Starten als student

Tip top 7 voor student ondernemers

Het is heel goed mogelijk om het starten en runnen van een bedrijf te combineren met je studie. Een succesvolle student ondernemer ziet kansen, heeft lef en doorzettingsvermogen. En heeft zijn zaken goed op orde. 7 tips die je hierbij helpen.
 1. Test jezelf als ondernemer
  Heb je het in je, ondernemerschap? Doe de test en je weet het.
 2. Stagelopen en afstuderen in je eigen bedrijf
  Als je tijdens je studie een bedrijf start is het vaak ook mogelijk om in je eigen bedrijf af te studeren of stage te lopen. Er zijn steeds meer onderwijsinstellingen die student ondernemers stimuleren met een Topondernemersregeling. De precieze invulling en eisen verschillen per opleiding. Vraag bij jouw universiteit, hbo- of mbo-instelling naar de mogelijkheden.
 3. Rechtsvorm
  Bepaal op basis van jouw situatie en jouw ambitie welke rechtsvorm geschikt is voor jouw bedrijf. De rechtsvorm bepaalt jouw aansprakelijkheid, welke belastingen je betaalt en welke fiscale voordelen je krijgt. De meeste studenten kiezen voor een eenmanszaak of vof. Maak bij een vof duidelijke afspraken met elkaar en zet die op papier.
 4. Bedrijfsnaam
  Een goede bedrijfsnaam draagt bij aan het succes van je onderneming. Dat maakt het kiezen van de naam voor je bedrijf een van de belangrijkste (en leukste) beslissingen die je neemt.
 5. Competities en subsidies
  Neem deel aan wedstrijden voor jonge ondernemers. Dit is een handige manier om je naamsbekendheid te vergroten en aan geld te komen voor je bedrijf. Er zijn tal van organisaties die dit soort competities organiseren. Oriënteer je online of informeer bij je studiebegeleider. Heb je een innovatief product ontwikkeld? Onderzoek of je in aanmerking komt voor een subsidie of financieringsregeling.
  Kijk ook eens naar de tips van Jessica en Sharina, zij hebben dit heel slim aangepakt.
 6. Netwerken en samenwerken
  Sluit je aan bij een netwerkorganisatie of samenwerkingsverband. Want samen kom je altijd verder. Je kunt het dichtbij huis zoeken of denk groot en sluit je aan bij een internationale organisatie, zoals Enactus, waar sociaal ondernemerschap centraal staat.
 7.  Naar het buitenland
  Ga je een poosje naar het buitenland, bijvoorbeeld voor stage? Vergeet dan niet je btw-aangifte te doen (elke 3 maanden). Ook al heb je geen inkomen in die periode. Zo voorkom je een aanslag op basis van schatting en een boete.

Meer weten? Krijg online advies en tips van experts tijdens de KVK Live Adviesdagen van 23 tot en met 26 november. Meld je gratis aan.

Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik deel slimme tips via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage