Een bedrijf overnemen

De overname van de Workumer Jachthaven

In 2018 zijn 10.000 bedrijven overgenomen. Deze manier van een bedrijf starten biedt kansen, omdat je op een rijdende trein springt. Mark Offringa en Peter Wiersma deden het in 2017, toen zij de Workumer Jachthaven overnamen. Je kunt voordelen als naamsbekendheid en een bestaande klantenkring pas benutten als de overname definitief is. Maar de weg daarnaartoe is niet altijd eenvoudig.

Dit hebben de heren aan den lijve ondervonden. Financiële en organisatorische obstakels passeerden de revue. Gelukkig wist hun overnameadviseur daar wel raad mee. Waardoor ze op een magische zomeravond de overname toch definitief beklonken hebben.

Samen een bedrijf overnemen

Offringa en Wiersma leerden elkaar kennen bij hun vorige werkgever. Ze hadden meteen een persoonlijke klik. Mede door hun gedeelde passie voor watersport. Qua werk deelden ze ook het gevoel dat ze voor zichzelf moesten beginnen om verder te komen. Het stond als een paal boven water dat samen te doen. Bij een goed zakelijk huwelijk horen natuurlijk ook aanvullende ondernemersvaardigheden. Volgens de heren zit dat wel snor. “We vullen elkaar daar waar nodig aan. Ik ben de commerciële man en ken de watersportbranche als geen ander. Peter brengt zijn kennis van bedrijfsvoering en visie op vernieuwende klantbeleving mee”, vertelt een trotse Offringa.

Na de overname kwamen geen grote tegenvallers naar boven"Na de overname kwamen geen grote tegenvallers naar boven"

De bedrijvenmakelaar

De watersportliefhebbers gingen op zoek naar een geschikt bedrijf. Al vanaf het begin wisten ze hoe dat bedrijf eruit zou moeten zien. “Een haven met vaste ligplaatsen als basis, waarbij ook een uitbreiding met een jachtmakelaardij kan plaatsvinden”, vertellen de heren. Deze wensen hebben zij neergelegd bij een bedrijvenmakelaar in hun regio. Een week later werden ze al gebeld met het nieuws dat een geschikt bedrijf in de stille verkoop stond. Al snel volgde de eerste kennismaking en rondleiding. Wiersma: “We waren heel enthousiast, maar ook gereserveerd. Want hoe zouden we dit ooit kunnen financieren? Gelukkig voelden zowel wij als de verkoper een klik, waardoor we allemaal graag verder wilden praten.”

Gunnen speelt een grote rol bij overname. Er moet een klik zijn.

Het onderhandelingsspel

“Vanaf dag 1 was er een adviseur bij. Een goede zet, want zonder hem waren we misschien niet rondgekomen. Dat begon al met de waardebepaling. Want hoe moesten wij weten wat een bedrijf waard is? Dat is heel moeilijk te zeggen”, vertelt Offringa. “Je moet kijken naar potentie en rendement, dus hebben wij alles op een rij gezet en zijn we met de adviseur aan het rekenen geslagen.” Maar dat was slechts de eerste hobbel. Tijdens de onderhandelingen verschenen ook andere beren op de weg. “De opbrengsten van de onderneming en de terugverdientijd van de vraagprijs. We kwamen er maar niet uit. Op een gegeven moment leek de aankoop zelfs helemaal af te ketsen”, vertelt Wiersma. “Uiteindelijk zijn in het belang van alle partijen varianten op de koop en verkoop bedacht. Financieel, maar ook op het gebied van samenwerking. De overname werd daardoor realiseerbaar en het nut van de ingeschakelde specialist bewezen.”

De heren weten nog goed wanneer de koop rondkwam: “Op een mooie zomeravond viel in de haven tijdens een magisch moment het uiteindelijke en definitieve ‘ja’. Na een traject van 6 maanden vol enthousiasme, vrees, uitdaging en blijdschap, waren we de nieuwe eigenaren van een watersportbedrijf.”

WorkumerJachthavenWorkumerJachthaven

Tijd voor nieuwe ideeën

Het eerste jaar na de overname hebben Offringa en Wiersma vol ingezet op de jachthaven en ligplaatshouders. Iedereen moest even wennen aan de nieuwe situatie. Nieuwe eigenaren, nieuwe ideeën. En welke gevolgen zou dat hebben voor de vaste gasten? Na wat terughoudendheid in het begin, hebben de enthousiaste ondernemers de harten van de vaste gasten gewonnen.

Nu de jachthaven goed op poten staat is er ruimte voor nieuwe plannen. De heren bruisen van de energie en zetten in op nieuwe doelgroepen en nieuwe activiteiten, zoals verkoop en verhuur van motorjachten. Wiersma: ‘’De synergie tussen alle activiteiten is de basis van ons verdienmodel. We hebben de doelgroepen voor iedere tak goed in beeld en voor elke groep een eigen marketingplan gemaakt. Omdat de watersport een traditionele sector is, willen we ons onderscheiden door vol in te zetten op social media.”

Mark Offringa en Peter Wiersma
  • 20172017
  • WorkumWorkum
  • WatersportWatersport

Mark Offringa en Peter Wiersma

Eigenaren van Jachthaven Workum

Offringa en Wiersma namen in 2017 Jachthaven Workum over. Na een traject van 6 maanden werden zij de eigenaren van het watersportbedrijf. En een jaar later hadden zij hun doelstellingen gehaald.

“Het thuisfront stond erachter, dat is heel belangrijk als je een bedrijf overneemt.”

Tips van Mark Offringa en Peter Wiersma

Voor ondernemers die ook willen starten door een bedrijf over te nemen, hebben de jachthavenhouders wel wat praktische tips:

  • Als iedereen van goede wil is en echt met elkaar door wil, kom je er financieel ook wel uit. Er zijn veel creatieve oplossingen mogelijk.
  • Laat je nooit opjagen. Het is te belangrijk dat je alle ins en outs weet voordat je verder gaat met de overname.
  • Schakel op tijd een overnamespecialist in. Het heeft ons zeker wat gekost, maar uiteindelijk meer opgeleverd.
Bedrijfsovername is een ingewikkeld proces. In één antwoord van de overheid vind je de belangrijkste stappen in het overnameproces.
Albert Koerts

Als KVK-adviseur denk ik mee over de bedrijfsvoering van (toekomstige) ondernemers. Mijn specialisatie ligt bij de start en de aan- of verkoop van een bedrijf. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, social media en KVK-bijeenkomsten.

InspiratiePage