Parttime ondernemen

Wat is parttime ondernemen?

Er zijn verschillende redenen om parttime te starten met ondernemen. De een start bijvoorbeeld parttime een eigen bedrijf naast een betaalde baan. De ander wil de zorg voor ouder of kinderen kunnen combineren met een eigen bedrijf. Wat de reden ook is, met parttime ondernemen kun je in je vrije uren activiteiten verrichten die gericht zijn op je eigen onderneming.

Parttime ondernemen is nog nooit zo populair geweest als vandaag de dag. Het deeltijdwerken en internet bieden veel mogelijkheden om overdag of ’s avonds een bedrijf te beginnen. Wat zijn nu de voordelen van parttime ondernemen? En wat verandert er qua belastingen wanneer je in deeltijd gaat ondernemen?

Wat is jouw startsituatie?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je parttime in plaats van fulltime onderneemt. Zo kun je je (parttime) baan in loondienst willen behouden om zekerheid te hebben rond inkomen, opbouw pensioen en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Of je wilt voldoende tijd hebben voor je partner en kinderen, je bent mantelzorger of je wilt eerst kijken of er voldoende behoefte is aan je producten of diensten. Of je je bij KVK moet inschrijven hangt ervan af of je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming. Wil je een bedrijf starten vanuit huis? Check dan altijd bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Combineren van baan en bedrijf

Als je (parttime) in loondienst werkt en als zzp’er gaat starten, zorg dan dat je begint met het controleren van je arbeidsovereenkomst. Daar kunnen bedingen in opgenomen zijn: bepalingen of afspraken over nevenwerkzaamheden. Soms moet je deze melden en soms alleen toestemming vragen. Naast een concurrentiebeding kunnen er ook andere spelregels in staan, zoals over het benaderen van relaties van je werkgever en geheimhouding.

Als je ontslagen wordt bij je baan in loondienst, heb je meestal recht op een uitkering van het UWV. Dit is niet anders voor parttime ondernemers. De hoogte van de uitkering zal afhangen van het aantal uur dat je per week werkt.

Voor- en nadelen van parttime ondernemen

  1. Je loopt minder financieel risico. Je behoudt een vast inkomen.
  2. Groot netwerk. Binnen het bedrijf waar je werkt heb je een netwerk opgebouwd. Dit kun je wellicht gebruiken om aan nieuwe klanten te komen (houd echter wel rekening met het concurrentiebeding!).
  3. Je kunt rustig je bedrijf opbouwen zonder druk te ervaren, zodat je startersvalkuilen voorkomt.
  4. Ondernemen is soms lastig te combineren met een dienstverband. Je wordt beperkt in tijd waardoor nieuwe klanten of opdrachtgevers je moeilijk kunnen bereiken. Bovendien heb je minder tijd om een opdracht uit te voeren.
  5. Je plannen met je werkgever bespreken kan spannend zijn. Hopelijk is hij bereid tot meewerken om je plannen te realiseren. Misschien is hij zelfs wel je eerste klant!

Fiscale gevolgen van parttime ondernemen

Als je parttime onderneemt, krijg je te maken met inkomstenbelasting, btw en andere fiscale zaken. Wij hebben de belangrijkste fiscale gevolgen van parttime ondernemen voor je op een rij gezet.

Webinar: Parttime ondernemen

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Kies een geschikte rechtsvorm

Als je de knoop doorgehakt hebt om te starten, dan moet je ook een rechtsvorm kiezen. Het merendeel van de parttime ondernemers start in de vorm van een eenmanszaak. Mensen die samen met een vriend, vriendin of (zaken) partner starten kiezen over het algemeen voor een vof. Andere rechtsvormen kunnen voor jou ook interessant zijn. Dit is mede afhankelijk van je plannen, hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen en wat fiscaal voordelig is.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen, concurrentiebeding en de fiscale gevolgen? Alles over parttime ondernemen.
Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik graag startende ondernemers. Mijn specialiteiten zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via het Startersmagazine en de Nieuwsbrieven Start en OnderNemerSplein Rotterdam.

InspiratiePage