Startsituaties

Starten vanuit bijstand

Jij droomt van een eigen bedrijf, maar vindt het lastig om in actie te komen omdat je een (bijstands)uitkering hebt? Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) biedt jou kansen om te starten met een steuntje in de rug. Ga naar je gemeente, geef aan dat je interesse hebt en maak je droom werkelijkheid.

Wat is Bbz?

Met Bbz begeleidt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering of een aflopende WW-uitkering naar zelfstandig ondernemerschap. Dit kan op drie manieren:


 1. Aanvullende uitkering
  Een aanvullende uitkering voor je levensonderhoud voor maximaal 3 jaar. Dit is een lening waarover je geen rente betaalt.
 2. Bedrijfskapitaal
  Een lening (maximaal € 37.398,- in 2020) voor investeringen in je bedrijf, zoals de aankoop van machines, inventaris of voorraad. Over deze lening betaal je wel rente.
 3. Begeleiding
  De gemeente zorgt voor begeleiding bij de start van je bedrijf. Vaak besteedt de gemeente dit uit aan een gespecialiseerd bureau. De gemeente betaalt deze begeleidingskosten in het eerste jaar na de start. Een voorbeeld van deze begeleiding is hulp bij het schrijven van je ondernemingsplan.

Bbz aanvragen bij de gemeente waar je woont

Je schrijft eerst een ondernemingsplan. Daaruit moet blijken of je bedrijf een goede kans van slagen heeft. Dit plan leg je vervolgens voor aan een bank. Wijst deze jouw ondernemingsplan en dus de aanvraag voor een lening af? Dan kun je Bbz aanvragen. Dit doe je bij de gemeente waar je woont.

De gemeente vraagt het volgende:

 • Je bent tussen 18 en 65 jaar.
 • Je gaat minimaal 1225 uur per jaar werken in je bedrijf. Dat is ongeveer 25 uur per week.
 • Je verdient met je bedrijf genoeg om er van te kunnen leven in de toekomst.

Hoe werkt het in de praktijk?

Als jij vanuit de bijstand wil starten met je eigen bedrijf, neem je contact op met de gemeente waar je woont. Daar wordt vaak de Bbz-regeling uitgevoerd door een speciaal loket. Er zijn verschillende programma’s waaraan je deel kunt nemen. Meestal worden er workshops en webinars georganiseerd en word je begeleid door een adviseur. In Rotterdam is het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Zij begeleiden starters bij het maken van een ondernemingsplan. Volgens Thomas Koorndijk, adviseur bij RBZ, is 60% van de starters die gebruikmaken van Bbz succesvol. Hij geeft je tips en vertelt je meer over de Bbz in het artikel: Vanuit de bijstand naar eigen bedrijf.

Bbz voor ondernemers

Ben je aan de slag gegaan met je bedrijf, maar heb je tijdelijke problemen? Dan kun je ook gebruik maken van Bbz. Verder is er een regeling voor ondernemers geboren voor 1960 en ondernemers die willen stoppen met hun bedrijf.

Meer informatie over Bbz

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, die in de knel komen door de coronacrisis.
Deze regeling geldt voor zzp’ers en mkb'ers en bedraagt maximaal 1.500 euro netto per maand. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Deze voorziening heeft tijdelijk soepele voorwaarden vanwege de bijzondere situatie waarin Nederland verkeert: de inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft bijvoorbeeld later niet te worden terugbetaald. Je vraagt de uitkering aan bij de gemeente waar je woont.

Meer informatie over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

Coronaloket

Heb jij corona-gerelateerde vragen? Je kunt met al je vragen terecht bij het KVK Coronaloket. Daar vind je informatie over onder andere de geldende maatregelen.

Bekijk ook eens de menukaart bedrijf starten. Daarin lees je de belangrijskte stappen die je moet nemen als je voor jezelf begint.

Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik startende ondernemers graag verder. Mijn specialismen zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via het KVK Startersmagazine, nieuwsbrieven, social media en artikelen op KVK.nl.

InspiratiePage