Startsituaties

Starten in de beauty branche

Jij gaat voor jezelf beginnen met een eigen kapsalon, barbershop, schoonheidssalon, nagelstudio, pedicurepraktijk of ander bedrijf in de beauty branche. Dan staat aandacht voor het uiterlijk altijd voorop. Maar er zijn ook andere aandachtspunten waar jij als zelfstandig ondernemer rekening mee moet houden. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

De start van je eigen bedrijf tijdens de coronacrisis

Zat je volop in de voorbereidingen om je eigen bedrijf te beginnen toen de coronacrisis uitbrak? Deze roerige tijden hoeven je niet te weerhouden daarmee door te gaan. Misschien heb je nu juist meer tijd om te werken aan je ondernemingsplan of je doelgroep en activiteit aan te passen aan de behoeftes en mogelijkheden die deze moeilijke tijd met zich meebrengt.

Ben je al gestart? Bekijk dan de veelgestelde ondernemersvragen over corona. Daar vind je informatie over regelingen en maatregelen waarmee de overheid ondernemers steunt.

Meer weten? Je kunt met al je vragen over starten tijdens de coronacrisis terecht bij het KVK Coronaloket.

Met welke regelgeving krijg je te maken?

Bij een eigen bedrijf horen ook verschillende wetten en regels, zoals:

Diploma

Voor het uitoefenen van een beroep als zelfstandig kapster, schoonheidsspecialiste, barbier of nagelstyliste heb je in principe geen diploma’s nodig. Wel kan het zijn dat een brancheorganisatie jouw lidmaatschap alleen accepteert als je gediplomeerd bent. Je klanten kunnen zo’n lidmaatschap belangrijk vinden.

Bedrijf aan huis

Als je een kap-, schoonheids- of nagelsalon begint vanuit huis, is het belangrijk dat je rekening houdt met de voorwaarden van jouw gemeente. Neem contact op met je gemeente om na te vragen of jij een bedrijf aan huis mag starten. Lees ook je hypotheekovereenkomst of huurovereenkomst goed door. Daarin staat namelijk of je überhaupt een bedrijf vanuit huis mag starten.
Tip! Op de site van de beroepsvereniging voor kappers ANKO vind je de recente ontwikkelingen over werken vanuit huis.

Buma/Stemra

Draai je muziek? Dan krijg je met muziekrechten te maken. Informeer bij Buma/Stemra wat de kosten zijn.

Kijk voor meer wetten en regels op ondernemersplein.kvk.nl.

Parttime aan de slag?

Je kunt er als kapper, schoonheidsspecialiste, pedicure of nagelstyliste ook voor kiezen een bedrijf te starten naast je betaalde baan. Het heeft voor- en nadelen om naast een vast inkomen in je vrije tijd voor jezelf te beginnen. Zo loop je bijvoorbeeld weinig risico, maar ben je wel beperkt in je tijd. Je kunt op een later tijdstip altijd overstappen naar fulltime ondernemerschap.

 Starten in de beauty branche als kapper

Locatie: van waaruit ga je werken?

Je kunt op verschillende manieren starten als kapster, schoonheidsspecialsite, pedicure of nagelstyliste. Zo kun je bij je klanten thuis knippen, een salon aan huis starten of een pand huren.

Ambulant

Je kunt er voor kiezen om naar je klanten toe te gaan voor een knipbeurt, schoonheidsbehandeling of om hun nagels te doen. Voordeel is dat je vrij eenvoudig en snel van start kunt gaan. Hou er wel rekening mee dat je reistijd hebt en reiskosten maakt. Deze kun je eventueel wel doorberekenen in je (uur)tarief.

Thuis

Als je vanuit huis wil starten, moeten je plannen passen binnen het bestemmingsplan van je gemeente. Past jouw salon of praktijk in dat plan? Dan kun je aan de slag. Je moet je activiteiten meestal wel melden bij het ondernemersloket van je gemeente.

Pand

Je kunt ook een bedrijfsruimte huren om van start te gaan met je eigen kapperszaak, beautysalon of nagelstudio. Check goed of deze ruimte voldoet aan jouw eisen en controleer of jouw activiteiten overeenkomen met het bestemmingsplan.

Tip! Zoek de samenwerking met andere ondernemers in de beauty branche op. Door gezamenlijk activiteiten te organiseren, trek je nieuw publiek en deel je de kosten voor locatie, reclame en catering. Zoals bijvoorbeeld met:

Stoelverhuur

Deze manier van werken wordt steeds populairder. Vooral bij kappers. Stoelverhuur kan een manier zijn om de huisvestingskosten te drukken. Maar het biedt ook mogelijkheden om de dienstverlening te verbreden, bijvoorbeeld door samenwerking met schoonheidsspecialisten en nagelstylisten.

Welke rechtsvorm past bij jouw bedrijf?

Wil je je bedrijf inschrijven bij KVK? Kies dan eerst een passende rechtsvorm. De meeste startende kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en nagelstylisten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Onderzoek dus goed wat jouw risico’s zijn en sluit verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen.

Schrijf je bedrijf in bij KVK

Iedere ondernemer moet zich inschrijven bij KVK. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online inschrijfformulier in. Na inschrijving krijgt direct je KVK-nummer mee. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.
Inschrijven kost eenmalig €50,-.

Ben je onder de 18? Dan heb je toestemming nodig van je ouders of verzorgers.

Twijfel je of je wel ondernemer bent?

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Check of jouw activiteiten voldoen aan de criteria voor een onderneming.

Aangifte doen bij de Belastingdienst

Vanaf het moment dat je ingeschreven bent, moet je btw-aangifte doen. Dit doe je elk kwartaal. Een keer per jaar doe je aangifte voor de inkomstenbelasting.

Tip! Vanaf 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling naar een btw-vrijstelling. Is deze regeling voor jou interessant?

 Barber Schoonheidsspecialiste

Administratie: zelf doen of uitbesteden?

Je kunt je financiële administratie zelf doen. Maar je kunt er ook voor kiezen deze uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Een goede boekhouder of accountant betaalt zich vaak terug. Zij richten je boekhouding optimaal in, staan je bij met advies en zijn op de hoogte van verschillende fiscale voordelen.

Open een zakelijke bankrekening

Het is raadzaam een aparte (zakelijke) rekening te hebben voor je onderneming. Zo houd je overzicht over je inkopen en verkopen. Want ook dat hoort allemaal bij de administratie van je kapsalon, nagelstudio, pedicurepraktijk of schoonheidssalon.

Brancheorganisaties

Voor je herkenbaarheid en professionele uitstraling kan het raadzaam zijn je aan te sluiten bij een brancheorganisatie. Als lid kun je daarnaast vaak gebruik maken van adviesdiensten en collectieve verzekeringsmogelijkheden.

Bekende brancheorganisaties in de beauty branche zijn:

Nog niets gestart, maar wel een KVK-nummer nodig?

Je hebt je bedrijf nog niet ingeschreven en gaat voorlopig nog niet van start. Maar je wilt wel aan de slag met je voorbereidingen, zoals vergunningen aanvragen, goederen inkopen bij de groothandel en een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen. Dan heb je meestal een KVK-nummer nodig. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt je namelijk vooraf inschrijven bij KVK.

Ondernemer aan het woord

Wil jij weten hoe andere ondernemers het aangepakt hebben? Bekijk dan deze video's.

Schoonheidsspecialiste Leticia Benros over financiering

Deze video kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Bekijk ook eens de 10 belangrijkste stappen bij het starten van je eigen bedrijf. Ga je freelance aan de slag? Gebruik dan dit stappenplan.

Henk Herkink

Als KVK-adviseur richt ik me op startende ondernemers en zzp’ers. Mijn interesses en speerpunten liggen bij start algemeen, marktkansen en ondernemersvaardigheden. Ik kan snel tot de kern doordringen en help je graag verder.

InspiratiePage