Jong Ondernemen

Je zit op school of doet een studie en je wilt ondernemer worden. Of je bent het al. Dan ben je vast op zoek naar inspiratie, duidelijke en betrouwbare info en slimme tips. Je vindt het allemaal hier.

Succesverhalen zijn er genoeg. Maar is ondernemen wel zo simpel als het lijkt? Studenten Viviënne, Luuk, Annebel en Lara en Roos gaan op zoek naar het echte verhaal. Ze stappen binnen bij jonge, inspirerende ondernemers en gaan op onderzoek uit. Ze trekken alle deuren open en stellen de vragen die jij altijd al had. Daarnaast moeten ze een pittige stageopdracht uitvoeren.

Bekijk hier elke week een nieuwe video uit de serie Jong Ondernemen. Kijk mee of ondernemer worden wel voor deze studenten is weggelegd.

De ondernemersstage van Viviënne Sluman bij Moïse Trustfull

Student Viviënne Sluman stapt binnen bij ondernemer Moïse Trustfull. Moïse is content creator, heeft een eigen kledinglijn en is mede-eigenaar van restaurant Poppy’s. In deze video zie je hoe Moïse al deze activiteiten combineert en hoe Viviënne aan de slag gaat met de stageopdracht. Wil Viviënne, met deze ervaring op zak, nog steeds ondernemer worden?

Bekijk de video

De leerpunten van Viviënne

Viviënne leerde veel van Moïse tijdens haar ondernemersstage. Hier vind je haar vijf belangrijkste leerpunten:

 1. Plan tijd voor jezelf in, anders houd je het op lange termijn niet vol.
 2. Maak jezelf niet gek om de kleinste dingen als je content maakt. Waarschijnlijk zie alleen jij het verschil. Perfect maken kost tijd en die tijd kun je beter gebruiken.
 3. Herhaal bij elke tegenslag die op je pad komt: 'Alles komt uiteindelijk weer goed'. Dan komt er altijd wel een oplossing.
 4. Let altijd op kansen waar je content van kunt maken voor je online kanalen.
 5. Een sterk team is onmisbaar om meerdere bedrijven naast elkaar te laten bestaan. Leid mensen op of neem stagiaires aan. Zodat de zaak ook doordraait als jij er niet bent.

De ondernemersstage van Roos Streefkerk en Lara Plugge bij Kiki Bosman

Studenten Roos Streefkerk en Lara Plugge stappen binnen bij ondernemer Kiki Bosman. Kiki heeft een eigen online platform: Girl’s Who Magazine. In deze video zie je hoe een werkdag van Kiki eruitziet. En volg je Roos en Lara in het uitvoeren van de opdracht. Brengen zij het er goed van af? En wat hebben ze van de ondernemersstage geleerd?

Bekijk de video

De leerpunten van Roos en Lara

Wat hebben Roos en Lara geleerd van hun ondernemersstage bij Kiki? Lees hier de vijf belangrijkste leerpunten:

 1. Wees creatief.
 2. Geef niet te snel op. Bijvoorbeeld als het vinden van een sponsor niet lukt. Denk niet meteen dat het helemaal niet meer mogelijk is, maar zoek naar andere oplossingen.
 3. Denk niet te moeilijk. Als je een opdracht krijgt hoef je het niet altijd perfect te doen.
 4. Wees een tikkeltje brutaal.
 5. Werk met de relaties die je al hebt.

De ondernemersstage van Annebel van Beveren bij Liseth van der Lee

Student Annebel van Beveren stapt binnen bij ondernemer Liseth van der Lee. Zij is, samen met Andrea Garcia, eigenaar van het (online) fashion-bedrijf ENSÕ Vintage. In deze video zie je hoe Annebel het atelier en de winkel bezoekt en zo kennismaakt met de wereld van de duurzame fashion. En je volgt haar aanpak van de opdracht. Annebel wil fashionondernemer worden, is ze dat na deze opdracht nog steeds van plan?

Bekijk de video

De leerpunten van Annebel

Wat heeft Annebel geleerd van haar ondernemersstage? Haar vijf belangrijkste leerpunten:

 1. Zorg dat je je visie helder hebt. Dat is de basis waarop je, bij alles wat je doet, terug kunt vallen.
 2. Helaas is ondernemen niet altijd een roze wolk, soms moet je minder leuke dingen doen zoals administratie.
 3. Een netwerk is super belangrijk. Betrek deze mensen bij de start van je bedrijf.
 4. De start van je bedrijf is waarschijnlijk chaotisch en niet zoals je het voor je zag, maar uiteindelijk valt alles wel op zijn plek.
 5. Ondernemen is hard werken, maar je krijgt er veel voor terug. Bijvoorbeeld vrijheid om te kiezen wat je doet, waar en wanneer.

De ondernemersstage van Luuk van Kwawegen bij Koen Dijkstra

Student Luuk van Kwawegen stapt binnen bij Creativebro Koen Dijkstra. In deze video zie je hoe Luuk kennismaakt met alle ins en outs van het multimediabedrijf van Koen. En je ziet hoe Luuk aan de slag gaat met de stageopdracht. Wat heeft beginnend ondernemer Luuk geleerd van de ervaren Koen?

Bekijk deze aflevering hier vanaf woensdag 5 oktober.

True or false?

KVK vraagt om je ondernemingsplan bij inschrijving van je bedrijf.

False. Een ondernemingsplan is niet verplicht, maar wel aan te raden. Met een ondernemingsplan ga je goed voorbereid van start en kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Meer informatie

Terugblik Start-up Festival 2021

Jong Ondernemen redactieraad

Het programma Jong Ondernemen zou niet bestaan zonder de inzet van de leden van de redactieraad. Wij stellen ze graag aan je voor:


WalidWalid Abgij (22)
WA-Marketing
Sterre HaseSterre Hase (17)
STYK
Niels FickingerNiels Fickinger (27)
Strapd
Maria PatrosMaria Patros (17)
Ziplet

Dit programma is een initiatief van

Logo van Jong OndernemenLogo van KVKLogo van Jong Ondernemen en KVK

Advies op maat

Kom maar op met je ondernemersvraag! Het KVK Adviesteam staat voor je klaar. Wij zijn te bereiken op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

Bel: 0800 21 17