Startsituaties

B&B en privé succesvol combineren

Linda en Dénis Vinke hebben veel gereisd in hun leven en daarbij leuke mensen ontmoet. Zij zijn daarbij gastvrij ontvangen en in de watten gelegd, dit hebben ze altijd als zeer prettig ervaren. Deze ervaringen zette hen er dan ook toe aan hun eigen bed & breakfast ‘Het Vinkenest Nijverdal’ te beginnen. Maar voordat het zover was, onderzochten ze alle mogelijkheden en onmogelijkheden van een eigen B&B. Maar minstens zo belangrijk, welke invloed deze B&B zou hebben op hun privéleven.

De belangrijkste vraag die Linda zichzelf stelde over het starten van een eigen B&B is: “Zijn jouw plannen te realiseren op de plek waar jij dat wil?” Zelf hebben ze daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Dénis legt uit: “Alleen met zo’n onderzoek weet je of je plannen overeenkomen met dat wat je doelgroep wil en waar ze naar op zoek zijn. Ook het bestemmingsplan van de gemeente speelt een belangrijke rol. In het geval van onze B&B “Het Vinkenest Nijverdal” is een omgevingsvergunning aangevraagd. En een aanvullende eis van de gemeente was een parkeerplaats op eigen terrein voor de gasten. Mede daardoor hebben we goed contact met de buren. Die vinden het ook alleen maar leuk.”

Duurzaam ondernemen

Nadat ze het pand aankochten hebben ze duidelijke plannen gemaakt over hoe de B&B er uit moest zien. “Wat wil je uitstralen en wat wil je je gasten bieden? Voor ons was duurzaamheid een belangrijk aspect. Dat hebben ze bij de verbouwingsplannen meteen meegenomen. Het pand is duurzaam gemaakt met zonnepanelen en we zijn inmiddels volledig van het gas af”, vertelt Vinke. Maar de B&B eigenaren doen meer aan duurzaamheid. Denk hierbij aan hun inkopen, de aanschaf van 2e hands meubilair en het scheiden van afval.

Een wensenlijst

Voor Linda en Dénis Vinke was het meteen duidelijk dat ze privé en zakelijk zouden combineren. Wonen en ondernemen onder 1 dak. Daarvoor moesten ze wel vanuit het westen naar het oosten van Nederland verhuizen. Met een duidelijke wensenlijst zochten ze een geschikte locatie voor een mooie B&B met 2 luxe ingerichte kamers. Ook wilden ze een aparte woon-/eetkamer die volledig ter beschikking stond van de gasten.

Linda Vinke van B&B Het Vinkenest NijverdalLinda Vinke van B&B Het Vinkenest Nijverdal

Bekendheid krijgen

Om onder de aandacht te komen van hun toekomstige gasten, is het Vinkenest Nijverdal aangesloten bij een landelijk platform. Daarnaast zijn ze ook regelmatig te vinden in regionale bladen en werken ze samen met andere B&B’s.
Hun doelgroep bestaat uit 65-plussers, fietsers en wandelaars. Maar door de week richten ze zich op zakenmensen. Wat zij niet voorzien hadden, was de groep mensen die voor een weekend op familiebezoek komt, maar toch ook een stukje privé willen.

Privé en zakelijk

Dénis neemt de zakelijke kant op zich en Linda is het gezicht van de B&B. Maar doordat je een B&B aan huis hebt, heeft deze een grote invloed op je privéleven. Dit maakt dat deze vorm van horeca je moet liggen. Klaar staan voor je gasten en het vooral erg leuk vinden. Linda legt uit: “De glimlach op je gezicht moet echt zijn, niet gemaakt. Het is even zoeken naar een goede combinatie privé en zakelijk, maar het is zeker mogelijk. Een leuk en nuttig ‘gezinsuitje’ is dan al met de kinderen op de fiets naar de plaatselijke boerderijwinkel gaan om inkopen te doen voor het ontbijt.”

De nadelen van een B&B zijn een keuze!

Deskundigen inschakelen

De Vinkes hebben vanaf het begin alles in een keer goed proberen te doen. En daar hebben ze ook de knowhow van deskundigen ingeschakeld. Zo heeft een designer de huisstijl zo ontwikkeld dat de ‘look & feel’ ervan doorgevoerd kon worden in zowel de website als de inrichting van de kamers. “Direct alles goed doen, voorkomt dat je later weer opnieuw kosten moet maken”, aldus Linda.
Zij vraagt haar gasten bij vertrek altijd om een review: “Hoe hebben ze het verblijf ervaren en welke tips kunnen ze geven? Het geeft steeds weer een kick als je mooie resultaten terugkrijgt. En als verbeterpunten meerdere keren terugkomen, gaan we er altijd mee aan de slag.”

Linda Vinke
  • 2018Opgericht in 2018
  • NijverdalNijverdal
  • Bed & breakfastB&B

Linda Vinke

Het Vinkenest Nijverdal

Linda en haar man onderzochten alle mogelijkheden en onmogelijkheden van een eigen B&B. Uiteindelijk verhuisden ze van West naar Oost Nederland om hun droom te realiseren.

“Stel jezelf de vraag of je plannen te realiseren zijn op de plek waar jij dat wilt”

De voor- en nadelen

Linda en Dénis Vinke vinden het runnen van een B&B leuk, omdat ze steeds nieuwe mensen ontmoeten, plezierige contacten hebben en telkens weer geïnspireerd worden om het de gasten naar de zin te maken. Maar er zijn ook nadelen. Linda vertelt: “Je bent eigenlijk nooit vrij. Je werkt als anderen vrij zijn en moet altijd klaarstaan voor je gasten. ’s Ochtends vroeg om ontbijt te maken en soms ’s avonds laat omdat gasten nog willen inchecken. Maar deze nadelen van een B&B zijn een keuze die je maakt. Wil je dat niet? Dan moet je er niet aan beginnen.”

Wil je meer inspirerende verhalen van andere ondernemers en hun bijzondere projecten lezen? Inspiratie en lessen uit de praktijk.
Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage