Parttime ondernemen: alles wat je moet weten

Parttime ondernemen biedt je de kans om op een financieel veilige manier te starten als ondernemer, een extraatje bij te verdienen of om van je hobby je werk te maken. Wat zijn de voor- en nadelen van parttime ondernemen? En waar moet je verder nog aan denken?

Meld je aan voor een KVK Event

Denk je erover een eigen bedrijf te starten of ben je net begonnen met ondernemen?

Direct aanmelden

Voor- en nadelen

Parttime ondernemen heeft voor- en nadelen. 

Voordelen

  1. Combineer je een vaste baan met een eigen bedrijf? Dan loop je minder financieel risico, omdat je een vast inkomen hebt. Zo kun je rustig je bedrijf opbouwen, zonder te veel druk te ervaren.
  2. Als je naast je parttime onderneming in loondienst werkt, ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en is de kans groot dat je pensioen opbouwt voor de uren dat je in loondienst werkt.
  3. Parttime ondernemen geeft je de kans om iets totaal anders te doen naast je andere werk, studie of dagelijkse bezigheden.

Nadelen

  1. Ondernemen kan lastig te combineren zijn met een baan. Je hebt minder tijd, waardoor je voor nieuwe klanten of opdrachtgevers moeilijker te bereiken bent.
  2. Als parttime ondernemer kan het lastig zijn om belastingvoordelen zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek te krijgen. 
  3. Je betaalt achteraf inkomstenbelasting over je winst. Je aanslag inkomstenbelasting kan dus hoger zijn.

Parttime ondernemen, wat moet je weten en regelen?

Inschrijven bij KVK

Voldoe je aan de voorwaarden van een onderneming? Dan moet je je parttime onderneming inschrijven bij KVK. Vul je het online inschrijfformulier in en maak meteen een afspraak om langs te komen bij een KVK-kantoor en de inschrijving officieel te maken. Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst die je binnen twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer stuurt. Je betaalt een inschrijfvergoeding.

Ben je onder de 18? Dan heb je handlichting of toestemming van je ouders of verzorgers nodig.

Het concurrentiebeding

Ga je zzp’en naast je vaste baan? Vertel je werkgever over je plannen om een eigen bedrijf te starten. Zo voorkom je problemen achteraf. Zoek ook goed uit of er in je arbeidsovereenkomst iets staat over nevenwerkzaamheden, een concurrentiebeding of relatiebeding. Een concurrentiebeding bepaalt dat je als werknemer niet zomaar een eigen bedrijf mag starten in dezelfde branche. Zo'n beding kan jou beperken bij de start van je onderneming. Houd je je er niet aan? Dan kun je een boete krijgen.

Belastingen voor parttime ondernemers

De Belastingdienst maakt geen verschil tussen fulltime ondernemers en parttime ondernemers. Via de OndernemersCheck van de Belastingdienst kun je controleren of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Is dat zo, dan mag je gebruikmaken van aftrekposten voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst je niet als ondernemer ziet. In dat geval ben je resultaatgenieter. Je mag dan geen gebruikmaken van aftrekposten voor ondernemers. De kosten die je maakt voor je bedrijf mag je wel aftrekken van je winst.

Tip! Ontvang je huurtoeslag of zorgtoeslag? Let op: als je te veel verdient dan krijg je misschien minder of geen toeslagen meer.

Het urencriterium van 1225 uur per jaar

Besteed je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf? Dan heb je recht op een aantal aftrekposten. Om 1225 uur te halen, moet je in 49 weken gemiddeld 25 uur voor je bedrijf bezig zijn. Dit zijn niet alleen de uren die je factureert, je directe uren. Ook indirecte uren als reistijd, netwerken, acquisitie, het bijwerken van je website en administratie tellen mee. Je uren houd je bij in je urenadministratie.

Heb je naast je onderneming ook een baan? Dan moet je meer uren in je onderneming werken dan bij je baan om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek. Dit geldt niet voor starters. Was je in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer? Dan hoef je niet aan deze voorwaarde te voldoen. Het is belangrijk je uren goed bij te houden om aan te tonen bij de Belastingdienst dat je starter bent. 

Verlaagd urencriterium

Ben je arbeidsongeschikt en werk je als ondernemer minimaal achthonderd uur per jaar in je bedrijf? Dan voldoe je aan het verlaagd-urencriterium en kun je misschien de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid krijgen.

Stop je tijdelijk je werk als ondernemer omdat je zwanger bent? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal zestien weken toch mee als gewerkte uren.

Aangifte omzetbelasting (btw)

Als parttime ondernemer moet je naast inkomstenbelasting ook omzetbelasting (btw) betalen. Je moet net als voltijd ondernemers ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Als je parttime onderneemt, kan het zijn dat je omzet niet zo groot is. Is je omzet per kalenderjaar lager dan 20.000 euro? Dan is de kleineondernemersregeling (KOR) misschien iets voor jou. Hier kun je gebruik van maken als je omzet zonder btw minder is dan 20.000 euro per jaar én als de Belastingdienst je als ondernemer ziet voor de btw. Aanmelden voor de KOR is voor een periode van minimaal drie jaar. De deelname aan de KOR kun je alleen tussendoor stopzetten als je omzet boven de 20.000 euro in één kalenderjaar uitkomt. Als je de KOR gebruikt, bereken je geen btw over je product of dienst en zet je geen btw op je factuur. 

Tip! In de video Checklist kleineondernemersregeling krijg je in zeven stappen uitleg over de regeling. Zo ontdek je of de KOR voor jou interessant is.

Verzekeringen en pensioen

Als je naast je onderneming nog voor een baas blijft werken, dan blijven de pensioenregeling en ww-rechten die je daar opbouwt bestaan. Houd er rekening mee dat je als ondernemer zelf moet zorgen voor de juiste verzekeringen en voor pensioenopbouw. Dit geldt dan alleen voor het werk dat je doet als ondernemer. Je privéverzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering, gelden niet voor je bedrijf. 

Tip! Doe de KVK Verzekeringscheck om te kijken welke verzekeringen jij nodig hebt.

Parttime ondernemen vanuit uitkering

Start je vanuit een uitkering? Ook dan is het mogelijk parttime te ondernemen. Bespreek je plannen altijd eerst met je uitkeringsinstantie.

Tip! Bekijk ook eens het stappenplan bedrijf starten naast een vaste baan en het webinar parttime ondernemen voor meer informatie en tips van parttime ondernemers en KVK-adviseurs.