Geld verdienen met je foodtruck

Het is zo ver, je kunt van start. De foodtruck ziet er tip top uit, het assortiment is ingekocht en de vergunningen zijn geregeld. Laat de klanten nu maar komen. En betalen! Kies voor een gemakkelijke en veilige manier van betalen om rompslomp en fouten te voorkomen. Denk ook aan het correct afdragen van btw en het overzichtelijk bijhouden van je administratie.

Afrekenen met je klanten

Als ondernemer met een foodtruck kunnen er op 3 manieren inkomsten binnenkomen.

  1. Je neemt deel aan een festival. De betaling gaat dan vaak via de organisatie. Bezoekers kopen bijvoorbeeld munten en die worden door de organisatie met jou verrekend.
  2. Je verkoopt rechtstreeks aan de consument.
  3. Je wordt ingehuurd door een opdrachtgever en je hebt een vaste prijsafspraak gemaakt of je factureert op nacalculatie.

Bij het bepalen van de juiste prijs voor je product houd je rekening met al je vaste en variabele kosten. Kijk ook naar de concurrenten, wat rekenen zij? Verder weegt mee hoe gewild jouw product is, wat is de klant bereid te betalen?

Bij een foodtruck kunnen klanten meestal betalen met pin en cash. Pinnen is veilig en snel, zeker nu er met de meeste bankpassen contactloos betaald kan worden. Voor pinnen en contactloos betalen is wel een mobiele pinautomaat nodig. Als je een kassa gebruikt, zorg dan dat die voldoet aan het keurmerk kassasystemen.

Afdracht btw

Btw (belasting over de toegevoegde waarde) zit op producten en diensten. Je betaalt btw over jouw omzet. Btw breng je in rekening aan de klant, bovenop de prijs van jouw product. Bij de aangifte draag je de van de klant ontvangen btw af aan de Belastingdienst. De door jouw betaalde btw aan leveranciers mag je hier van aftrekken. Er zijn verschillende btw-tarieven (9% en 21%) zorg dat je het juiste tarief berekent. Voor voedingsmiddelen is dat 9% en voor eventuele merchandise 21%.

Tip! Betalen je klanten vooral contant of per pin? Dan kun je voor de afdracht van btw kiezen voor het kasstelsel.

Administratie zelf doen of uitbesteden

Je kunt je financiële administratie zelf doen. Of kies voor het uitbesteden van de administratie aan een boekhouder of accountant. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug. Deze financiële specialisten richten je boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen.

Het is raadzaam een aparte (zakelijke) rekening te hebben voor de foodtruck. Zo houd je overzicht over je inkopen en verkopen. Want ook dat hoort allemaal bij de administratie van jouw bedrijf.

Handige links

Geldzaken voor starters
Financier de start van je bedrijf
InfoPage