Bedrijf starten

Het roer om, adviseur wordt instructeur

In 2015 brak er iets bij Duco Scholtanus en gooide hij het roer om. Of eigenlijk het stuur. Na een succesvolle carrière als zelfstandig commercieel adviseur en trainer drongen economisch mindere tijden ook in zijn bedrijf door. Hij maakte een nieuwe keuze en begon Rijschool Duco in Didam.

“Recht voor mijn eigen deur gebeurde het. Het was steenkoud en ik wilde een stukje hardlopen. Bij de eerste stap op het trottoir gleed ik uit en brak mijn pols. 7 breuken en 3 maanden verplichte rust. Ik mocht niet autorijden”, vertelt Scholtanus. Als hij ergens heen moest, bracht zijn vrouw hem. Scholtanus vervolgt: “Maar ik reed mee, bewoog mijn voeten alsof ik zelf de pedalen bediende. Waarop mijn vrouw zei: ‘als je het zo goed weet, begin dan een rijschool!’. Ik had tijd genoeg om hierover na te denken en begon met de opleiding voor rijinstructeur.”

Linksaf betekent niet rechtsaf

Overgaan naar een nieuwe branche. Dat is eigenlijk helemaal opnieuw starten. Hoe pak je dit aan? Scholtanus heeft hier een eigen kijk op: “Maak als ondernemer duidelijke keuzes. Dus kies ook wat je niet gaat doen. Om in autotermen te blijven, als je linksaf gaat, ga je niet rechtsaf. Als je jezelf niet onderscheidt, ben je inwisselbaar voor iedereen.”

Duco Scholtanus

Hij licht zijn concept verder toe: “Bij de start van Rijschool Duco heb ik bewuste keuzes gemaakt. Een auto met een rustig dashboard, zonder al te veel afleiding. Een systeem om in een eigen tempo lessen te volgen. Leerlingen hebben altijd dezelfde instructeur. Bijzondere verrichtingen doe ik eerst voor. Pas als ze niet meer naar de pook kijken starten we met de theorie. Een duidelijke structuur. Dit spreekt mensen met rijangst of autisme aan. Zonder dat ik me overigens als rijschool voor specifieke groepen presenteer.”

Live vanuit de auto

In deze nieuwe branche is zijn bestaande netwerk minder bruikbaar. Zijn marketingachtergrond komt Scholtanus wel goed van pas: “Maak jezelf zichtbaar, laat zien wat je doet en hoe je dat doet.” Regelmatig filmt hij een leerling onderweg. Met instemming van leerling en ouders plaatst hij het filmpje op Facebook. Met succes ervaart hij: “Leerlingen vragen me nu wanneer zij een keer op Facebook komen.”

Maak als ondernemer duidelijke keuzes; als je linksaf gaat, ga je niet rechtsaf

Met iedere leerling en de ouders heeft hij een WhatsAppgroep. Om lesafspraken en vorderingen te delen. Transparantie ten top legt hij uit: “Alles is zichtbaar. Niet alleen de tarieven maar ook hoe ik lesgeef. Ik maak verder geen reclame, via social media bereik ik mijn doelgroep.”

Vooruitkijken

Begonnen als eenpitter, rijden er anderhalf jaar na de start al 3 instructeurs rond in auto’s met zijn naam op het dak. Omdat er vraag naar is. En ook als bewuste keuze: “Met een groei naar 5 instructeurs bereik ik de ideale balans. Daarmee ben ik flexibel en kan iedere leerling de instructeur bieden die bij hem of haar past. En nog steeds binnen mijn concept blijven werken.”

Duco Scholtanus
  • Rijinstructeur Rijschool DucoRijinstructeur Rijschool Duco
  • DidamDidam
  • 20172017

Duco Scholtanus

Rijinstructeur Rijschool Duco

Na een carrière als zelfstandig commercieel adviseur en trainer maakte Duco Scholtanus een nieuwe keuze. Hij werd rijinstructeur met een eigen rijschool. Zijn marketingervaring komt hem goed van pas en helpt hem bij het ondernemen.

“Als prijs je enige onderscheidende punt is, ben je inwisselbaar voor iedereen.”

Als vijftiger kijkt Scholtanus ook vooruit: “Ik vind ondernemen fantastisch en wil nog lang door. Ik probeer wel een onderneming van enige omvang te creëren. Zo werk ik aan een bedrijf dat op langere termijn goed over te dragen is.”

5 tips van Scholtanus

Als Scholtanus in de spiegel kijkt heeft hij 5 tips.

  1. Maak duidelijke keuzes in je producten- of dienstenaanbod. Zo val je op.
  2. Als prijs je enige onderscheidende punt is, ben je inwisselbaar voor iedereen.
  3. Laat je zien, daar waar je klant of opdrachtgever komt.
  4. Met de juiste aandacht geef je iemand het gevoel speciaal te zijn.
  5. Kies voor kwaliteit, met goed materiaal en goed personeel.
Ben jij actief als zzp'er? Of wil je starten als zzp'er? KVK helpt je verder met ondernemen.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage