Bedrijf starten

Je eigen bedrijf starten, juist nu

Een eigen bedrijf starten tijdens de coronacrisis. Met de juiste dosis lef en het vermogen mogelijkheden te zien, kun je ook in deze moeilijke tijd voor jezelf te beginnen.

Deze ondernemers gingen je voor in de stap naar zelfstandigheid tijdens de coronacrisis:

Gebbetje, de smaak van Amsterdam
 • BedenkersGhislaine van der Worp en Lars Meekel
 • PrijsLekkerste Retailproduct
 • LocatieAmsterdam

Gebbetje, de smaak van Amsterdam

Ghislaine van der Worp en Lars Meekel

‘’Tijdens een bezoek aan een bekend Amsterdams hotel zagen wij dat gasten Haagsche Hopjes kregen voorgeschoteld. Als ras-Amsterdammers ons een doorn in het oog. Vandaar dat wij ‘’Gebbetje’ hebben ontwikkeld. Het allereerste snoepje met de smaak van Amsterdam. Onderzoek toonde aan dat een dergelijk snoepje niet eerder heeft bestaan. Samen met een bevriende chef en een bekende patissier maakten wij samples, schreven ons in voor een ondernemerswedstrijd en wonnen de prijs voor het Lekkerste Retailproduct! We hebben een producent gevonden en het definitieve snoepje inclusief visuele identiteit, de wikkel, is klaar. De eerste bulkorder gaat er binnenkort uit. Door de pandemie hebben we onvermijdelijk vertraging opgelopen: de situatie heeft ons gedwongen om anders naar processen te kijken en vooral geduld te hebben. We zetten stug door. Onze tip? Blijf altijd achter je idee staan. En door je een beetje kwetsbaar op te stellen kom je een heel eind.”

“Het allereerste snoepje met de smaak van Amsterdam; gebbetje.amsterdam
Wat ik uitstraal krijg ik terug
 • NaamCharlain Sweeb
 • FunctieDanslerarers
 • LocatieOnline

Wat ik uitstraal krijg ik terug

Charlain Sweeb

"Living Water dance centre is per 1 juli 2020 ingeschreven bij KVK. De eerste lessen starten in september. Ik ben nu druk aan het promoten en werven via ons YouTube kanaal en social media. De website en webshop Dance by Faith gaan eerdaags live. We onderscheiden ons met gospel- en worship dans met een christelijke insteek voor kinderen en jongeren. Maar iedereen, ongeacht geloof of achtergrond, is welkom. In de tijd dat ik werkzaam was in de kinderopvang gaf ik als hobby al dansles. Na een bewogen periode met ziekte en scheiding was het tijd om op eigen benen te staan. Met passie voor dansen en geloof, én locaties om les te geven, was alles in huis. Juist nu in coronatijd kan ik heel goed inspelen op de behoefte van de klanten. De vreugde die wij uitstralen heeft een positieve invloed op mensen."

“"Levend water; Living Water dance centre"”
Er is altijd wel wat
 • Rinus Witte Rinus Witte
 • Elite MacaronsElite Macarons
 • SpuiSpui

Er is altijd wel wat

Rinus Witte

"Na jarenlang als procesoperator gewerkt te hebben bij een kunstmestfabriek, ben ik met pensioen. Naast mijn pensioen heb ik van mijn hobby een bedrijf gemaakt in taarten bakken. Ik ben heel creatief. Niets is te gek. Zo airbrush ik bijvoorbeeld de macarons. Ik twijfelde niet om te starten in crisistijd. Zo is er altijd wel wat, daar kun je je niet door laten tegenhouden. Klanten zijn er volop, we zijn zelfs al volgeboekt tot augustus. We hebben ook wel wat afzeggingen gehad door de crisis, van bruiloftstaarten bijvoorbeeld. En ook de inkoop is soms lastig. Onze bestellingen uit Engeland zijn bijvoorbeeld heel lang onderweg. Voordat ik ondernemer was bakte ik al taarten voor kinderen van de Voedselbank. Meer gezinnen maken daar nu gebruik van, dus dat zijn heel wat taarten. Maar ik ga ermee door. Kinderen mogen nooit de dupe zijn."

“Ik zit al vol tot eind augustus; Elite Macarons
Jezelf verbinden met je missie
 • Astrid van SantenAstrid van Santen
 • NatulatteNatulatte
 • HengeloHengelo

Jezelf verbinden met je missie

Astrid van Santen

“Ik ben een vegan food start-up begonnen. De productie van plantaardige koffiecreamer en lattes. Midden maart stond ik op het punt om alle lichten voor de Crowdfunding en productie op groen te zetten. Toen was daar ineens de lockdown. De coronacrisis laat nog harder zien dat onze omgang met dieren niet duurzaam en niet veilig is. Daarbij geloof ik sterk in mijn missie: vrijheid en geluk voor mens en dier. Op 9 mei ben ik live gegaan met een crowdfunding campagne. Het sterkt mij enorm dat ik inmiddels 53 investeerders aan Natulatte heb weten te binden. Het was zwaar om mijn 3 jonge kinderen thuisonderwijs te geven, naast het opzetten van de start-up. Elke dag verbond ik mezelf weer met mijn missie. Dat geeft zo ontzettend veel kracht."

“Vrijheid en geluk voor mens en dier; natulatte.nl
Kansen zien, juist nu
 • Benjamin SchrielBenjamin Schriel
 • Mede-eigenaar BubtyMede-eigenaar Bubty
 • Den HaagDen Haag

Kansen zien, juist nu

Benjamin Schriel

"Onlangs ben ik samen met mijn compagnon BUBTY gestart. Een platform om specialisten in de online marketing te koppelen aan bedrijven. Ondernemers bezuinigen op kosten, waardoor de outsourcingmarkt sterk groeit. En online marketing zit ook volop in de lift. Daarom zien wij juist nu een markt voor ons bedrijf die zich onderscheidt van bestaande platforms. Op kwaliteit, de specialisten die zich aanmelden krijgen eerst een validatietest, waardoor we alleen werken met de beste mensen. En op prijs, omdat bedrijven geld en tijd besparen doordat ze niet meer op zoek hoeven te gaan naar de juiste specialist. Ik zie dat investeerders in zee willen gaan met mensen die kansen zien in de crisistijd. We zijn al in gesprek met iemand die ons helpt het platform in de markt te zetten."

“Je leest en hoort zoveel negatieve berichten, ik zie juist kansen in deze tijd; bubty.com
Ingehaald door de crisis
 • Sabine de Bruijn en Pierre KegelsSabine de Bruijn en Pierre Kegels
 • De Alternatieve Directie (DAD) De Alternatieve Directie (DAD)
 • HeterenHeteren

Ingehaald door de crisis

Sabine de Bruijn en Pierre Kegels

“Het bedrijf De Alternatieve Directie (DAD) stond al enige tijd als concept op papier. We zijn ingehaald door de crisis en hebben de overtuiging dat we juist nu in een grote behoefte voorzien. DAD voorziet in peer-to-peer coaching; periodiek overleg door gelijkgestemde directieleden. Met elkaar meekijken, meedenken en elkaar stimuleren. Wij hebben de stellige overtuiging dat leren en gecoacht worden door je gelijken leidt tot betere en snellere resultaten. We kiezen bewust voor fysieke bijeenkomsten van maximaal 7 personen. Vanaf 1 juni past dat ook binnen de overheidsmaatregelen. We hebben een rotsvast geloof in ons concept en gaan er vol voor.”

“De kracht van het delen van kennis met gelijkgestemden; alternatievedirectie.nl
Dit overtrof mijn stoutste dromen
 • Sascha MetselaarSascha Metselaar
 • De IJsmobiel De IJsmobiel
 • Oud-BeijerlandOud-Beijerland

Dit overtrof mijn stoutste dromen

Sascha Metselaar

“Na mijn vwo ben ik gaan werken in een ambachtelijke ijssalon. Daar is bij mij het vuurtje aangewakkerd. Een mooi product maken én klanten zien genieten. Maar zeker ook de ondernemers achter dit ijs. Hun bevlogenheid en sociaal ondernemerschap heeft mij geïnspireerd. Dat wilde ik ook! Ik ben begonnen met een tuk-tuk die ik van mijn eigen spaarcenten kocht en ben daarmee in de buurt en op festivals gaan staan. In oktober heb ik een pand gehuurd voor mijn eigen ijssalon. Toen corona kwam, was er voor mij geen weg terug. Terwijl ik volop in de verbouwing van de ijssalon zat, ben ik een bezorgservice gestart. Hiermee creëerde ik naamsbekendheid én konden mensen mijn ijs alvast proeven. Inmiddels is het onderdeel van mijn marketingstrategie. Mijn start overtrof mijn stoutste dromen. Vanaf de opening staan de mensen in de rij. Het goede weer en mijn marketinginspanningen, maar vooral het ambachtelijke product waarderen mensen. Mijn passie en geloof in het product, brengen het mooiste in mij naar boven. Ik maak lange dagen, maar het is gaaf te zien waarvoor ik het doe.”

“Het eten van een ijsje is een geluksmomentje. En dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken; de IJsmobiel
Rust, harmonie en balans
 • Marijke PeperkampMarijke Peperkamp
 • MarijkeMarijke
 • AlkmaarAlkmaar

Rust, harmonie en balans

Marijke Peperkamp

‘’Sinds mei ben ik als psycholoog begonnen met mijn eigen praktijk in Alkmaar. In de jaren hiervoor heb ik veel gedacht aan en gesproken over het realiseren van deze droom. Het was een heel proces om mijn kernwaarden helder te krijgen. Deze zijn leidend voor mij. Mijn basis om te werken vanuit rust, harmonie en balans is zo sterk dat ik vertrouw dat mensen die hiernaar zoeken naar mij komen! Mijn acties zijn gestuurd door mijn persoonlijke overtuiging en niet door externe factoren, zoals covid-19. De crisis is voor mij dus geen blokkade, maar een obstakel om creatief op te lossen. Behoeften van mijn cliënten blijven relatief gezien vrij constant. Daarmee veranderen de diensten of het product niet, alleen de uitingsvorm. Ik geef nu sessies online en in de praktijkruimte houden we 1.5 meter afstand van elkaar.”

“Ik vertrouw op mijn kernwaarden: rust, harmonie en balans; Marijke
Zonder werk tijdens de lockdown
 • Marco in’t VeldMarco in’t Veld
 • Field Forwarding BV Field Forwarding BV
 • Oud-BeijerlandOud-Beijerland

Zonder werk tijdens de lockdown

Marco in’t Veld

"1 dag voordat mijn contract afliep, kreeg ik te horen dat ik geen verlenging kreeg. En dat terwijl heel Nederland net in de lockdown zat. Zo’n 2 jaar geleden had ik voor mezelf willen beginnen. Ik was al best ver met de voorbereidingen en ondernemingsplan. Die draad heb ik na overleg met het thuisfront weer opgepakt. Ik had recht op WW en heb contact gezocht met het UWV om gebruik te maken van de startersregeling. Daarmee krijg je nog 6 maanden een uitkering, waardoor ik de stap voor mezelf te beginnen durfde te nemen. Na 3 weken kreeg ik al een GO van het UWV. Ervaring in de logistiek heb ik genoeg. Deze tak van sport was dan ook mijn enige optie om iets voor mijzelf te starten. Kansen zijn er genoeg, maar je moet wel goed in kaart brengen wat je maximale capaciteiten zijn. Ik richt me niet op grote tenders, maar op klanten die minder ervaren zijn in de logistiek en graag ontzorgd willen worden bij im- en export. Door mijn ontslag hoefde ik géén rekening te houden met mijn concurrentiebeding, dus heb ik via Linkedin kenbaar gemaakt dat ik een bedrijf gestart ben. Ook heb ik oude klanten van vroeger gebeld en gemaild, met succes! Topdrukte is nog niet aan de orde maar ik mag zeker niet klagen. Het is een rare tijd nu maar gelukkig heb ik mijn eerste orders al binnen."

“Door de startersregeling van het UWV durfde ik de stap te nemen; Field Forwarding

Startersvragen? We geven je advies op maat. Het KVK Adviesteam staat voor je klaar! Bel 0800 21 17

Albert Koerts

Als KVK-adviseur denk ik mee over de bedrijfsvoering van (toekomstige) ondernemers. Mijn specialisatie ligt bij de start en de aan- of verkoop van een bedrijf. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, social media en KVK-bijeenkomsten.

InspiratiePage