Bedrijf starten

Je eigen bedrijf beginnen in crisistijd

Laat je niet tegenhouden door de coronacrisis als je voor jezelf wilt beginnen. Maar pas wel je plan aan. Lees hoe je een bedrijf start met minder kosten en meer zekerheid.

Aan het begin van de coronacrises daalde het aantal startende ondernemers. De schrik zat er flink in. Het aantal starters nam in april 2020 af met 34% ten opzichte van april 2019. Uit de recente KVK trendrapportage blijkt dat het aantal starters vanaf maart 2021 weer toeneemt. De teller van het totaal aantal bedrijven in Nederland staat op 1 augustus 2021 op 2.154.962.

Je eigen bedrijf starten tijdens de coronacrisis betekent ondernemen met een flink portie lef en aanpassingsvermogen. De coronacrisis hoeft je plannen voor een eigen bedrijf niet tegen te houden. Maar pas jouw plan zo nodig aan. Ga bijvoorbeeld in afgeslankte vorm aan de slag, met minder kosten. Of kies voor zekerheid en begin het bedrijf naast je baan.

Je plan aanpassen

Van de ene op de andere dag zijn we in een crisis beland. De coronacrisis daagt je uit creatief te zijn. Kijk hoe andere ondernemers dat doen. Neem je plan kritisch onder de loep en bepaal hoe je kunt inspelen op de huidige situatie. Onderzoek of je kunt starten met minder kosten en kijk nog eens goed naar de risico’s die je loopt.

Let op: Heb je toestemming of een vergunning van de gemeente nodig om te starten? Houd rekening met een langere afhandeltijd van jouw aanvraag.

Het starten van een bedrijf is vooral veel zaken uitzoeken. Ben je geschikt als ondernemer? Is er een markt voor jouw idee? Hoeveel omzet moet je maken om genoeg inkomen uit je bedrijf te behalen? Zet dit allemaal op papier, bijvoorbeeld in een ondernemingsplan.

Tip! De levensduur van een ondernemingsplan is beperkt, want de wereld om ons heen verandert snel. Een businessplan is een goed hulpmiddel om regelmatig naar je bedrijfsstrategie, de markt en klanten te kijken. In elke fase. Het business model canvas helpt je daarbij. Het is een handige tool om snel te zien waar kansen liggen. Waar kun je beter mee stoppen en waar moet je aan werken? Zo kun je blijven groeien en innoveren tijdens en na de coronacrisis, want het is een eenvoudig model dat je steeds kunt bijstellen.

Starten vanuit huis

Vaak kun je vanuit je eigen huis jouw bedrijf starten. Denk aan een administratiekantoor of cateringbedrijf. Voordelen zijn dat je kosten bespaart en alles bij de hand hebt. Een nadeel kan zijn dat je sneller afgeleid bent, bijvoorbeeld door de kinderen die nu veel meer thuis zijn. Een groot deel van de ondernemers start vanuit huis, zo ook Sharla Soekhradj-Manohar van Advice4People in Helmond. Deze ervaren HR-specialist is er door ziekte een aantal jaar tussenuit geweest. Momenteel is ze aan het re-integreren. Door de coronacrisis krijgt ze bijna geen reacties meer op sollicitaties en ook het aantal vacatures is minimaal. “Dit gaf bij mij de doorslag om als zzp’er aan de slag te gaan. Ik beschik over een berg aan ervaring en ben enorm gemotiveerd om weer te gaan werken. Ik start een adviesbureau dat zich gaat richten op personeelsadvies, re-integratie en coaching. Groot voordeel is dat ik mijn eigen tijd kan indelen en zo zelf invulling kan geven aan mijn bedrijf. De eerste opdracht heb ik al binnen.”

Tip! Ga je toch een pand huren? Of probeer je eerst je ideeën uit via een pop-up store? Onderhandel over (ontbindende) voorwaarden en huurprijs.

Bedrijf naast je baan

Heb je een vaste baan en vind je de stap naar ondernemerschap nu te veel risico? Het is ook mogelijk om parttime ondernemer te worden. Veel zzp’ers zijn ooit zo begonnen. Jorden Kleinjan van Jorden Scooterservice te Ridderkerk is er daar een van: “In de omgeving waar ik woon hadden scooterreparateurs het heel erg druk, dus ik zag dat er ruimte was voor een extra reparateur. Als voorbereiding heb ik een investeringsplan geschreven en ben ik op zoek gegaan naar huisvesting. Mijn baas was eerst niet heel blij met mijn plannen maar hij gunde me zeker mijn eigen bedrijf. Ik kreeg zelfs mijn eerste bedrijfskleding met logo cadeau. Voordat de coronacrisis uitbrak had ik al deeltijd-ontslag genomen. In die zin kon ik niet meer terug. Toch zou het uiteindelijk mijn plannen niet hebben tegengehouden. Om het virus tegen te houden heb ik maatregelen genomen, zoals een maximum aantal mensen binnen, 1,5 meter afstand houden en betalen met PIN. Als je nu met je bedrijf wil starten zorg dan voor een grotere financiële buffer om de eerste maanden door te komen. Denk uiteraard ook goed na of de coronamaatregelen jouw bedrijf erg treffen. Als je echt in je business gelooft, ga er dan voor.”

Starten vanuit WW of bijstand

Veel mensen verloren hun baan aan het begin van de coronacrisis. Inmiddels daalt de werkloosheid weer, maar het aantal werklozen is nog altijd 64.000 hoger dan aan het begin van de crisis. Dit blijkt uit recente cijfers van het UWV. Het CPB verwacht dat het aantal bijstandsuitkeringen in 2021 oploopt tot 401.000. Er zijn speciale regelingen om vanuit de WW of bijstand een bedrijf te starten. Denk hierbij aan coaching en financiële ondersteuning. Zo start je met een steuntje in de rug.

Verkopen via een online platform of webwinkel

Uit onderzoek van KVK blijkt dat tijdens de coronacrisis veel nieuwe webshops zijn gestart. Vrijwel elke maand meer dan 3.000. Aan deze trend lijkt nu langzaam een einde te komen. Toch zijn er in de eerste 6 maanden van 2021 nog ruim 15.000 bedrijven begonnen met verkoop via internet.

Top 3 verkoop via internet aan consumenten:

  • Non food algemeen assortiment SBI 47919
  • Kleding en modeartikelen SBI 47914
  • Huis- en tuinartikelen SBI 47915

Wil je een webshop beginnen? Dan moet je veel dingen regelen. Denk aan domeinnaam, keurmerk, betaalmethode en retourvoorwaarden.

Wil je jouw producten online aan de man brengen zonder grote voorraden of kosten om een webshop te bouwen? Dan is inkoop en verkoop via online platforms als Amazon, AliExpress, eBay en Bol.com een mogelijkheid. Bekijk goed met welke kosten je te maken krijgt, zoals verzend- en retourkosten, maar ook aan kosten voor het vertalen van productomschrijvingen. Door deze kosten inzichtelijk te maken, kom je erachter of er nog genoeg winst overblijft. Doe onderzoek naar de concurrentie op het platform. Bedenk hoe jij je gaat onderscheiden op bijvoorbeeld prijs, uniek assortiment of snelle levering.

Hoe kom je aan klanten?

Deze bijzondere tijd vraagt ook een bijzondere aanpak om aan klanten te komen. Maar een aantal basisprincipes blijven overeind:

  • Bepaal je doelgroep. Durf te kiezen, je kunt er niet voor iedereen zijn.
  • Bepaal je communicatiekanalen om deze doelgroep te bereiken.
  • Vraag je af hoe je je gaat onderscheiden met je product of dienst, dus waarom een klant voor jou kiest en niet voor de concurrent.
  • Vraag je af hoe je kunt samenwerken met andere ondernemers. Door gezamenlijke acties bereik je meer mensen en versterk je elkaar.

Tip: Probeer jouw klant altijd aangehaakt te houden. Ben je gestart en kun je bijvoorbeeld tijdelijk geen producten leveren? Houd je klant constant op de hoogte van de laatste stand van zaken en deel op je website of in je nieuwsbrief handige tips over dit product of een interview met een specialist op dit gebied.

Financiering van je plannen

Om een eigen bedrijf te starten heb je geld nodig. Maak een financieel plan met een gedegen onderbouwing voordat je naar een financier stapt. Verwerk in je plan hoe je omgaat met de gevolgen van de crisis, nu en in de toekomst. Dit plan is, naast jouw enthousiasme en gedrevenheid, nodig om een financier te overtuigen geld te steken in je bedrijf. De financier is op zoek naar zekerheden. Daarom spelen de branche waarin je start en de risico’s die je loopt een belangrijke rol bij de aanvraag. Steek je eigen geld in jouw bedrijf of heb je al een partij gevonden die dat aandurft? Dit geeft de financier vertrouwen om met je in zee te gaan.

André Dolsma, Commercieel directeur bij Qredits verstrekt nog steeds startersleningen maar merkt wel dat veel starters hun plannen door corona on hold zetten, zeker in getroffen branches. “Van groot belang is om in je financiële plan uit te gaan van een langere aanloopperiode dan normaal. Breng je vaste kosten goed in beeld en zorg dat je een financiële buffer creëert. Check je verdienmodel en misschien kun je nog kosten reduceren. Helaas zal het ondernemersklimaat niet in één klap weer normaal worden. Denk goed na of je nu wilt starten of pas als alles enigszins is genormaliseerd. Gebruik je gezond ondernemersverstand. Maar heb je een goed plan en de juiste skills dan moet je je zeker niet uit het veld laten slaan.”

Je betalingsverplichtingen onder controle houden

Je maakt je misschien zorgen over je financiën. Betalen jouw klanten je wel op tijd? Kun je zelf wel aan je verplichtingen voldoen? De ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben invloed op jouw portemonnee. Hoe ga je hier mee om?

Inschrijving KVK

Wil je je bedrijf inschrijven bij KVK? Je doet je voorbereiding vanuit huis en maakt online een afspraak. Je komt wel persoonlijk langs om de registratie officieel te maken. Door de coronamaatregelen zijn er speciale spelregels op onze kantoren. Hier informeren we je ter plekke over of we nemen vooraf telefonisch contact met je op om dit door te spreken.

Tip: Denk goed na over je bedrijfsomschrijving. Deze omschrijving moet een weerspiegeling van de feitelijke situatie zijn. De KVK medewerker bepaalt in overleg met jou de passende SBI-Code. Deze code wordt onder andere gebruikt door overheidsinstanties, brancheorganisaties, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Veranderen door de tijd de activiteiten van je bedrijf, meld dit dan bij KVK.

De meeste startende ondernemers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak richt je snel en eenvoudig op. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Onderzoek dus goed wat jouw risico’s zijn en sluit verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Denk ook aan het opstellen van contracten en leverings- en betalingsvoorwaarden. Dit geeft je houvast als een opdracht afgezegd wordt of er problemen zijn met de betaling.

Tip: Sluit je aan bij een belangenvereniging of brancheorganisatie. Ze komen voor je op in moeilijke tijden. Zo lobbyen deze organisaties bij de overheid over steunmaatregelen voor hun achterban en komen ze met praktische tips hoe je om kunt gaan met de 1,5 meter regels.

Steunmaatregelen overheid

Er is een uitgebreid pakket van steunmaatregelen voor ondernemers gelanceerd. Voor de startende zzp’er is er bijvoorbeeld de versoepeling van het urencriterium.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.

Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik help ze op weg met praktische info en slimme tips.

InspiratiePage