‘Het is het mooiste wat er is!’

Grenzelooswerk/Dutch Employees over ondernemen naast je studie

Veel jongeren dromen van een baan in het buitenland. Een conclusie die Casper Lemmen tijdens zijn vakantiewerk aan de Spaanse Costa Brava in de zomer van 2013 snel getrokken had. Er was alleen een probleem. Zo’n baan bleek moeilijk te vinden. En dat terwijl er door buitenlandse bedrijven juist veel vraag is naar Nederlandstalige jongere werknemers. Zo kreeg Lemmen het idee een online platform op te zetten waar deze vraag en het aanbod bij elkaar gebracht werden.

Voor Lemmen had dit idee op geen beter moment kunnen ontstaan, want na deze werkvakantie zou hij voor zijn studie bedrijfskunde/MER starten met een minor ondernemen. Deze minor had hij heel bewust gekozen, omdat hij al van jongs af aan de ambitie heeft ondernemer te worden. Een ambitie die aangewakkerd werd door zijn vader, die dierenarts in loondienst is. Hij benadrukte altijd dat het hebben van een eigen zaak veel kansen biedt.

Van droom naar werkelijkheid

Lemmen besloot zijn droom waarheid te maken en ging aan de slag met zijn idee. En zo ontstond Grenzelooswerk. Om dit platform te ontwikkelen had hij wel een ICT-specialist nodig. Dit werd student Communicatie Multimedia Design Rémon Wobbema, die hij kende van de havo. Wobbema ging met het technisch idee aan de slag vanuit zijn eigen minor en was al snel net zo enthousiast als zijn compagnon. En met een moeder met een eigen schoonheidssalon en andere ondernemende familieleden, had Wobbema het ondernemen van huis uit meegekregen.

In januari 2014 hebben de heren hun minors succesvol afgerond en werd Grenzelooswerk officieel opgericht. Met hun doorzettingsvermogen en ondernemersmentaliteit stroomden ze zelfs door naar het TopProgramma Ondernemerschap De Noorderlingen. Van daaruit worden ieder jaar 15 ambitieuze studenten met een start-up begeleid door topcoaches. Met als doel door te groeien, een strategie te ontwikkelen én investeerders te vinden.

Doorgroeien

Dankzij een investeerder verhuisden ze naar een bedrijfspand in hartje Leeuwarden. En niet alleen de kantoorruimte groeide, ook het werk nam toe. Zelfs zo fors dat de heren extra mankracht nodig hadden. Personeel aannemen leek op dat moment nog een te grote stap, dus begonnen ze met het aannemen van stagiaires. Hiervoor werden ze in 2016 zelfs erkend leerbedrijf.

Grenzelooswerk groeide door, kreeg nieuwe inzichten, verbeterde de marketingaanpak en ontwikkelde het product verder door. Zo richten ze zich tegenwoordig niet meer alleen op jongere, maar ook op oudere werknemers. 

Vrij snel daarna werd toch het eerste personeelslid in dienst genomen. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid met 10 man personeel en 5 stagiaires. Ook kwam er in april 2017 een 3e partner bij, Gijs Kingma. Hij is de commerciële man in het bedrijf en heeft een flinke dosis ervaring met arbeidsmiddeling. Deze groei maakt ook dat ze hun rechtsvorm inmiddels gewijzigd hebben naar een BV.

De heren geven aan zich inmiddels geen start-up meer te voelen. Ze groeien richting scale-up. De fundering van het bedrijf ligt er. Nu volgt het finetunen.

Internationale stappen

Het bedrijf richt zich met de internationale naam Dutch Employees nu ook op de buitenlandse werkgevers. Met inmiddels al enkele tientallen klanten in heel Europa. Deze kunnen in de grote database zelf op zoek naar een kandidaat. Nieuw is dat Dutch Employees het hele werving- en selectieproces verzorgt.
Onderzoek en voorbereiding om het idee verder in Europa uit te rollen zijn net achter de rug. Ze beginnen in Duitsland. En dit is nog maar het begin. De heren zijn nog lang niet uitgegroeid: “De hele wereld ligt nog aan onze voeten”.

Niet alleen rozengeur en maneschijn

Maar ondernemen is niet alleen maar leuk. Daar zijn ze ook heel eerlijk over. Je hebt een grote verantwoordelijkheid. En je moet rekening houden met juridische zaken en verplichtingen. Vooral als je werkt in het buitenland. Dit zijn vaak de minder leuke kanten van het ondernemerschap, maar ze horen er wel gewoon bij. Uiteraard word je als je start als begin-twintiger door de buitenwereld vaak als jonkie aangemerkt. De kunst is dan altijd professioneel te blijven.

Ondernemen naast je studie

De combinatie studie en bedrijf is geen makkelijke. Het was zwaar en pittig. Maar met een goede planning was er voor zowel bedrijf als studie voldoende tijd in te ruimen. Lemmen en Wobbema zijn in juli 2016 allebei afgestudeerd in hun eigen bedrijf. Ze zijn hier allebei heel enthousiast over. Het is mooi dat steeds meer scholen het ondernemen naast je studie zo stimuleren. Want juist in die fase heb je volop ontwikkelkansen en begeleiding vanuit het onderwijs. Je kunt daar enorm van profiteren.

Over ondernemen naast je studie zijn ze heel stellig: ‘Zeker doen als je een goed idee hebt, het ondernemen je ligt en je de ambitie hebt. Het is het mooiste wat er is’.

Wil jij ook ondernemen naast je studie? Dan hebben ze nog een tip voor je. Je moet geloven in je idee, maar niet te lang blijven hangen in de praatfase. Ga echt aan de slag!
InfoPage