Bedrijf starten

Inkopen en verkopen via een online platform

Jij wil producten inkopen en deze online aan de man brengen. Het liefst snel en eenvoudig, zonder investering in een pand en grote voorraden of kosten om een webshop te bouwen. Dan is inkoop en verkoop via online platforms als Amazon, AliExpress, Alibaba, eBay, Zalando, Marktplaats en Bol.com een mogelijkheid. Je koopt dan eenvoudig in en krijgt toegang tot miljoenen klanten. Maar is het wel zo simpel als het lijkt? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Wat is een online platform?

Een online winkelplatform brengt meerdere webshops bij elkaar op een website. De consument kan kijken, vergelijken en veilig aankopen doen bij de verschillende aanbieders die zakelijk partner zijn van het platform.

Je voorbereiding

Zie jij kansen in de verkoop via een online marktplaats? Verdiep je dan eerst goed in de voorwaarden van het platform en zet de kosten op een rij. Je betaalt voor een account op zo’n online platform vaak een vast bedrag per maand. En ook per behaalde verkoop betaal je een vergoeding. Dit is meestal een percentage van de omzet en kan verschillen per productcategorie.

Bekijk ook goed met welke kosten je nog meer te maken krijgt. Denk hierbij aan verzend- en retourkosten, maar ook aan kosten voor het vertalen van productomschrijvingen. Door deze kosten inzichtelijk te maken, kom je erachter of er nog genoeg winst overblijft.

Vergeet ook niet te kijken naar de concurrentie op het platform. Bedenk hoe jij je gaat onderscheiden qua prijs, uniek assortiment, snelle levering of andere punten.

Je winkelpagina op het platform

Als partner van het platform richt je een eigen winkelpagina in. Hierop staat informatie over je online winkel, maar ook je contactgegevens en voorwaarden. Verder zien bezoekers hier hoe andere klanten jouw winkel beoordelen en vinden ze een overzicht van je aanbod.

Wat doet een platform voor jou?

Het platform regelt vaak alles rondom administratie en betaling. Ook verzorgen veel platforms het verpakken en versturen van jouw producten. Dit heet fulfilment. Je betaalt dan per verzonden pakket een afgesproken bedrag.

Let op! Zorg dat je voldoende producten op voorraad hebt. Bij leveringsproblemen krijg je namelijk direct straf. Dit kan leiden tot een lagere rangorde op het platform. Of erger, het afsluiten van je verkoopaccount.

Inkopen via dropshipping

Je kunt er ook voor kiezen producten bij een (buitenlandse) leverancier in te kopen en deze rechtstreeks bij het online platform te laten bezorgen. Dit heet dropshipping. Dit heeft een aantal voordelen, maar kent ook een aantal nadelen.

Voordelen dropshipping

  • Je hoeft geen opslag te regelen.
  • Je hoeft geen voorraad aan te leggen.
  • Je hoeft niets in te pakken.
  • Je blijft nooit met een partij goederen zitten wanneer iets niet verkoopt.

Nadelen dropshipping

  • Je ziet de goederen nooit zelf, waardoor er geen directe controle is op de kwaliteit van de producten.
  • Je kunt te maken krijgen met lange levertijden en moeizame communicatie.
  • Je krijgt vaak geen exclusiviteit van de leverancier, waardoor de concurrentie op dit soort goederen vaak groot is en de winstmarges laag.

Let op! Omdat de klant bij jou bestelt, ben jij verantwoordelijk voor het oplossen van problemen rondom de levering. Het komt natuurlijk voor dat een pakket later, helemaal niet of beschadigd bij je klant aankomt. Werkt het product niet goed of maakt de leverancier een fout, dan schaadt dat jouw reputatie. Maak vooraf dus goede afspraken met deze leverancier(s) over zaken als garantie, retourzendingen en levertijden.

KVK-nummer

Om te verkopen via Bol.com, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je minstens 10 weken bent ingeschreven als ondernemer bij KVK én een btw-nummer hebt.

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Twijfel je? Check dan of je activiteiten voldoen aan de criteria van een onderneming.

Verdiep je voor je inschrijving bij KVK goed in de verschillende rechtsvormen waaruit je kunt kiezen. De meeste ondernemers starten een eenmanszaak.

Let op! Online marktplaatsen stellen soms als regel dat je minimaal 18 jaar moet zijn om deel te nemen aan het partnerprogramma. Om je in te schrijven bij KVK hoef je geen 18 jaar te zijn.

Btw bij online verkopen

Als je je bij KVK inschrijft als eenmanszaak ontvang je ook direct je btw-nummer. Je hebt dit nummer nodig om als ondernemer aangifte omzetbelasting (btw) te kunnen doen. Je moet namelijk btw berekenen op de goederen die je levert aan je klanten. In de meeste gevallen is dit 21%, maar voor sommige artikelen geldt een tarief van 9%. Jouw klant betaalt deze btw aan jou. De btw op kosten en inkopen mag je van dit bedrag aftrekken.

Zijn jouw klanten bedrijven en zijn ze gevestigd in de EU? Dan reken je geen btw. Zijn jouw klanten particulieren en wonen ze in de EU? Dan breng je Nederlandse btw in rekening.
Let op! Dit mag tot een vastgesteld drempelbedrag. Dit bedrag verschilt per land.

Lever je goederen aan klanten in niet EU-landen? Dan reken je geen btw. Het maakt hierbij niet uit of jouw klant een bedrijf of een particulier is.
Tip! Zorg dat jouw administratie goed op orde is. Je moet de export van je product kunnen aantonen.

Regels inkopen in het buitenland

Als je goederen vanuit het buitenland geleverd worden moet je meestal aangifte bij de Nederlandse douane doen. Dat wordt de aangifte ten invoer genoemd. De vervoerder of leverancier kan dit, tegen betaling, voor je regelen. De douane bepaalt of er btw moet worden afgedragen en of er invoerrechten moeten worden betaald. Voor goederen met een beperkte waarde zijn soms vrijstellingen voor btw en invoerrechten van toepassing.

Let op! Check de wetgeving voor producten die jij importeert. Soms zijn er eisen aan samenstelling, etikettering, verpakking en registratie. Onderzoek veiligheidsbepalingen en of er CE-markering van toepassing is. Wees ook alert op regelgeving rondom parallelimport, bijvoorbeeld bij merkkleding. Je mag nooit namaakartikelen importeren en verhandelen, dat is strafbaar.

Wil je je producten ook via je eigen website verkopen en zo je naam en merk uitbouwen? Volg dan het handige stappenplan webshop beginnen.
Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik deel slimme tips via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage