Bedrijf starten

“KVK Startersdag? Nee, ik zat op het strand”

Zaterdag 22 juni stond in het teken van de KVK Startersdag. Althans, voor de ruim 2.400 ondernemers in de dop die er wél waren. Andere geïnteresseerden kwamen niet, omdat ze de net geboren baby van hun zus gingen bewonderen, vergeten waren dat ze een vliegreis gepland hadden of ‘gewoon’ omdat ze van het zonnetje genoten. Wat de reden ook was, zaterdag 2 november weer een kans. Tot die tijd mag je het doen met deze reportage van KVK-adviseur Jessica van El. Zij ging op zoek naar persoonlijke verhalen en tips van bedrijven en ondernemers.

De kersverse kabinetsplannen voor een vast uurtarief voor zzp’ers, was het gesprek van de dag in de stands van de Belastingdienst, accountants en zzp-belangenorganisaties. Net als hoe zo’n tarief berekend wordt als je niet op uurbasis werkt. Zoals een koerier die betaald wordt voor afgeleverde pakketten en een taxichauffeur die op basis van het aantal ritten betaald krijgt. Kortom, stof tot nadenken voor veel starters.

Impressie van de ontvangst tijdens de KVK Startersdag op 22 juni 2019.Impressie van de ontvangst tijdens de KVK Startersdag op 22 juni 2019.

“Ik hoef toch geen belasting te betalen?”

De 20 adviseurs van de Belastingdienst waren doorlopend in gesprek. Vaak kregen zij de vraag: “Als ik weinig verdien hoef ik toch geen belasting te betalen?” Harm Jan Mulder, teamleider MKB bij de Belastingdienst in Utrecht geeft aan waar dat door komt: “Het is een misvatting. Ondernemers bedoelen de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Een belastingvoordeel om minder belasting te betalen of zelfs helemaal geen btw.”

“Ik weet niet waar ik moet beginnen”

Ook Suzanne Laan bezocht de KVK Startersdag. Zij was vroeg uit de veren om vanuit Heemskerk op tijd in Utrecht te zijn. Laan pakt het programmaboekje en zegt stralend: “Ik heb er helemaal zin in”. Vrolijk omcirkelt zij delen uit het programma. Ze heeft zich thuis al opgegeven voor ‘Ondernemen en belastingen’ en ‘Administratie, noodzakelijk en nuttig’. Laan is werkzaam in een laboratorium waar zij water controleert en ondernemer in wording. De plannen om een eigen praktijk op te richten in voeding, luisterkind, trauma en angstbegeleiding zijn serieus. Ze weet niet goed waar ze moet beginnen en is daarom naar de Startersdag gekomen.

“Hoe word ik nummer 1 in Google”

Sharyssa Menzen van Google vertelt over de vragen die zij vandaag krijgt: “Ondernemers zijn nieuwsgierig naar waar hun website aan moet voldoen en hoe zij gevonden worden via Google”. Tijdens de workshop van Google werd daar antwoord op gegeven. Er werd gesproken over Google Mijn Bedrijf, waar je eenvoudig je menukaart of diensten toe kunt voegen en je klanten in een oogopslag zien wat je te bieden hebt. Ook de tool Testmysite van Google kwam aan bod. Hiermee zie je de snelheid van je website en de gebruiksvriendelijkheid op mobiel. Allebei tools die ondernemers helpen hun SEO en SEA te optimaliseren.

Vragen van bezoekers en antwoorden van Google

  1. Kan ieder leek SEA gebruiken?
    Het is handig om de basis te begrijpen en onder de knie te krijgen. En vallen de resultaten dan nog tegen? Huur dan iemand in om je te helpen.
  2. Hoe kom je met je bedrijf op 1 in Google?
    Zorg dat je SEO op orde is en zet SEA in. Met inzichten (data) zie je waar mensen vandaan komen en kun je gericht targetten.

Tip! Volg gratis cursussen bij de Digitale Werkplaats en vergroot je online zichtbaarheid.

“Hectische tijd: ontslag, nieuwe baan én een eigen bedrijf”

Marko Bijl-Beck, eigenaar van Du-Talk S’dam, loopt met een grote grijns over de beursvloer. Hij was in loondienst en werd telefonisch bedankt. Hét moment om een nieuwe baan te vinden én voor zichzelf te beginnen: “Leuk, maar ook heel pittig dat continue schakelen tussen fulltime werken en het ondernemerschap. Ik moet veel ontdekken en leren. Gelukkig krijg ik er veel energie van om mensen te helpen.”
Bijl-Bek is een docent met een heuse talenknobbel. Hij geeft taallessen in 7 verschillende talen, waaronder Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Hij helpt ook mensen met inburgeringslessen. Op de vraag waarom hij naar de Startersdag is gekomen antwoord hij: “Ik werk fulltime en heb er anders geen tijd voor. Maar ik wil graag informatie ophalen over juridische zaken als algemene voorwaarden en netwerken”.

Ook Angelo en Guusje van het Social Media Team waren aanwezig om starters de weg te wijzen tijdens de KVK Startersdag.Ook Angelo en Guusje van het Social Media Team waren aanwezig om starters de weg te wijzen tijdens de KVK Startersdag.

Ervaren ondernemers het hemd van het lijf vragen

Verderop vragen zo’n 15 ondernemers in spé 2 ervaren ondernemers het hemd van het lijf. Gijs Pannekeet van Old Skool Sport en Eugénie Landburg van EchLandburg beantwoorden hun vragen graag. Iedereen stelt zich kwetsbaar op en vertelt over zijn eigen situatie. Maar wat ze vooral willen weten is hoe je een doelgroep moet kiezen, je uurtarief bepaalt en hoe je je tijd indeelt in combinatie met loondienst en gezin.

“Die foto kan echt niet meer”

Portretfotograaf Jan Buteijn ziet regelmatig een tweestrijd bij mensen: “Enerzijds niet op de foto willen, maar tegelijkertijd een nieuwe foto nodig hebben.” Maar wie de lange rijen trotseerde, scoorde vandaag een flitsende profielfoto voor zijn social media. Zo ook Patty van der Gun. Vanuit haar omgeving hoorde zij: “Die foto op je LinkedIn kan echt niet meer, die is niet meer van deze tijd”. Daar kan ze vanaf nu verandering in brengen, want binnen een paar seconden was haar nieuwe profielfoto een feit.

Zaterdag 2 november is de volgende KVK Startersdag. Dan is het vast niet zo’n mooi weer. Dus zorg dat je erbij bent en meld je alvast aan.
Jessica van El

Als KVK-adviseur voor jonge ondernemers volg ik de laatste ontwikkelingen en deel belangrijke of opvallende gebeurtenissen. Weten wat er bij komt kijken als je als jongere gaat ondernemen? Met kant en klare tips en video’s help ik je graag.

InspiratiePage