Zelfstandig coach worden: zo pak je dat aan

Je helpt graag mensen en wilt dit doen als zelfstandig coach. Lees hier waar je op moet letten als je je eigen coaching praktijk begint. Denk aan klanten vinden en algemene voorwaarden. En hoe je zorgt dat klanten voor jou kiezen.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Iedereen die voor zichzelf begint moet zich verdiepen in administratie, belastingen en verzekeringen. Daarnaast moet je je bedrijf inschrijven bij KVK. In dit artikel lees je onderwerpen die speciaal voor startende coaches zijn. 

Aantal coaches groeit

Nederland telt steeds meer coaches. In augustus 2023 zijn het er zo’n 109.000. Dat is twee en een half keer meer dan tien jaar geleden. Mark van Vugt, hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam kijkt niet op van die toename. In Trouw zegt hij: “De samenleving, met de enorme hoeveelheid aan keuze, informatie en prikkels, wordt steeds complexer. Dus kopen veel mensen ondersteuning in.”

Geen diploma nodig

Coach is geen beschermd beroep. Daarom kan iedereen die anderen wil helpen met bijvoorbeeld burn-outklachten of voeding een coaching praktijk openen. Ook zonder diploma. Wil je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan eisen verzekeraars soms een diploma. Kies je voor een opleiding, kijk dan of de opleiding erkend is. Bij zo’n goedgekeurde opleiding weet je dat je diploma waarde heeft.

Je wilt dat je klanten weten dat ze bij jou aan het goede adres zijn. Laat dus op je website zien welke opleidingen je hebt gevolgd. En heb je een keurmerk, zoals EIA van de beroepsorganisatie voor coaches NOBCO? Vermeld het keurmerk dan ook op je website. Want met dit bewijs van kwaliteit overtuig je mensen sneller om voor jou te kiezen.

Klanten vinden

Hoe val je op tussen al die coaches? Door één vakgebied  kiezen bijvoorbeeld. Maak duidelijk waarin jij je klanten ondersteunt. Bijvoorbeeld loopbaan, leefstijl of budget. Opvallen doe je ook door een bijzondere manier van coachen zoals coaching in de natuur of met behulp van dieren.

Durf ook te kiezen voor een bepaald soort klanten. Stress & Burn-out coach Susan Neijens deed dat ook. “In het begin wilde ik iedereen helpen. Toen werd mijn aanbod te breed. Ik heb er daarom voor gekozen om qua doelgroep en onderwerpen dichtbij mezelf en wat ik kan te blijven.”

Doelgroeponderzoek

Onderzoek de behoefte van je doelgroep. Als je weet wat klanten belangrijk vinden, kun je een manier van coachen aanbieden die daarbij past.

Franchise

Een manier om aan klanten te komen is je aansluiten bij een bekende franchiseformule. Als franchisenemer gebruik je tegen betaling een bestaande manier van werken, handelsnaam en merk. Meestal sluit je voor vijf jaar een contract af. Je krijgt dan de ruimte om je eigen bedrijf onder de naam van de franchisegever op te bouwen. Franchise is vooral bekend van winkels en horeca, maar ook coaches starten als franchisenemer.

Voorkom schijnzelfstandigheid

Verdiep je in de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Deze wet moet zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid geven over hun arbeidsrelatie: ben je in loondienst of ben je ondernemer?

Heb je personen als klant, dan is het vaak vrij duidelijk dat je ondernemer bent. Maar is een bedrijf of organisatie je opdrachtgever, dan is het soms minder duidelijk. Zeker als de opdracht voor langere tijd is. Beoordeel samen met je opdrachtgever of er sprake is van ondernemerschap en leg dit vast in een modelovereenkomst. Beroepsorganisatie NOBCO heeft een modelovereenkomst speciaal voor coaches.

Geen beroepsgeheim, wel vertrouwelijkheid

Coaches hebben geen beroepsgeheim, zoals een psycholoog of advocaat. Maar klanten verwachten wel dat wat ze jou vertellen geheim blijft. Leg vast hoe jij met deze vertrouwelijkheid omgaat, bijvoorbeeld in algemene voorwaarden. Hierin staan de regels en afspraken die gelden bij de coaching. Je informeert klanten over jouw voorwaarden in de afspraakbevestiging of opdrachtbevestiging.

Verenigingen voor coaches

Beroepsorganisaties komen op voor de belangen van coaches. Ook kun je er terecht voor bijvoorbeeld algemene voorwaarden, gedragscodes of verzekeringen. Aansluiten is niet verplicht. Een aantal beroepsorganisaties voor coaches zijn:

SBI-code bij inschrijving KVK

Als je je bedrijf inschrijft bij KVK geef je door wat je bedrijfsactiviteiten zijn. KVK koppelt deze beschrijving aan de best passende SBI-codes. Coaching valt meestal onder branchecode 85599. Doe je naast coaching advieswerk, dan kan dit ook code 70221 zijn. Combineer je coaching met andere activiteiten? Bepaal dan wat je hoofdactiviteit is. Zo word je onder de juiste code en branche ingeschreven.

Algemene startersinformatie

Naast bovenstaande onderwerpen, moet je als startende coach ook: