Startsituaties

Ondernemen na je pensioen

Je hebt de AOW-leeftijd bereikt, staat nog midden in het leven en wilt actief blijven. Steeds vaker werken mensen door na het bereiken van de AOW-leeftijd. Dat kan bij je werkgever, maar ook als ondernemer. In 2020 begonnen 4.279 na hun 65ste voor zichzelf. Bereik jij binnenkort je pensioengerechtigde leeftijd en wil je ook voor jezelf beginnen? Je bent niet verplicht te stoppen met werken. Maar er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Je werkt al jaren als bijvoorbeeld verpleegkundige, kapster, chauffeur of bedrijfsadviseur. Zonde om al die kennis, kunde en ervaring van de een op de andere dag niet meer in te zetten. Het bereiken van je AOW-leeftijd is dan misschien wel hét moment om te starten als zzp’er. Klussen afmaken en nieuwe klussen oppakken. Regelmatig en voor eigen rekening en risico. Werken omdat je het leuk vindt.

Je AOW en pensioen

Wanneer je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt, heb je recht op een AOW-uitkering. Of je nu in loondienst werkte, ondernemer was of een uitkering ontving. De AOW-uitkering is een vaststaand (bruto) bedrag.

Was je in loondienst? Dan is de kans groot dat je een aanvullend pensioen opgebouwd hebt. Samen met de AOW doorgaans een inkomen waar je van rond kunt komen. Heb je altijd voor jezelf gewerkt? Dan heb je wellicht zelf een inkomen voor je oude dag geregeld. Of je bedrijf goed kunnen verkopen.

Je mag zonder grenzen bijverdienen als je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt en pensioen ontvangt.
Ga je met vervroegd pensioen en ligt je AOW-leeftijd nog ver in de toekomst? Dan betaal je over je bijverdiensten mogelijk wel extra belasting.
Tip! Check de voorwaarden bij je pensioenfonds en de Belastingdienst.

Financieel en fiscaal

Ga je aan de slag als zzp’er of freelancer, dan heb je in strikt juridische zin een eenmanszaak. Hiermee valt de winst uit je bedrijf onder de Inkomstenbelasting. Deze winst is extra inkomen naast je AOW en pensioen en moet je opgeven bij je aangifte aan het einde van het jaar. Hierin zit namelijk nog een deel belastingverplichting. In belastingtermen heet dit inkomsten uit overig werk.

Bestaat je onderneming uit meer dan af en toe een klus? Dan kun je de fiscale status van ondernemer krijgen. Je winst lijkt dan lager door aftrekposten, waardoor je minder belasting af hoeft te dragen. Daarnaast gelden er nog extra aftrekposten als je minimaal 1225 uur in je bedrijf actief bent. Zoals de Zelfstandigen- en Startersaftrek die je dan voor 50% mag toepassen.
Als je onderneming een besloten vennootschap (bv) is, gelden deze fiscale voordelen niet.

Met omzetbelasting (btw) krijg je te maken als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent. Per kwartaal bereken je wat je je klanten aan btw in rekening hebt gebracht. Dit verminder je met de btw die je zelf op kosten of inkopen hebt betaald. Over dit saldo doe je aangifte.

Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? Doe hier de Ondernemerscheck.

Je uurtarief bepalen

De klussen die je oppakt kunnen voortkomen uit je bestaande netwerk. Maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar opdrachten en nieuwe klanten. Als je eenmaal onderneemt, krijg je met zaken te maken waar je als werknemer niet tot nauwelijks mee te maken had. Zo ook het bepalen van het tarief voor je werkzaamheden. Als ondernemer ontvang je namelijk geen salaris. Je stuurt een rekening op basis van het afgesproken bedrag of over het aantal gewerkte uren. Maar wat is dan een passend uurtarief?

Géén ondernemer, wel werken

Hou je het bewust bij een opdracht van je voormalige werkgever of een project voor 1 vaste opdrachtgever? Dan is er géén sprake van ondernemerschap. Je hoeft je dan niet in te schrijven bij KVK.

Als je baan niet voortgezet wordt tijdens het uitoefenen van die ene opdracht, kan je werkgever of opdrachtgever je via een uitzendbureau inschakelen.
Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van de fiscale opting-in regeling. De Belastingdienst ziet jouw arbeidsrelatie dan als een ’fictieve dienstbetrekking’. Je opdrachtgever houdt dan loonbelasting in op je salaris. Niet alle opdrachtgevers staan open voor deze inhoudingsplicht. Een andere mogelijkheid is dan dat je opdrachtgever gebruikmaakt van het Gegevensprotaal uitbetaalde bedragen aan derden. Je opdrachtgever registreert dan bij de Belastingdienst zijn betaling aan jou, maar jij bent niet in loondienst en ook geen ondernemer. Aan het einde van het jaar doe je dan zelf aangifte over dit inkomen.

Tip! De scheidslijn tussen ondernemer of werknemer zijn is soms dun. Voor de toepasbaarheid van bovenstaande regelingen adviseren wij je navraag te doen bij Belastingdienst of een accountant.

Read this article in English

Grip op je financiën? Basisinformatie over geldzaken, financiering vinden, administratie en belastingen vind je in het Geldboek voor ondernemers.

Albert Koerts

Als KVK-adviseur denk ik mee over de bedrijfsvoering van (toekomstige) ondernemers. Mijn specialisatie ligt bij de start en de aan- of verkoop van een bedrijf. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, social media en KVK-bijeenkomsten.

InspiratiePage
Starten