Meestgestelde vragen over eigen bedrijf starten vanuit de WW

Als je een WW-uitkering ontvangt is het met toestemming van het UWV mogelijk om zelfstandig ondernemer te worden. Daar komt nogal wat bij kijken. Daarom de 10 meestgestelde vragen op een rij.

1. Ik heb een WW-uitkering, welke regelingen zijn er?

Je kunt op 3 manieren als zelfstandige starten vanuit een WW-uitkering:

  • Met startperiode; na de onderzoeksfase kun je mogelijk met toestemming van het UWV gebruik maken van de startperiode. Je ontvangt dan 26 weken lang een korting van 29% op je uitkering.
  • Zonder startperiode, met behoud van WW.
  • Zonder behoud van WW; je ontvangt dan géén uitkering meer.
De regelingen zijn complex, wij adviseren je om contact op te nemen met het UWV.

2. UWV, KVK of de Belastingdienst, waar kan ik terecht?

Als je een bedrijf start vanuit een WW-uitkering, heb je eerst te maken met het UWV en dan pas met KVK en de Belastingdienst.
Wie kan je waarmee helpen?

  • UWV: voor al je vragen over je WW-uitkering en de start van je eigen bedrijf.
  • KVK: voor hulp bij het opzetten van je bedrijf en advies over o.a. je rechtsvorm of financiering.
  • Belastingdienst: voor alles wat met btw, inkomstenbelasting of aftrekposten te maken heeft.

3. Ik overweeg om ondernemer te worden, maar ben ik wel geschikt?

Welke vaardigheden en kwaliteiten je nodig hebt om te slagen als ondernemer kun je achterhalen met KVK Krachtmeting. Deze bestaat uit een aantal gerichte vragen over ondernemerschap, marketing, netwerken en financiën. Na het afronden van de test ontvang je een persoonlijk rapportage die je kunt verwerken in je ondernemingsplan.

4. Ik hoor en lees veel over het ondernemingsplan. Waarom is dat plan zo belangrijk?

In een ondernemingsplan zet je je plannen op een rij. Je onderzoekt of je plannen haalbaar zijn en of er een markt is voor je product of dienst. Een ondernemingsplan dwingt je keuzes te maken en voorkomt dat je zaken over het hoofd ziet. Je hebt het ondernemingsplan nodig voor het UWV, als je gebruik maakt van de Startperiode, maar bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van financiering.

5. Waar vind ik nog meer informatie over de start van mijn bedrijf?

Er komt veel op je af als je een eigen bedrijf wilt starten vanuit de WW. Bekijk het webinar 'Starten vanuit de WW'. Ook is het belangrijk om goed na te denken over je bedrijfsnaam en je goed te verdiepen in de regelgeving hierover. Kies een passende rechtsvorm en neem in deze keuze de juridische en fiscale aspecten mee. Het KVK Startersmagazine helpt je op weg bij dit soort vraagstukken. In onderstaande video krijg je van mede-ondernemers te horen hoe zij dit hebben aangepakt.

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

6. Waar vind ik een handig stappenplan over een eigen bedrijf starten?

Check in ieder geval het 10 stappenplan eigen bedrijf starten, zodat je goed voorbereid naar KVK komt voor de inschrijving in het Handelsregister.

7. Ben ik tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd tijdens de Startperiode?

Tijdens de Startperiode ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je na de startperiode besluit om door te gaan met je eigen bedrijf, dan vervalt dit recht. Regel daarom op tijd je verzekeringen.

8. Wat moet ik weten voordat ik me inschrijf bij KVK?

Registreer je pas bij KVK op het moment dat de formele toestemming van het UWV binnen is. Voortijdig inschrijven kan gevolgen hebben voor je uitkering.

9.Hoe regel ik de inschrijving bij KVK en wat heb ik nodig?

Je bereidt je inschrijving online voor. Vervolgens kom je persoonlijk langs op een van de KVK-kantoren om de inschrijving definitief te maken. Je maakt hiervoor vooraf een afspraak. Vraag vooraf na of het nodig is naast een geldig legitimatiebewijs, contracten of andere zaken mee te nemen. De aanmelding bij de Belastingdienst wordt ook direct voor je in orde gemaakt (voor de meeste rechtsvormen).

10. Ik wil stoppen met mijn bedrijf, kan ik opnieuw WW aanvragen?

Het is wellicht mogelijk om opnieuw WW aan te vragen voor de uren die je niet meer als zelfstandige gaat werken. Meer informatie krijg je bij het UWV.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Stel ze online

Informatie over starten vanuit de WW van het UWV

Ondernemersverhaal: vanuit een uitkering een eigen bedrijf starten

InfoPage