Een bedrijf overnemen

Is de vraagprijs reëel?

Jij overweegt een bedrijf over te nemen en bent in gesprek met de verkopende partij. Dan zal het niet lang duren voordat de vraagprijs aan de orde komt. Het is belangrijk te weten hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Maar minstens zo belangrijk is of deze prijs voor jou een acceptabele overnamesom is. Hier vind je een aantal belangrijke punten die je helpen te beoordelen of de vraagprijs reëel is.

Waardebepaling

De verkoper bepaalt zijn vraagprijs op basis van veel verschillende aspecten. Zoals de waarde van de voorraad, bedrijfsmiddelen, pand en klantenbestand. Maar ook octrooien of een dealerschap. De waarde van deze elementen vormt een belangrijk onderdeel van de totale vraagprijs. En moet daarom goed beschreven en onderbouwd zijn.

Goodwill

Ook de goodwill kan meegenomen worden bij het bepalen van de totale vraagprijs. Goodwill wordt vastgesteld op basis van een aanname van de toekomstige winstverwachting en zaken die hieraan bijdragen, zoals naamsbekendheid en kundig personeel.

Er bestaan 2 soorten goodwill. Ondernemingsgoodwill komt voort uit de naam of prestaties van het bedrijf. Jij gaat hier als koper na de overname van profiteren. Persoonlijke goodwill zit aan de verkoper vast. En gaat bij een bedrijfsoverdracht verloren. Je kunt je voorstellen dat hier wel wat emotie aan vastzit. Waardoor er voor jou als koper soms moeilijk over te onderhandelen valt.

Hou er rekening mee dat goodwill vaak lastig te financieren is, omdat er voor de bank geen zekerheid tegenover staat.

Verkoopmemorandum opvragen

In een verkoopmemorandum vind je een totale beschrijving van het bedrijf dat te koop staat, dus ook de vraagprijs. En de manier waarop deze berekend is. Voor jou is het echter belangrijk jezelf de vraag te stellen of het bedrijf voor jou de vraagprijs waard is.

De gevraagde verkoopprijs is voor jou het uitgangspunt bij je financiële herberekening. In deze berekening herschrijf je de cijfers van de onderneming naar je eigen situatie. Dus eigenlijk hoe het zal zijn als jij al de eigenaar bent. Zo krijg je antwoord op de vraag of je voldoende winst uit de zaak haalt. Voldoende betekent een stuk winst voor je eigen inkomen. En daarnaast ook een extra stuk winst, om de betaalde goodwill binnen een redelijke termijn terug te kunnen verdienen.

Het belang van een overnameadviseur

Laat je bij de waardebepaling begeleiden door een deskundige. Je kunt ook een juridisch of financieel expert inschakelen. Deze specialiste helpen je de juiste keuzes te maken. Daarom hebben wij voor jou een overzicht van overname experts opgesteld.

Wil jij meer weten over bedrijfsovername? Bekijk dan onze pagina ‘Een bedrijf overnemen’ voor meer informatie en inspiratie.
Albert Koerts

Als KVK-adviseur denk ik mee over de bedrijfsvoering van (toekomstige) ondernemers. Mijn specialisatie ligt bij de start en de aan- of verkoop van een bedrijf. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, social media en KVK-bijeenkomsten.

InspiratiePage