordt als risicoberoep. “Ik werk steeds nauwer samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De regels die zij stellen voor ons beroep zijn net zo zwaar als bijvoorbeeld voor een tandarts. Wij zijn verplicht om hygiënerichtlijnen te volgen. Daarnaast moet onze beroepsgroep een vergunning aanvragen bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Wanneer verzekeringsmaatschappijen ons als risicoberoep zien, vind ik dat zij ons als groep tekort doen.”

Sterke groei

Het aantal tattooshops groeit sterk. Nederland telt nu 880 bedrijven die actief zijn met tatoeëren. Sinds 2014 is het aantal tattooshops met bijna 83% toegenomen. Amsterdam telt hiervan de meeste. Op dit moment zijn daar 65 tattooshops (bron: Handelsregister KVK). Dit is ook merkbaar voor Jakob. “Om me heen zie ik steeds meer shops de deuren openen. Maar onderschat ons vak niet. Je moet je aan veel hygiëneregels houden. De GGD controleert regelmatig of je wel verantwoord bezig bent. Ben je dat niet, dan krijg je direct een boete. Voor inzicht in data en aantallen ondernemers in een bepaalde branche kan je dus ook bij KVK terecht.”

Je moet je aan veel hygiëneregels houden

De groei van het aantal tattooshops is volgens haar mogelijk te danken aan de vele programma’s op televisie. “Tv-programma’s helpen niet mee aan de realiteit van de tatoeëerder. Op beeld lijkt het net of een rugvullende tattoo in een paar uur klaar is. Daar zijn meestal meerdere sessies voor nodig. Het plaatsen van een grote tattoo kan een jaar duren. Tv is drama en geen werkelijkheid”, merkt Jakob op.

Rosana Jakob
  • Dermadonna Custom Tattoos
  • vlagOpgericht in 2003
  • punaiseAmsterdam

Rosana Jakob

Tattoo-artist

Rosana Jakob tatoeëert al 20 jaar op de Amsterdamse Wallen. Sinds 15 jaar als eigenaar van Dermadonna Custom Tattoo. Ze werkt samen met andere artiesten vanuit een collectief. Haar leukste klant? Iemand uit Brazilië die altijd chocolade voor haar meebrengt.

“Risico voor aansprakelijkheid gaat niet over spelfouten”

Tips van Rosana Jakob

Om haar kennis te delen geeft Jakob graag tips. Haar belangrijkste tip: zoek een goede boekhouder. “Een spreadsheet is voor mij hetzelfde als een stuk tekst in het Chinees lezen. Daar snap ik ook niets van. Daarom is mijn boekhouder zo belangrijk voor me”. Haar tweede tip: pak zaken direct aan. “Zorg dat je op tijd je post opent. Soms maak ik een envelop niet open. Vooral wanneer ik het financieel even minder breed heb. Maar dat werkt alleen maar boetes in de hand. Niet uitstellen dus." De laatste tip van Jakob: blijf vernieuwen. “Dat houdt het ondernemen voor jezelf en voor je klanten leuk. En daar gaat het om.”

Heb je een ondernemersvraag? Het KVK Adviesteam staat voor je klaar.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage