Startsituaties

Islamproducten en -diensten: een opkomende markt

De markt voor islamproducten en -diensten groeit wereldwijd. In Nederland wonen ongeveer 1 miljoen moslims en de meeste van hen eten dagelijks halal. Ook steeds meer westerse consumenten kopen islamitische producten. Ontdek welke kansen er voor jou liggen in de halalmarkt.

Halal staat voor toegestaan. Dat betekent dat halal producten zijn gemaakt volgens islamitische voorschriften. Dat geldt voor de levensomstandigheden van dieren tot de opslag van producten. Zo geldt een verbod op producten van varkens en dieren die niet halal geslacht zijn. Ook mag in islamproducten geen alcohol zitten. In cosmetica en medicijnen mogen geen varkensvet, alcohol en sommige kleur- of hulpstoffen met e-nummers worden gebruikt.

Islamproducten en -diensten verkopen

Bij het woord halal denk je waarschijnlijk als eerste aan voeding, maar het begrip halal is breder. Het gaat eigenlijk om alles wat moslims doen en aan producten gebruiken. In de volgende sectoren zie je veel vraag naar islamitische producten en diensten.

Halal reizen

Gespecialiseerde reisbureaus bieden halal reizen aan. Met hotels die een gebedsruimte hebben en halal maaltijden aanbieden bijvoorbeeld, maar ook aparte faciliteiten voor mannen en vrouwen. Als je jouw reizen op de halal voorschriften kunt aanpassen, kan dat tot nieuwe klanten leiden.

Halal diensten in de gezondheidszorg

Het zorgsysteem in Nederland richt zich vooral op patiënten van westerse oorsprong. Maar mensen van niet-westerse afkomst hebben vaak een andere zorgbehoefte. Ook spelen cultuur en geloof een rol bij vraagstukken als orgaandonatie, stamceldonatie en behandelingen om het lijden van de patiënt in de laatste levensfase te verlichten. Kijk hoe je hier als zorgaanbieder op kunt inspelen.

Halalcosmetica

De vraag naar halal schoonheidsproducten stijgt de laatste jaren enorm. Onderzoeksbureau Grand View Research verwacht dat consumenten in 2025 wereldwijd 52 miljard dollar aan halalcosmetica zullen uitgeven. Die groei komt niet alleen van islamitische consumenten: ook veganisten kopen graag halalcosmetica, aangezien hierin geen dierlijke of genetisch gemodificeerde ingrediënten zitten.

Hoe bereik je een islamitische doelgroep?

Islamitische feestdagen zijn een goede gelegenheid om speciale acties te organiseren. De belangrijkste zijn het Suikerfeest en het Offerfeest. Ook producten met met halalcertificering zijn belangrijk voor consumenten uit de islamitische doelgroep.

Marketing: Eid mubarak

Met het Suikerfeest (Eid Ul Fitr) vieren moslims het einde van de ramadan. Het is traditie om elkaar dan cadeaus te geven en nieuwe kleding te kopen. De laatste jaren is ook het versieren van je huis populair, bijvoorbeeld met slingers en ballonnen met de tekst ‘Eid mubarak’, gezegende feestdagen.

Tijdens het Offerfeest (Eid Ul Adha) wordt gevierd dat God Abraham een schaap gaf om in plaats van zijn zoon Ismael te offeren. Moslims offeren op deze dag een dier en verdelen het vlees in drie delen: een deel voor zichzelf, een deel voor hun omgeving en een deel voor arme mensen. Ook met het Offerfeest wordt groot uitgepakt, met familiebezoek, nieuwe kleding en lekkere hapjes.
Deze feestdagen bieden je een kans om met je producten een islamitische doelgroep te bereiken of om speciale islamproducten te verkopen.

Merken als Toblerone, Lipton, Nescafé, Bavaria (malt) en Haribo zijn voorbeelden van bedrijven die geslaagde halal marketingacties organiseren. Ook grote internationale modehuizen spelen in op islamitische modetrends.

Certificering

Consumenten uit de islamitische doelgroep kiezen bewust voor producten met halalcertificering. Om hieraan te voldoen moet je misschien processen in je bedrijf aanpassen. Er zijn verschillende certificeringsorganisaties in binnen- en buitenland, maar die hanteren niet allemaal dezelfde voorwaarden en er zijn meerdere keurmerken en logo’s. Dit komt door interpretatieverschillen over wat halal is. Wil je naar islamitische landen of nabije markten (België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk) halal producten exporteren? Houd dan rekening met voorwaarden voor certificering. Voor ieder land gelden andere producteisen. Controleer dus of het invoerland de keuringsinstelling in Nederland erkent.

Ontdek je kansen

  • Maak een ondernemingsplan voor de verkoop van islamproducten. Kijk eens in je klantenbestand of je al klanten hebt voor wie deze productcategorie interessant is.
  • Kijk hoe andere ondernemers in jouw sector het aanpakken.
  • Werk samen met ondernemers met een islamitische achtergrond. De combinatie van jullie aanbod opent nieuwe markten met afnemers uit verschillende culturen als resultaat.
Meer weten over importeren of exporteren? Gebruik onze handige tools en bezoek onze events over internationaal ondernemen. KVK vertelt je meer.
Jeanine  Hoekstra

Als je een bedrijf start, komt er veel op je af. Daar help ik je graag bij. Of je nu nog plannen smeedt voor een eigen bedrijf of al een paar maanden op weg bent, ik voorzie je van tips & tricks waarmee je verder komt.

InspiratiePage
Starten