Bedrijf starten

Kansen in de halalmarkt

De halalmarkt groeit wereldwijd. Je kent misschien halal cosmeticaproducten, voeding en kleding. Steeds meer westerse consumenten kiezen voor deze producten. Er liggen dus volop kansen voor jou als ondernemer.

Halal producten zijn bereid volgens islamitische voorwaarden. Deze zijn binnen de hele keten van toepassing. Er geldt een verbod op het gebruik van alcohol. Daarnaast geldt een verbod op producten van varkens en dieren die niet op halal wijze zijn geslacht. Bij productie van cosmetica en medicijnen mogen bijvoorbeeld geen varkensvet, alcohol en sommige toegevoegde kleur- of hulpstoffen met e-nummers worden gebruikt.

Verschillende sectoren

In verschillende sectoren zie je halal steeds vaker terug.

Reissector

Gespecialiseerde reisbureaus bieden halal reizen aan. Met hotels die over een gebedsruimte beschikken en halal gecertificeerd voedsel aanbieden. Een kleine aanpassing in de faciliteiten kan al tot nieuwe klanten leiden.

Gezondheidssector

Het zorgsysteem in Nederland richt zich vooral op patiënten van westerse oorsprong. Terwijl inwoners van niet-westerse afkomst een andere zorgbehoefte hebben. Daarnaast spelen cultuur en geloof een rol bij vraagstukken als orgaandonatie, stamceldonatie en behandelingen om het lijden van de patiënt in de laatste levensfase te verlichten.

Detailhandel en horeca

Winkeliers en horeca die biologische en vegetarische producten aanbieden kennen een groeiende groep moslims als klanten. Want bij afwezigheid van halal producten geven moslims vaak de voorkeur aan biologisch en vegetarisch.

Hoe bereik je jouw doelgroep?

Marketing

Je kunt als ondernemer speciale acties rond islamitische feestdagen organiseren. Bijvoorbeeld voor kleding en luxe artikelen. Houd daarbij rekening met de islamitische kalender waarop feesten staan zoals het Suikerfeest en het Offerfeest.

Merken als Toblerone, Lipton, Nescafé, Bavaria (malt) en Haribo zijn voorbeelden van geslaagde halal marketingacties. Ook grote internationale modehuizen spelen steeds meer in op islamitische modetrends.

Certificering

Consumenten uit deze doelgroep kiezen bewust voor producten met halalcertificering. Om hieraan te voldoen moet je wellicht processen in je bedrijf aanpassen. Er bestaan verschillende certificeringsorganisaties in binnen- en buitenland. Wereldwijd ontbreekt het echter aan uniformiteit. Dit komt door interpretatieverschillen over wat halal is. Er bestaan daarom diverse keurmerken en logo’s.

Wil je naar islamitische landen of nabije markten (België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk) halal producten exporteren? Houd dan rekening met voorwaarden van certificering. Voor ieder land gelden andere producteisen. Controleer daarom of de keuringsinstelling in Nederland wordt erkend door het invoerland.

Ontdek je kansen

  • Maak een ondernemingsplan. En gebruik daarbij de kansen die halal je biedt, naast je bestaande plannen. Kijk eens in je klantenbestand of je al klanten hebt voor wie dit onderwerp interessant is.
  • Maak gebruik van ervaringen van ondernemers met halal ondernemen in jouw sector.
  • Werk samen met ondernemers met een andere achtergrond. De combinatie van jullie aanbod opent nieuwe markten met afnemers uit verschillende culturen als resultaat!
Meer weten over importeren of exporteren? Gebruik onze handige tools en bezoek onze events over internationaal ondernemen. KVK vertelt je meer.
Cor Bekker

KVK-adviseur met een internationaal netwerk dat ik inzet om ondernemers te adviseren en te verbinden. Ik deel mijn kennis over import, export en andere vormen van internationaal ondernemen via diverse kanalen. Specialisme Turkije, Iran en MENA.

InspiratiePage