Bedrijf starten

Nieuwe KOR: aanmelden kan tot 20 november

Vanaf 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling (KOR). Ondanks alle onduidelijkheid die er nog is over de vernieuwde btw-maatregel voor kleine ondernemers, vertelt zelfstandig accountant Jacco Dane voor wie de maatregel geschikt is. Want niet voor iedereen geldt dat de vernieuwde KOR zorgt voor minder administratieve lasten en meer winst. Besluit je gebruik te maken van de nieuwe KOR? Dan heb je nog tot 20 november om je aan te melden.

De intentie van de nieuwe btw-maatregel is het verminderen van de administratieve druk voor ondernemers met een omzet tot € 20.000. In de praktijk komt dat erop neer dat je geen btw over je producten en diensten in rekening brengt bij je afnemers en je geen kwartaalaangifte hoeft te doen. Dat scheelt je tijd en geld. Accountant Jacco Dane: “Maar hoe hou je dan grip op je kosten en opbrengsten? Je moet op de een of andere manier toch wel de vinger aan de pols blijven houden.”

Voor wie is de regeling gunstig?

Volgens de accountant is de regeling vooral geschikt voor ondernemers die voor particulieren werken, weinig investeren, weinig kosten hebben en goed hun inkomsten voor de komende 3 jaar kunnen inschatten. De nieuwe KOR ga je namelijk voor 3 jaar aan. “De regeling kan heel gunstig uitpakken, maar je moet wel weten waar je aan begint.” Dane geeft je daarom wat stof mee tot nadenken:

  • Geen belasting betalen klinkt je misschien als muziek in de oren. Maar als ‘kleine ondernemer’ gezien worden, wat voor gevoel geeft dat je?
  • Je hoeft geen btw af te dragen, maar kunt ook geen btw op investeringen en kosten terugvragen.
  • Wil je groeien met je bedrijf? Dan moet je waarschijnlijk investeren en is de nieuwe regeling niet geschikt voor je.
  • Hetzelfde geldt voor ondernemers die in 2020 een auto van de zaak aan willen schaffen. Deelname is dan niet zo’n goed idee, omdat je de btw over de aanschafprijs niet terugkrijgt.
  • Verder moet je goed nadenken over hoe de regeling uitpakt in de praktijk. Het kan namelijk zomaar zijn dat je een klant eerst facturen zonder btw stuurt en later met btw. Welke indruk maak je daarmee op je afnemer?

Het is volgens Dane dan ook nog maar de vraag of je er met de kleineondernemersregeling nieuwe stijl op vooruit gaat. Hij adviseert je daarom contact op te nemen met je boekhouder of accountant om te bepalen of deze regeling een voordelige oplossing is voor jou.

Jacco Dane
  • Capelle aan den IJsselCapelle aan den IJssel
  • Accountant & belastingadviseurAccountant & belastingadviseur
  • Docent Haagse Hogeschool Docent Haagse Hogeschool

Jacco Dane

Eigenaar Dane Accountant & Belastingadviseur

Jacco Dane is zelfstandig accountant en belastingadviseur. Daarnaast is hij docent bij de Haagse Hogeschool en actief als ambassadeur voor de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Hij verstaat de kunst complexe materie te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Kortom, de juiste man om te bevragen over de nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR).

“Ik wil ondernemers aan het denken zetten”

Aanmelden voor 20 november

Wil jij per 2020 meedoen met de nieuwe KOR? Download dan op belastingdienst.nl het aanmeldformulier. De aanmelding moet vóór 20 november bij de Belastingdienst binnen zijn. Anders mag je in 2020 geen gebruik maken van de regeling.
Heb je in de huidige KOR al een ontheffing van administratieve verplichtingen? Dan krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn: wetten en regels voor ondernemers.
Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik deel slimme tips via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage