Met deze tips bespaar je geld bij de start van je bedrijf

Het kan zomaar je beste beslissing ooit zijn: je eigen bedrijf starten. Dit hoeft niet altijd veel geld te kosten. Met deze vijf tips bespaar je geld bij de start van je bedrijf. Check hoe je met minder kosten je plannen waar kunt maken.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test
  1. Kies een voordelige rechtsvorm
  2. Bespaar op je werkplek
  3. Zoek uit wat je zelf kan doen
  4. Werk samen
  5. Bereken: zakelijk rijden of niet?

1. Kies een voordelige rechtsvorm

Geld besparen begint bij het kiezen van een geschikte rechtsvorm. Verwacht je dat je winst minder dan 150.000 euro per jaar is? Dan betaal je met een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) meestal minder belasting dan met een bv. Je kunt dan namelijk gebruik maken van belastingvoordelen voor ondernemers. Ook de kosten voor de oprichting en boekhouding zijn lager. Je hoeft voor een eenmanszaak of vof namelijk geen accountant in te schakelen. Omzetten naar een besloten vennootschap (bv), als je toch meer winst maakt, is altijd mogelijk. 

2. Bespaar op je werkplek

Een bedrijf aan huis scheelt je maandelijks aan vaste kosten. En heeft je werkplek een eigen ingang, wc en wateraansluiting? Dan heb je mogelijk recht op kostenaftrek bij je belastingaangifte. Kun je thuis geen klanten ontvangen? Het is in veel branches al normaal om af te spreken in horeca of flexkantoren. Voor enkele tientjes per uur huur je al een ruimte om te vergaderen met wifi. Dit zijn bedrijfskosten die je kunt aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Is vanuit huis werken niet mogelijk? Dan kom je al gauw uit op huren. Maar er zijn meer mogelijkheden zoals een marktkraam of pop-up store.

3. Zoek uit wat je zelf kan doen

Marketing, administratie, social media accounts opzetten, een website bouwen. Overal kun je iemand voor inhuren, maar dat hoeft niet. Er zijn online veel programma’s te vinden waarmee je zelf aan de slag kunt. Bedenk hoeveel tijd een taak je gaat kosten en hoeveel plezier je erin hebt. Dingen die je leuk vindt, al kunt of gemakkelijk kunt leren, doe je zelf. Voor de klussen die overblijven huur je iemand in.

Zorg dat je in ieder geval zelf je urenadministratie bijhoudt. Je ziet dan hoeveel tijd je kwijt bent aan je bedrijf en of je tarief wel klopt. Werk je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar? Dan heb je misschien recht op belastingvoordelen voor ondernemers. 

4. Werk samen

Samenwerken met andere ondernemers kan handig zijn. Je deelt kosten, haalt samen grotere opdrachten binnen en je leert van elkaar. Koop bijvoorbeeld samen in met andere ondernemers of via een inkoopplatform. En via brancheverenigingen krijg je vaak korting op verzekeringen en juridische hulp. 

Ook samenwerken met studenten heeft voordelen. Vooral als je nieuwe producten of diensten ontwikkelt die je wilt testen. Het is wel gebruikelijk dat je een stagevergoeding betaalt en zorgt voor goede begeleiding en een geschikte werkplek.

5. Bereken: zakelijk rijden of niet?

Heb je voor je werk een auto nodig? Zoek vooraf uit wat voor jou de goedkoopste manier is. Zakelijk rijden is van invloed op hoeveel belasting je betaalt en welke aftrekposten je hebt. Gebruik onze tool om te berekenen met welke keuze jij het meest bespaart.