Bedrijf starten

Plezier in brouwen van eerlijk bier

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland groeit razendsnel. Waren er in 2014 nog 158, in 2019 telt het Handelsregister al 595 vestigingen. Hoe blijf je de concurrentie voor als relatief jonge brouwerij? Voor Benjamin Wegman van Brouwerij Pronck in Leiden is dat geen issue. “Doordat wij plezier hebben in wat we doen, het brouwen van eerlijk bier.”

Hun klanten waarderen deze aanpak, want inmiddels werkt er een heel team in de brouwerij. Samen met 3 personeelsleden, 2 vrijwilligers en 4 stagiaires produceren zij 8.000 liter bier per maand, omgerekend zo’n 25.000 consumpties.

Van studentengrap naar ondernemen

Benjamin Wegman studeerde fiscaal recht en is chef-kok. Hij had genoeg carrièrekansen in het vooruitzicht. Wegman blikt terug: “In mijn studententijd, rond 2013, begon ik samen met Frans Meij bier te brouwen. Gewoon voor de lol, ontstaan vanuit een grap.” Bierbrouwen vond Wegman spannend en avontuurlijk. Dus leidde de grap in 2014 tot een bewuste en ambitieuze start van Brouwerij Pronck: “Wij werken met veel overgave en energie in ons bedrijf.”

Eerlijk bier

Volgens Wegman is de kracht van het bedrijf dat ze ‘eerlijk bier’ brouwen. Hij legt uit: “Ingrediënten halen we zoveel mogelijk lokaal, en we proberen de afvalstroom zo klein mogelijk te houden. Als we samenwerken met de botanische tuin dan bedoelen we ook echt: samen een recept maken, samen proeven en de bloemen uit die tuin gebruiken.” Enthousiast laat hij foto’s zien van het plukken van bloemen en het eindresultaat in de fles.

Een recept maken en proeven doen we samen

2 verhuizingen verder

Door groei is het bedrijf binnen een paar jaar 2 keer van locatie veranderd. Gestart in de hunkerbunker, de voormalige zusterflat van het toenmalige ziekenhuis AZL. Vervolgens via een oud schoolgebouw naar een monumentaal pand in het centrum van Leiden.

 Frans Meij en Benjamin Wegman, Brouwerij Pronck Frans Meij (links) en Benjamin Wegman

Over de verhuizingen zegt Wegman: “2 keer verhuizen in korte tijd helpt niet voor je continuïteit. Het kost je zomaar een jaar plus een heleboel kosten.” De nieuwe locatie biedt extra mogelijkheden. Zo startte de brouwerij met georganiseerde rondleidingen en rijden de ondernemers het land door naar bierfestivals en evenementen met houten ‘Pronckbarren’.

Personeel aannemen

Wegman had nog geen plannen om personeel aan te nemen toen er een Amerikaan die net in Leiden woonde, letterlijk op hun pad kwam. "Een geschenk uit de hemel. Met ervaring als brouwer en aannemer. Zo kon hij ons op allerlei manieren helpen. Het voelde als een grote stap, omdat we niet op zoek waren en er bij het aannemen van iemand uit de Verenigde Staten toch meer komt kijken dan bij iemand om de hoek. Daarom dachten we eerst eens goed na en vroegen onze boekhouder om advies. Ons nieuwe personeelslid bleek zo gemotiveerd dat hij eerst 2 maanden gratis voor ons heeft gewerkt."

Liefde voor goed bier

Het team van Pronck is divers en dat maakt het leuk. Van 17 tot 62 jaar, man, vrouw, van middelbaar tot universitair opgeleid en met de Nederlandse tot Chinese nationaliteit. “We nemen mensen aan die zeggen dat het hen leuk lijkt om bij ons te werken. De Pronck-familie heeft één ding gemeen: liefde voor goed bier. Ze zijn stuk voor stuk onmisbaar”, vertelt Wegman trots.

Kritisch blijven

Soms pakt een gemaakte keuze minder goed uit. Dan is het zaak om snel bij te sturen: "Zoals de recepturen van onze bieren. Daar sleutelen we wat sneller aan dan voorheen. We zijn heel kritisch op onszelf en pakken direct aan.”

Een minder leuk moment was een infectie in het brouwsysteem. “De oplossing zat ‘m in goede mensen inschakelen, zoals industriële reinigers en onderzoekers. Daarna hebben we natuurlijk protocollen gemaakt. Helaas hebben we veel bier moeten wegspoelen”, zegt Wegman spijtig.

Niemand was verantwoordelijk

Het bedrijf moest keuzes maken: “De eerste 2 jaar deden we allebei alles. Tot je erachter komt dat als iedereen verantwoordelijk is voor alles, uiteindelijk niemand verantwoordelijk is. Nu richt Meij zich op het bier; de receptuur, het brouwproces en eindproduct. Wegman doet de rest: inkoop en verkoop, dus al het kantoorwerk.

Benjamin Wegman
  • Bierbrouwerij PronckBierbrouwerij Pronck
  • LeidenLeiden
  • 20142014

Benjamin Wegman

Bierbrouwer

Benjamin Wegman van Brouwerij Pronck werd ondernemer na een geslaagde studentengrap. Liefde voor goed bier bindt zijn personeel. Ze hebben plezier in wat ze doen, het brouwen van eerlijk bier.

“Ik wil dat Frans Meij en ik zo snel mogelijk misbaar zijn. De zijwieltjes moeten er af.”

In de prijzen

Pronck doet graag aan wedstrijden mee: “Met ons Spieghels Bier hebben we een mooie internationale prijs gewonnen. Een kroon op de samenwerking met het café waarmee we dit nieuwe bier hebben ontwikkeld. In de kern gaat het om de waardering van experts en om te weten waar je staat ten opzichte van anderen.”

Toekomstplannen

Wegman en Meij hebben een visie: “We willen niet per se klein blijven en niet per se groot worden. Eigenlijk wil ik dat Meij en ik zo snel mogelijk misbaar zijn. De zijwieltjes moeten er af.” Zijn belangrijkste tip aan andere ondernemers: “Zorg dat je een groot doel voor ogen hebt en doe dat in stappen die voor jou te behappen zijn.”

Is je bedrijf aan het groeien en wil je graag personeel aannemen? Hoe kom je aan goed personeel? 5 tips om geschikte medewerkers te vinden.
Annelies den Breejen

Als KVK-adviseur deel ik actuele en praktische informatie over wetten en regels voor zzp’ers en het klein mkb. Mijn artikelen vind je op KVK.nl en in onze nieuwsbrieven.

InspiratiePage