Startsituaties

Alles over het starten als startup

Heb jij een uitvinding gedaan of heb je een idee voor een nieuw product en gebruik je nieuwe technologie? Met een startend bedrijf dat niet ouder is dan 5 jaar en een innovatief idee heeft (startup), kun je enorme groei realiseren en zelfs de wereldmarkt overnemen.

Verschillende startups en startup hubs geven hun ervaringen over de realisatie van hun idee. En Cathy Oh, Startup Officer bij KVK vertelt hoe je kunt voorkomen dat je in verschillende valkuilen valt.

De start van je eigen bedrijf tijdens de coronacrisis

Vanaf 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Iedereen vanaf 13 jaar moet dan een niet-medisch mondkapje dragen. De mondkapjesplicht is vastgelegd in een nieuwe tijdelijke coronawet. De verplichting geldt in winkels, benzinestations, parkeergarages, musea, theaters, concertzalen en voor contactberoepen. De regel geldt zowel voor de klant als voor de professional.

Misschien is de coronacrisis het moment om een nieuwe activiteit op te starten? Als je de RIVM-richtlijnen in acht neemt en je bedrijf of werkomgeving zo ingericht dat je de veiligheid van jezelf, je personeel en je klanten kunt waarborgen, kun jij ook nu voor jezelf beginnen. Een van de maatregelen die genomen is in de strijd tegen corona is de 1,5 meter afstand-maatregel. Branches spelen hier heel verschillend op in. Veel branches hebben hygiëneprotocollen opgesteld.

Ben je al gestart? Bekijk dan de veelgestelde ondernemersvragen over corona. Daar vind je informatie over regelingen en maatregelen waarmee de overheid ondernemers steunt.

Meer weten? Je kunt met al je vragen over starten tijdens de coronacrisis terecht bij het KVK Coronaloket.

Werk je idee goed uit

Werk je idee uit door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welk probleem los je op met jouw idee?
  • Welke oplossingen bestaan er al voor dat probleem?
  • Waarin onderscheidt mijn product of dienst zich van bestaande alternatieven? En is het echt vernieuwend én interessanter voor de klant?
  • Wie zijn jouw klanten en gebruikers? Het nuanceverschil, een klant betaalt en een gebruiker niet.
  • Heb je een breed klantsegment? Splits dit dan op in kleine specifiekere klantsegmenten. Het is namelijk onmogelijk om een product te maken dat voor de hele wereld bedoeld is.
  • Voor je innovatie heb je geld nodig. Hoe ga jij jouw innovatie financieren?

Cathy Oh Startup Officer bij KVK geeft aan: “Een goed idee maakt nog geen succesvol bedrijf: je ideeën en enthousiasme zijn een belangrijk begin voor een groeiend bedrijf. Maar het is essentieel om een businessplan met een goed doordacht verdienmodel te schrijven.” Alleen zo kun je ook geld verdienen met je bedrijf en maak je je sterk en geloofwaardig voor eventuele investeerders en je (potentiele) markt.

Potentiële klanten benaderen

Zodra je idee vaste vormen begint te krijgen, wil je het natuurlijk ook op de markt brengen. Cathy Oh: “Is de markt klaar voor jouw product of dienst? En jouw product uitontwikkeld en klaar op de markt te brengen? Veel startups merken dat de markt hun product interessant vindt, maar niet iedereen bereid is klant te worden. Dit kan een aantal redenen hebben, zoals dat je je tijd vooruit bent (timing) of dat het product niet aansluit bij de wensen van de klant (te klein, niet schaalbaar).”

Om de valkuil die Oh noemt te voorkomen, kun je jouw idee voorleggen aan potentiële klanten of hen in het ontwikkeltraject betrekken. Bijvoorbeeld als je in co-creatie een nieuwe oplossing met klanten en samenwerkingspartners ontwikkelt. Onno van der Poel van Startup TicTag ervaarde dat ook: “Bij TicTag hebben wij gewacht op een eerste echte potentiële klant. Terwijl je veel aspecten van je product al kunt onderzoeken voordat je een eerste afnemer hebt. Het opstellen van een eigen testpanel was achteraf voor TicTag slimmer en vooral tijdbesparender geweest.”

Leg jouw idee vast

Zodra je jouw idee hebt uitgewerkt, kun je dit wettelijk vastleggen in het i-DEPOT. Door het wettelijk vast te leggen heb je in bijvoorbeeld een juridische kwestie bewijs dat jij het idee op een bepaalde datum hebt bedacht, gecreëerd of ontworpen. Je idee kan voor van alles zijn, zoals een (mode)ontwerp, songtekst, boek, film, scenario, uitvinding of prototype.

Pas als jouw idee een product of dienst is geworden, kun je dit beschermen met intellectueel eigendomsrecht. Dit geldt niet voor ideeën.

Het wel of niet beschermen is een lastige keuze. De meningen daarover verschillen. Bekijk 3 vooroordelen over ideebescherming.

Jouw idee wordt een bedrijf

Als je jouw idee hebt vastgelegd kun je nadenken of je een bedrijf wilt starten zodat je jouw product of dienst kunt verkopen. Bekijk de 10 belangrijkste stappen om je eigen bedrijf te starten.

Geldzaken

“Geld is noodzakelijk om je product te ontwikkelen en je bedrijf te runnen. Naast startkapitaal kan het zijn dat je bij opvolgende groeifases van je startup ook meerdere financieringsmomenten nodig hebt. Niet elke startup lukt het om op meerdere momenten meerdere financieringsbronnen te regelen,” vertelt Cathy Oh.

Om inzage te hebben in je financiën, is het aan te raden om een financieringsplan te maken. Heerd Jan Hoogeveen van de startup hub Utrecht Region, adviseert: “Denk goed na over je financiering en maak hier een planning voor. Ook voor de volgende fasen. Een investeerder snapt best dat er ook in de volgende groeifase financiering nodig is. En niets is zo onhandig als op het punt komen waarop al het geld op is en je helemaal niets meer kunt doen.”

Coaching voor startups

Voor jou als startup zijn er veel organisaties en verenigingen die je verder op weg helpen bij je zakelijke avontuur. Bekijk welke organisaties en verenigingen bij jou passen.

De groei van je startup

Als je bedrijf eenmaal goed loopt, ga je geld verdienen en kun je doorgroeien tot een scale-up. Als scale-up heb je een businessplan dat geschikt is voor een bredere markt en ruimte biedt om de internationale markt te betreden. Tijdens deze groei kom je voor verschillende keuzes te staan.

  • Voor de eerste keer personeel aannemen: Er komt een moment dat je het werk niet meer alleen aankunt. Hét moment om na te denken over het aannemen van personeel.
  • Leidinggeven: Als je groter wordt, komen er taken bij. Je wordt manager. Leidinggeven is een vak apart. Als je beseft dat dit niets voor jou is, neem dan een manager aan.
  • Financier je groei: Als je stappen maakt met je bedrijf dan heb je geld nodig om te investeren. Maar, hoe vind je financiering? Er zijn vele vormen financiering mogelijk, zoals subsidies, regeling en investeerders.
  • Verkoop van je bedrijf: Wil je blijven groeien? Of wil je snel geld verdienen en verkoop je liever je bedrijf?

Bekijk ook eens de 10 belangrijkste stappen bij het starten van je eigen bedrijf.

Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage