Starten vanuit bijstand

Jij droomt van een eigen bedrijf, maar vindt het lastig om in actie te komen omdat je een (bijstands)uitkering hebt? Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) biedt jou kansen om te starten met een steuntje in de rug. Ga naar je gemeente, geef aan dat je interesse hebt en maak je droom werkelijkheid.

Wat is Bbz?

Met Bbz begeleidt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering of een aflopende WW-uitkering naar zelfstandig ondernemerschap. Dit kan op drie manieren:
 1. Aanvullende uitkering
  Een aanvullende uitkering voor je levensonderhoud voor maximaal 3 jaar. Dit is een lening waarover je geen rente betaalt.
 2. Bedrijfskapitaal
  Een lening (maximaal € 37.398,- in 2020) voor investeringen in je bedrijf, zoals de aankoop van machines, inventaris of voorraad. Over deze lening betaal je wel rente.
 3. Begeleiding
  De gemeente zorgt voor begeleiding bij de start van je bedrijf. Vaak besteedt de gemeente dit uit aan een gespecialiseerd bureau. De gemeente betaalt deze begeleidingskosten in het eerste jaar na de start. Een voorbeeld van deze begeleiding is hulp bij het schrijven van je ondernemingsplan.

Bbz aanvragen bij de gemeente waar je woont

Je schrijft eerst een ondernemingsplan. Daaruit moet blijken of je bedrijf een goede kans van slagen heeft. Dit plan leg je vervolgens voor aan een bank. Wijst deze jouw ondernemingsplan en dus de aanvraag voor een lening af? Dan kun je Bbz aanvragen. Dit doe je bij de gemeente waar je woont.

De gemeente vraagt het volgende:

 • Je bent tussen 18 en 65 jaar.
 • Je gaat minimaal 1225 uur per jaar werken in je bedrijf. Dat is ongeveer 25 uur per week.
 • Je verdient met je bedrijf genoeg om er van te kunnen leven in de toekomst.

Bbz voor ondernemers

Ben je aan de slag gegaan met je bedrijf, maar heb je tijdelijke problemen? Dan kun je ook gebruik maken van Bbz. Verder is er een regeling voor ondernemers boven de 55 jaar en voor ondernemers die willen stoppen met hun bedrijf.

Meer informatie over Bbz

Meer informatie

Van bijstand naar eigen bedrijf in de praktijk

Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

Zo stel je een ondernemingsplan op

InfoPage