Startsituaties

Vanuit de bijstand naar eigen bedrijf

Maar liefst 60% van alle starters die gebruik maken van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) is succesvol. “Zie je kansen, heb je doorzettingsvermogen en wil je je handen uit je mouwen steken? Dan is Bbz een goede regeling om te starten vanuit een uitkering”, vertelt Thomas Koorndijk, starterscoach bij het Starterstraject van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van gemeente Rotterdam. “Mijn klanten krijgen via Bbz een extra steuntje in de rug met coaching en een aanvullende uitkering of lening.”

Doe een ondernemerstest

Volgens Koorndijk is het belangrijk dat iemand geschikt is voor het ondernemerschap: “Een goede vakman is niet altijd een goede ondernemer. Je moet je klant kunnen overtuigen om jouw product te kopen”. Hij raadt geïnteresseerden aan om een ondernemerstest te doen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld of je risico’s durft te nemen en of je goede financiële vaardigheden hebt. Dat is belangrijk om te weten. Als je benieuwd bent naar zo’n test, probeer dan eens de KVK Krachtmeting. Is deze positief? Ga dan eens praten met de werkconsulent van jouw gemeente. Het is ook mogelijk parttime te ondernemen, dus een baan combineren met je eigen bedrijf.

Ervaringsverhaal: Marco Garone

Marco Garone heeft meegedaan aan het Starterstraject in Rotterdam. Hij vertelt dat hij al lang rondliep met het idee om voor zichzelf te beginnen. “Ik heb Italiaanse roots en eten zit in mijn DNA. Authentieke kwalitatief hoogwaardige Italiaanse pastasauzen, gemaakt met passie. Daarmee begint mijn verhaal.”

In mei 2018 kwam Garone in contact met Koorndijk: “Ik volgde een aantal workshops bij hem en er zat echt een goede energie in onze groep. Ik raad iedereen die serieuze plannen heeft aan te onderzoeken of Bbz je kan helpen.”
Garone is al ver gevorderd met zijn plannen en de productielijn kan binnenkort gaan draaien. Hij is nu op zoek naar de juiste afzetkanalen. “Alles lean and mean, volgens de nieuwe economie 3.0. Het is geen gemakkelijke weg, maar ik weet dat er markt voor mijn product is en ik ben bereid risico’s te nemen.”, vertelt Garone. Hij is nu heel druk met de presentatie van zijn product: “Alles moet perfect. De marketing, maar ook technisch moet alles rond zijn als ik mijn pastasauzen introduceer op de markt. Pico bello, zeg maar!”

 Thomas Koorndijk en Marco Garone (IXI Fotografie, Remco Gerritsen)

Waar kijken we naar?

Koorndijk: “Allereerst moet je privé-situatie stabiel zijn om een onderneming te starten. En natuurlijk kijken wij naar jouw financiële situatie.” Heb je nog ongeregelde schulden of veel ongeopende rekeningen? Dan is het lastig om in aanmerking te komen voor een Bbz-traject. Wel is het mogelijk om te starten als je een BKR-registratie hebt, maar dit bekijken wij per individu.

Tips

Koorndijk wil iedereen die van plan is voor zichzelf te beginnen, het volgende meegeven:

  1. Wees niet bang om je idee te delen. Leg je idee daarom aan zoveel mogelijk mensen voor. Het liefst mensen uit je eigen branche, van concurrenten tot conculega’s. Je zult zien, je leert zoveel van anderen.
  2. Je moet passie hebben voor je beroep en dit overbrengen op anderen. Vooral aan je investeerders. Begin daarom nooit aan iets waar je géén verstand van hebt, niet van weet en waar je hart niet ligt. Dan kun je die passie namelijk nooit overbrengen.
  3. Een eigen zaak lijkt romantisch, maar het is keihard werken. En dat heeft invloed op je privéleven. Een ondernemer maakt vaak weken van meer dan 60 uur.
  4. Denk heel goed na over je toegevoegde waarde. Waarom zou die klant bij jou willen kopen en niet bij een ander?”

Wil jij starten met een eigen bedrijf vanuit een (bijstands)uitkering? Meer informatie vind je op 'Starten vanuit bijstand'.

Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik graag startende ondernemers. Mijn specialiteiten zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via het Startersmagazine en de Nieuwsbrieven Start en OnderNemerSplein Rotterdam.

InspiratiePage