Bedrijf starten

Bedrijf starten: wat moet je regelen?

Als je voor jezelf gaat beginnen, komt er veel op je af. Je wil je goed voorbereiden en niets over het hoofd zien. Daarom hebben wij voor jou op een rij gezet waar je allemaal aan moet denken.

Ook zaken die handig zijn om bij stil te staan vind je hier terug. Zoals je voorbereiding op de start van je eigen bedrijf, hoe je ondernemersrisico's kunt beperken en wat je kunt regelen voor je oude dag.

Je bedrijf inschrijven bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, zijn er een paar zaken die je moet regelen:

 • Vul het online inschrijfformulier zo volledig mogelijk in. Denk ook goed na over je bedrijfsomschrijving. De bedrijfsomschrijving geeft aan welke activiteiten jij feitelijk doet als ondernemer. Naar aanleiding van jouw bedrijfsomschrijving bepaalt de KVK-medewerker samen met jou een passende SBI-code. Deze code wordt gebruikt door overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Mocht je andere activiteiten gaan doen, meld dit dan bij de KVK. Wij wijzigen dan de SBI-code of voegen er een activiteit en een nieuwe code aan jouw inschrijving toe.
 • Kies de juiste rechtsvorm voor je bedrijf.
 • Bedenk een passende bedrijfsnaam en check deze.
 • Zoek uit welke vergunningen voor jouw bedrijf van toepassing zijn.
 • Heb je financiering nodig? Regel dit dan vóór de inschrijving bij KVK.
 • Zet je administratie op.
 • Wil je vanuit huis starten? Zoek dan uit of dit mag.
 • Huur je een bedrijfsruimte? Neem dan je huurcontract mee naar je afspraak bij KVK.
 • Heb je een arbeidsongeschiktheids-, bijstands- of ww-uitkering? Check dan eerst bij je uitkeringsinstantie of je een eigen bedrijf mag inschrijven. Inschrijving zonder toestemming kan namelijk gevolgen hebben voor je uitkering.

Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. Bij een eenmanszaak of vof geven wij jouw gegevens direct door aan de Belastingdienst. Daar hoef je dus zelf niet meer achteraan. Inschrijven kost eenmalig €50,-.
Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je btw-aangifte doen. Dit doe je elk kwartaal. Een keer per jaar doe je aangifte voor de inkomstenbelasting.

Handig om te regelen

Evenementen voor starters

 • Door de huidige maatregelen ivm Covid-19 zijn alle evenementen en startersavonden geannuleerd. In november organiseren wij de Startersweek. Meer informatie hierover zal in oktober op de site komen.
 • Bekijk het webinar: ‘Start een eigen bedrijf’. Binnen 60 minuten komen de belangrijkste onderwerpen aan bod.
 • De Belastingdienst geeft elke maand een gratis webinar over belastingen. Het webinar is voor iedereen die als zzp’er of met een eenmanszaak of vof gaat ondernemen. Meld je hier aan voor het webinar en ga goed voorbereid aan de slag
Waar moet je rekening mee houden als je zzp'er wil worden? Dit zijn de 7 belangrijkste stappen.
Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik graag startende ondernemers. Mijn specialiteiten zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via het Startersmagazine en de Nieuwsbrieven Start en OnderNemerSplein Rotterdam.

InspiratiePage