Bedrijf starten

Fabels en feiten over je bedrijfsnaam

Wanneer je je inschrijft bij KVK wil je natuurlijk een onderscheidende bedrijfsnaam. Ook wel handelsnaam genoemd. Dat is ook nodig; in 2020 werden meer dan 236.000 nieuwe bedrijven ingeschreven in het KVK Handelsregister. Het is verstandig eerst goed over je handelsnaam na te denken, zodat je deze niet weer hoeft aan te passen nadat je ‘m hebt gebruikt in je logo en marketinguitingen. Om je op weg te helpen zetten we 5 fabels en 5 feiten over de handelsnaam voor je op een rij.

5 fabels over je bedrijfsnaam

1. Een geregistreerde domeinnaam is automatisch ook een geschikte bedrijfsnaam

Dit klopt niet. Laat staan dat je als eigenaar van de domeinnaam zonder meer aanspraak kunt maken op die bedrijfsnaam. Domein-, merk- en bedrijfsnamen hebben elk hun eigen wettelijk kader waar je rekening mee moet houden.

TIP: Lees de tips onder stap 4 van het artikel: Een bedrijfsnaam kiezen.

2. Zolang de schrijfwijze van mijn handelsnaam niet precies overeenkomt met andere namen, is er geen probleem

Dit is NIET waar. Houd rekening met klankverwantschappen als je je naam in de Zoektool voor handelsnamen checkt. Zo klinken “Qredits”, “Credits” en “Kredits” hetzelfde. De kans is groot dat de eigenaar van de bedrijfs-, merk- en domeinnaam Qredits de andere namen onvoldoende onderscheidend vindt. Je loopt dan de kans je handelsnaam aan te moeten passen of, als je dit weigert, een gerechtelijke procedure aan je broek te krijgen.

3. Één letter verschil met andere bedrijfsnamen is prima

Onjuist. Verschilt jouw bedrijfsnaam maar één letter, schrijfteken of zelfs spatie met andermans naam? Dan is dat absoluut niet onderscheidend genoeg. Dat blijkt uit diverse uitspraken over bedrijfsnaamgeschillen. En dat geldt ook als je bedrijfsnaam uitsluitend verschilt van andere door een plaats- of regionaam.

4. Als franchiseondernemer mag je zelf je naam kiezen

Veelal onjuist. Onderneem je binnen een franchiseformule? Dan staan er in het franchisecontract meestal bepalingen over je handelsnaam (vaak tot op de letter).

TIP: Check het franchisecontract en overleg met de franchisegever.

5. Niets in mijn handelsnaam mag overeenkomen met andere namen

Dit klopt niet. Af en toe is er bijvoorbeeld een duidelijke trend zichtbaar. Zo is het bij schoonheidsverzorging, kappers en nagelstylisten helemaal hot om in de handelsnaam de termen “beauty by”, “hair by” en “nails by” te gebruiken. Dat is geen probleem, zolang je die niet combineert met dezelfde (voor)naam van een reeds ingeschreven handelsnaam.

5 feiten voor een goede bedrijfsnaam

1. Wees eerlijk

Wek geen verkeerde indruk door je bedrijf groter of anders voor te stellen dan die in werkelijkheid is.

2. Gebruik geen merknamen van anderen

Door (onbedoeld) mee te liften op andermans bekendheid, zaai je verwarring. Bovendien beschouwt die ander het al snel als profiteren van diens investeringen en inspanningen om naamsbekendheid op te bouwen.

3. Kijk uit met speciale tekens

Ook al oogt het qua vormgeving heel origineel en onderscheidend, je mag uitsluitend de tekens @, & en + in je handelsnaam gebruiken. Gebruik andere leestekens en speciale tekens zoals (), ?, !, *, #, en / uitsluitend ter vervanging van een letter of als ‘woordgrap’. In je merknaam zijn leestekens wel toegestaan.

4. Voorkom verwarring met al bestaande bedrijfsnamen

De kans op verwarring is groter, naarmate er meer sprake is van:

  • gelijkenis in de schrijfwijze of klank van andere bedrijfsnamen
  • het uitoefenen van dezelfde of soortgelijke werkzaamheden
  • overlapping in het werkgebied (de klantenkring) van beide ondernemingen

5. Een oudere handelsnaam gaat altijd vóór

Een oudere handelsnaam gaat vóór een jongere handelsnaam. Een handelsnaam mag ook niet in strijd zijn met een oudere merknaam, een ouder merk gaat ook vóór een jongere handelsnaam. Dit geldt ook voor handelsnamen die maar een klein beetje afwijken van de betreffende merken.
Kijk op www.boip.int om te zien of je handelsnaam al als merknaam bestaat.

Kom je er niet uit of ben je niet helemaal zeker van je zaak? Vraag dan advies aan onze bedrijfsadviseurs of bel 088 585 2 222.
Joop Dahlmans

Als KVK-adviseur Start en Overnemen ondersteun ik met plezier ondernemers in de (pré)start- en groeifase om hun ambities te verwezenlijken. Ik deel mijn kennis via het Startersmagazine, nieuwsbrieven, KVK.nl en de KVK Startersdag.

InspiratiePage