Starten onder de 18

Zo open je een zakelijke bank­rekening als je minderjarig bent

Een zakelijke rekening openen voor je bedrijf als je jonger bent dan 18 jaar? Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 16 bent. Wil je weten bij welke drie banken je terechtkunt, onder welke voorwaarden en wat het je kost? Lees dan snel verder.

Een zakelijke rekening is een rekening speciaal voor je bedrijf. Hier komen de betalingen van je klanten binnen en doe je zakelijke uitgaven. Zo’n rekening openen als je minderjarig bent, kan bij ABN AMRO, ING en Rabobank, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Jonge ondernemers Niek Huggers en Annejet Krijgsman vertellen hoe het hun gelukt is. Daarnaast lees je wat er komt kijken bij het aanvragen van een zakelijke bankrekening als je nog geen 18 bent.

Privérekening gebruiken

Als het zo moeilijk is een zakelijke rekening te openen, waarom zou je er dan niet ‘gewoon’ voor kiezen je privérekening zakelijk te gebruiken? De Belastingdienst heeft daar geen problemen mee, als je zakelijke- en privéuitgaven en inkomsten maar strikt gescheiden houdt in je administratie.

Voor banken is dit een ander verhaal. Bij de meeste banken staat in de voorwaarden dat een privébetaalrekening alleen bedoeld is voor privégebruik. Banken controleren dit steekproefsgewijs.

Voordelen zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening voor je bedrijf kost geld, maar levert ook wat op:

  • Met een zakelijke rekening heb je meer mogelijkheden dan met een privérekening. Je klanten kunnen bijvoorbeeld betalen via iDEAL, PayPal of een pinautomaat.
  • Een zakelijke rekening staat op je bedrijfsnaam. Dit geeft een professionele uitstraling. Je klant ziet je bedrijfsnaam als hij betaalt.
  • Met een zakelijke rekening naast je privérekening hou je je geldzaken gescheiden en overzichtelijk. Dit overzicht is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook nodig om een gescheiden administratie bij te houden.
  • Werk je met een online boekhoudpakket? Dan kun je daar je zakelijke rekening aan koppelen. Af- en bijschrijvingen worden dan automatisch verwerkt in je boekhouding.

Zo pakten Niek en Annejet het aan

Een zakelijke rekening openen als je nog geen 16 bent is heel lastig. Ben je 17 of 18? Dan zijn er meer mogelijkheden. Zo opende Annejet een bankrekening voor haar bedrijf met handlichting. Niek had geluk, toen hij begon met zijn bedrijf lukte het minderjarigen soms een zakelijke bankrekening te openen. Nu zijn banken strenger.

De 18-jarige Vwo-leerling Niek Huggers uit Venray runt samen met 19-jarige Yanick Baljet The Producer School. Dit is een YouTube-kanaal over het produceren van muziek. Ze hebben 220.000 abonnees. Daarnaast verkopen ze sample packs; digitale producten die je nodig hebt om muziek te produceren. “Het openen van een zakelijke rekening bleek een gedoe. We zijn er toch wel een paar maanden mee bezig geweest. Banken stonden er niet voor open. Bij ABN AMRO troffen we uiteindelijk iemand die mee wilde denken. Onze ouders tekenden mee voor de rekening.“ Niek heeft een tip voor iedereen die worstelt met het openen van een zakelijke rekening. “Neem geen genoegen met nee. Blijf het gewoon proberen. Net zolang totdat je iemand treft die samen met jou wil kijken hoe het wel kan.”

De 17-jarige Annejet Krijgsman uit Dordrecht heeft een winkel en een webshop in dameskleding: Jet’s Favs. “Het inkopen bij de groothandel bleek geen probleem. Het openen van een zakelijke bankrekening wel. Ik heb handlichting bij de rechtbank aangevraagd. Hierna moest ik samen met mijn ouders aan de rechter vertellen waarom het belangrijk is dat ik kan handelen als een volwassen ondernemer. Nu de officiële toestemming binnen is, kan ik de papieren voor de aanvraag bij de Rabobank verder in orde maken.” Ook Krijgsman heeft een tip. “Betrek je ouders bij je bedrijf. Je kunt van ze leren en ze helpen je op weg.”

Waar kun je terecht?


Bank
Rekening openen mogelijk
Leeftijd
Voorwaarden
Kosten per maand
ABN AMRO
Ja
Onder de 18
Met handlichting
€ 9,90 (eerste 3 maanden gratis)
ASN
Neebunq
NeeING
Ja
16-18
Met handlichting
€ 9,90 (eerste 6 maanden gratis)
Knab
NeeRabobank
Ja
16-18
Met handlichting
€ 9,95 of € 0,39 per transactie (eerste 6 maanden gratis)
Regiobank
NeeSNS
NeeTriodos
Nee
 


De informatie in dit schema komt van de banken zelf. Regels van banken kunnen veranderen, informeer daarom altijd zelf bij de bank welke regels in jouw geval van toepassing zijn.

Om een zakelijke rekening aan te vragen moet je ingeschreven zijn bij KVK. De bank vraagt naar je KVK-nummer of om een bewijs van inschrijving: een uittreksel.

Intakegesprek bij de bank

Als je een zakelijke rekening aanvraagt, willen de meeste banken dat je (naast dat je voldoet aan bovenstaande voorwaarden) je plannen en werkwijze toelicht in een intakegesprek. Op basis van dit gesprek krijg jij wel of geen rekening. Krijg je er wel een? Hou er dan rekening mee dat het weken tot maanden kan duren voordat alles rond is.

Moeilijke woorden

Zodra je op zoek gaat naar een bank die jou als minderjarige een bankrekening laat openen, loop je tegen een aantal moeilijke woorden aan, zoals:

Handelingsonbekwaam

In de wet staat dat iedereen boven de 18 jaar in principe handelingsbekwaam is. Minderjarigen, personen onder de 18, zijn handelingsonbekwaam. Dit betekent dat je als minderjarige geen grote beslissingen mag nemen zonder toestemming van je ouders of voogd. Denk hierbij aan een telefoonabonnement afsluiten, bankrekening openen of inkoopcontract ondertekenen. Dit is dan ook de reden waarom het zo lastig is om als minderjarige een zakelijke rekening te openen.

Handlichting

Sommige banken vragen je om handlichting als je een zakelijke rekening wilt openen. Met handlichting verklaart een rechter je (deels) volwassen. Jongeren van 16 of 17 jaar kunnen met handlichting dezelfde dingen doen als iemand die 18 jaar of ouder is. Het gaat hierbij alleen om beslissingen die je voor je bedrijf neemt. Voor privéhandelingen heb je nog steeds toestemming van je ouders nodig.
Handlichting aanvragen kost geld. Je bent tussen de 1.000 en 1.500 euro kwijt aan kosten voor de rechtbank en het bekendmaken van de handlichting in de krant.

Volmacht/gevolmachtigde

Een van je ouders of voogd als gevolmachtigde inschrijven in je onderneming behoort ook tot de voorwaarden die een bank kan stellen bij het openen van een zakelijke rekening. Je ouder heeft dan toestemming om namens jou te handelen voor het bedrijf. De bank accepteert je ouder dan als aanvrager van de zakelijke bankrekening voor jouw bedrijf. Deze volmacht regel je bij KVK. Dit kan direct bij je inschrijving, maar ook achteraf.

Tip! Als jonge ondernemer loop je tegen meer lastige woorden aan. Weten wat ze betekenen? Check de begrippenlijst voor jongeren.

VOF met meerderjarige

Samen met een van je ouders een bedrijf beginnen betekent niet automatisch dat je een zakelijke rekening kunt openen. Vraag bij jouw bank na hoe zij hiermee omgaan.

Als je samen met een van je ouders een bedrijf begint, kies je niet voor de rechtsvorm eenmanszaak, maar voor vennootschap onder firma (vof). Dat is een bedrijf met meerdere eigenaren.

Belangrijk! Je ouder moet aan de voorwaarden ondernemerschap van de Belastingdienst voldoen. Echt mee-ondernemen in jouw bedrijf dus.

Een vof-contract is vaak een voorwaarde van de bank. Daarin staan afspraken die jullie gemaakt hebben, zoals de rolverdeling en de verdeling van winst en verlies. Ook heb je een UBO-verklaring nodig. Hierin staat hoe de zeggenschap, het recht om ergens over te beslissen, binnen jullie bedrijf geregeld is.

Wat kost een zakelijke bankrekening?

Een zakelijke bankrekening kost geld. Je betaalt meestal een bedrag per jaar plus een bedrag per transactie, zoals afschrijvingen, bijschrijvingen en overboekingen. Veel banken hebben speciale pakketten voor zzp’ers of aanbiedingen voor pas gestarte bedrijven.

Zakelijke rekeningen vergelijken

Onderzoek de mogelijkheden en kortingen door vergelijkingssites voor zakelijk bankieren te checken. Er zitten namelijk verschillen in prijs en inhoud van pakketten. Maak hierbij ook een inschatting van het aantal transacties dat je verwacht te doen. Vraag jezelf ook af wat je nog meer met de rekening wilt doen, bijvoorbeeld een boekhoudpakket koppelen.

Read this article in English

Niets vergeten bij de start van je bedrijf? Check het stappenplan bedrijf starten onder de 18.
Gerdine Annaars

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over start, overname en financiering. Ik richt me voornamelijk op ondernemende jongeren, studenten en ondernemers in de horeca en detailhandel. Ik help ze op weg met praktische info en slimme tips.

InspiratiePage
Starten