Bedrijf starten

Kantoorruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw

Soms worden bedrijfsverzamelgebouwen uit nood geboren, om leegstand te voorkomen. Vaker worden ze ingezet als creatieve broedplaats. Ondernemers omringd door ondernemers. Zo’n gedeelde werkplek biedt voordelen, maar er zijn ook nadelen. 3 ondernemers vertellen over hun ervaringen.

Achter het station van ‘s-Hertogenbosch vind je De Gruyter Fabriek. Een voormalig fabriekscomplex dat onderdak biedt aan ruim 200 bedrijven. Pre-corona werkten er dagelijks tussen de 1.000 en 1.250 mensen. Zo ook fotograaf Frank van Delft. “Deuren staan hier vaak letterlijk open. Je loopt makkelijk bij elkaar binnen en krijgt wat mee van elkaars werk.”

Voordelen kantoor delen

Volgens onderzoekers van de TU/e zoeken zakelijke huurders steeds vaker naar gedeelde kantoorruimte. Ze hebben minder ruimte nodig en juist meer behoefte aan flexibiliteit, comfort en een hoog serviceniveau. Netwerkmogelijkheden, een betere werk-privébalans en de toegang tot verschillende voorzieningen en diensten zorgen dat steeds meer zzp’ers werkruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw. Dit zijn de voordelen van een kantoor delen:

Groot netwerk

Door een kantoor te delen met andere ondernemers krijg je er in 1 klap een enorm netwerk bij. Van Delft vertelt wat hem dat concreet oplevert: “Ik heb in m’n leven heel wat portfoliobezoekjes gedaan. Maar in De Gruyter een praatje maken met de buren zorgt voor meer nieuwe klussen dan die bezoekjes. Doordat we elkaar hier zowel in werksetting als bij een borrel zien, leren we elkaar op een natuurlijke manier kennen. Netwerken is hier geen momentopname.”

Toch collega’s

Als je een eenmanszaak runt kan werken vanuit een bedrijfsverzamelgebouw ervoor zorgen dat je toch ‘collega’s’ krijgt. Zo verruilde Van Delft ruim 2 jaar geleden zijn eigen werkruimte voor een gedeelde werkplek. “Met zo’n 10 personen van verschillende bedrijven delen we nu een kantoorruimte, ‘The Bigger Office’. Een grafisch vormgever, marketing- en communicatiestrategen: allemaal anders, allemaal creatief. We sparren regelmatig en betrekken elkaar soms in projecten. Het voelt als collega’s.”

Kennis delen

Volgens Rianne Appel-Meulenbroek, Assistant Professor Corporate Real Estate bij TU/e, is de functie van bedrijfsverzamelgebouwen veranderd. “Vroeger probeerden gebruikers van gedeelde kantoren elkaar zo min mogelijk te storen. Nu richten veel concepten zich juist op kennis delen en netwerken. Vooral het ‘coworking’-kantoor is de laatste jaren in opkomst: een community waarin voorzieningen en diensten samenwerking en synergie tussen de huurders stimuleren.”

Sociaal contact

Ook het sociale aspect kan een voordeel zijn van werken in een bedrijfsverzamelgebouw. Bij De Gruyter Fabriek gaat dit verder dan een maandelijkse borrel. Zo organiseert de ondernemersvereniging ‘Gruytergames’ en gaat de barbecue regelmatig aan. Van Delft: “Je ziet er vaak dezelfde gezichten en dat is gezellig. Niks moet, dat maakt het juist leuk.”

Dat geldt ook voor de ‘Cool in the gang’-borrels, vindt Anke Abbenhuis-Swinkels. Zij werkt met haar 5 collega’s van Swinkels Innovations ook vanuit De Gruyter Fabriek. “Gewoon een biertje, wijntje en chipje met wie wil uit onze gang. Er is niet veel nodig om erachter te komen of je wat voor elkaar kunt betekenen. Wij werken met verschillende bedrijven samen. Activiteiten als ‘Het geheim van De Gruyter’, waarbij bedrijven op een interactieve manier vertellen wat ze doen, helpen hierbij.”

Faciliteiten delen

Behalve kruisbestuiving ziet Abbenhuis-Swinkels vooral de gedeelde faciliteiten als voordeel. “We delen een vergaderruimte en zaken als vaatwasser en printer. Het scheelt dat we dit soort dingen niet extra hoeven huren of kopen en we hebben geen omkijken naar het onderhoud.” Ook is er een leasesysteem voor huurders: “Er staan hier altijd auto’s voor de deur die je eenvoudig kunt leasen via een app. Ideaal!”

Nadelen kantoor delen

Toch erkennen zelfs de enthousiaste kantoordelers dat er ook nadelen zijn aan werken vanuit een bedrijfsverzamelgebouw. Zo zijn gedeelde faciliteiten niet altijd beschikbaar: een vergaderkamer moet je op tijd reserveren, anders is hij bezet. Ook heb je weinig invloed op met welke huurders je het pand deelt.

Status

Of een kantoor delen geschikt is voor jou hangt ook af van wat voor type bedrijf je runt. Als status voor jouw business belangrijk is, kun je misschien beter kiezen voor een eigen bedrijfspand met een eigen uitstraling. Voor fotograaf Nick Dors was dat laatste doorslaggevend bij de keuze voor een eigen bedrijfspand in plaats van een bedrijfsverzamelgebouw. “Omdat we grote producties doen voor grote klanten, vinden we een professionele uitstraling belangrijk. Ons logo staat hier prominent op de gevel.”

Gebrek aan vrijheid

Dors: “Dit pand konden mijn broer en ik helemaal naar onze hand zetten. De ruimtes hebben we naar eigen smaak ingedeeld en ingericht.” Daarnaast ziet Dors praktische nadelen aan een kantoor delen: “We draaien vaak muziek tijdens fotoshoots en ik neem de hond regelmatig mee naar mijn werk. Daarmee zijn we hier niemand tot last.”

Te druk

Ook Abbenhuis-Swinkels ziet een nadeel aan een kantoor delen. “Als we compleet zijn is het wel eens lastig dat we hier werken vanuit 1 ruimte. Dan is het net te druk en je kunt hier nou eenmaal minder makkelijk even in een ander vertrek gaan zitten. Toch weegt dat voor ons niet op tegen de inspiratie die deze omgeving biedt.”

Samenwerken, pak het goed aan

Als je samenwerkt met andere ondernemers deel je kosten, kun je grotere opdrachten binnenhalen en leer je veel van elkaar. Werken in een bedrijfsverzamelgebouw biedt kansen om samenwerkingspartners te vinden. In het KVK Samen ondernemen e-book lees je praktische informatie over samenwerken met andere ondernemers, met tips en praktijkvoorbeelden.

Overweeg je om je bedrijf in te schrijven bij een bedrijfsverzamelgebouw? Check dan wat hiervoor de regels zijn.

Overweeg je om je bedrijf in te schrijven bij een bedrijfsverzamelgebouw? Check dan wat hiervoor de regels zijn.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage