Startsituaties

Zonder baan: overweeg starten vanuit de WW

Als je je baan verliest, kun je ervoor kiezen je eigen bedrijf te starten of als zzp'er aan de slag te gaan, mét zekerheid over een deel van je inkomen. Bijvoorbeeld met de startersregeling UWV of de urenkorting. Alles over je mogelijkheden als je in de WW terechtkomt en een eigen bedrijf begint.

Jaarlijks gaan 40.000 tot 50.000 WW’ers aan de slag als ondernemer, blijkt uit onderzoek van UWV. In dit artikel lees je welke voorbereiding hierbij komt kijken en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Ondersteund met de ervaringen van Marco in ’t Veld. Die de dag voor de einddatum van zijn contract zijn ontslag kreeg, waarna 1 dag later de eerste lockdown aangekondigd werd. Hoe hij daarna met begeleiding van UWV-adviseur Bas Koorndijk zijn eigen bedrijf startte.

Starten vanuit de WW: 3 manieren

Een eigen bedrijf starten vanuit de ww, kan op de volgende 3 manieren:

 1. Met startperiode UWV
  Na de onderzoeksperiode van maximaal 6 weken, kun je gebruikmaken van de startperiode. Je richt je volledig op je eigen bedrijf en behoudt een deel van je uitkering. De WW uitkering is altijd 70% (eerste 2 maanden 75%) van je laatst verdiende salaris. Maak je gebruik van de startperiode, dan gaat hier 29% korting af. Je houdt dus ongeveer 49% over. De startperiode duurt 26 weken. Tijdens deze periode ben je vrijgesteld van sollicitatieplicht.
 2. Zonder startperiode, met gebruikmaking van urenkorting
  Om hiervan gebruik te maken heb je géén toestemming nodig van UWV. Wel moet je de uren die je besteedt aan je eigen bedrijf doorgeven. Deze uren worden gekort op je uitkering. Zowel directe als indirecte uren tellen mee. De sollicitatieplicht blijft van toepassing.
 3. Zonder behoud van WW
  Je gaat volledig als zelfstandig ondernemer werken en ontvangt géén uitkering. Dit stem je af met je adviseur werk van UWV.

Onderzoeksperiode

Als je nog niet klaar bent om direct te starten met je bedrijf, kun je een onderzoeksperiode aanvragen bij UWV. Tijdens de onderzoeksperiode ga je aan de slag met je ondernemingsplan en onderzoek je de haalbaarheid van je idee. Gelukkig heb je tijdens deze periode géén sollicitatieplicht, want je hebt het druk genoeg met je onderzoek. Je wint informatie in, zoekt uit welke verzekeringen je nodig hebt en brengt je financiën in kaart.

Tip! Doe de KVK Krachtmeting en ontdek of jij over de vaardigheden beschikt om een succesvolle ondernemer te worden.

Spelregels onderzoeksperiode

Wat mag wel en niet tijdens de onderzoeksperiode? Je mag nog geen klanten werven en reclame maken. Dus ook je website mag nog niet online. Kortom, bedrijfsactiviteiten zijn nog niet toegestaan. Doe je dit wel, dan kun je geen gebruik meer maken van de startersregeling.

Een rendabel idee

Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Een ondernemingsplan geeft je inzicht in je ondernemersvaardigheden, doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Wel zo handig als je externe partijen, zoals financiers, bij je start wilt betrekken. Ook voor UWV moet je een plan op papier zetten. Ze raden aan om het voorbeeld van Qredits te gebruiken. Maar ook banken bieden voorbeelden van ondernemingsplannen aan.

Met een ondernemingsplan vertaal je het idee wat in je hoofd zit op papier. Het ondernemingsplan bestaat uit een deel waarin je alles over jezelf vertelt. Een marketinggedeelte, waarin je gaat onderzoeken of er inderdaad markt is voor jouw idee en wie je doelgroep is. En het financiële gedeelte. Levert jouw idee voldoende op om van te leven?

Bas Koorndijk, adviseur werk bij UWV gaf Marco in ’t Veld advies tijdens zijn start vanuit de WW. In ’t Veld: “Mijn ondernemingsplan was heel uitgebreid, omdat ik deze in eerste instantie had gemaakt om investeerders warm te maken voor mijn bedrijf. Mijn huiswerk, een uitgebreid brancheonderzoek en een goede berekening of alles haalbaar was, had ik al gedaan. Voor UWV heb ik mijn plannen toch wat moeten aanpassen. Het plan was heel breed wat betreft de doelgroepen en diensten. Met tips van Bas heb ik meer focus aangebracht en is mijn ondernemingsplan door het UWV goedgekeurd”.

De praktijk

In ’t Veld maakte gebruik van de onderzoeksperiode UWV en de startperiode van UWV. “Eigenlijk ging alles in een rap tempo, zo snel dat ik eigenlijk bang was dat ik te snel ging voor UWV. Ik wilde de onderzoeksperiode overslaan, want ik had 2 jaar geleden al een plan gemaakt voor een eigen bedrijf. Dat is toen niet doorgegaan, omdat ik een baan aangeboden kreeg in de ICT. Maar mijn hart ligt bij de logistiek. Zelf beslissingen nemen, eigen baas zijn trekt mij heel erg aan. Omdat ik op korte termijn wilde starten, dacht ik eerst gebruik te maken van de urenverrekening van UWV. Maar Bas adviseerde toch de startperiode van 6 maanden. Zodat ik toch recht heb op een basisinkomen gedurende 6 maanden. Bij de urenkorting kan je uitkering namelijk snel afnemen als je meer uren gaat maken voor je eigen bedrijf. Bij de startperiode maakt het niet uit hoeveel uur je in je eigen bedrijf steekt, omdat het niet van invloed is op de hoogte van de uitkering. De periode van de beslissing en het uiteindelijke inschrijven heeft nog geen 3 weken geduurd”.

Koorndijk: “De startperiode wordt ook vaak de startersregeling genoemd. Dat kan verwarrend zijn. De officiële benaming is ‘startperiode’. Om gebruik te maken van de startperiode heb je altijd toestemming nodig van je adviseur werk. Klanten die een aanvraag doen voor de startperiode, mogen de afgelopen 6 maanden niet bedrijfsmatig bezig zijn geweest. Dit omdat het UWV ze dan niet als startend ondernemer ziet. Het is ook niet toegestaan om opdrachten aan te nemen van je laatste werkgever tijdens de startperiode. Doe je dat wel, dan wordt je 100% gekort op je WW-uitkering. Ongeveer een kwart van de starters vanuit de WW heeft gebruik gemaakt van de startersregeling. Voorwaarde is een ondernemingsplan waaruit blijkt dat je kunt voorzien in je eigen levensonderhoud. Je adviseur werk beslist of je gebruik mag maken van de startersregeling. Doelstelling van de startperiode is wel dat de klant na 6 maanden volledig op eigen benen staat en géén uitkering meer ontvangt van UWV.”

Slagingskans vergroten

“Ik ben in de logistiek gestart omdat ik deze tak van sport ken. Ik ga me met mijn bedrijf Field Forwarding BV richten op klanten die net beginnen in de logistiek en minder ervaren zijn. Daar zie ik kansen. Je moet goed bedenken wat je maximale capaciteiten zijn en kennis van de branche is een must”, vertelt in ‘t Veld. Ook Koorndijk bevestigd dat de slagingskans veel groter is als je start in een branche die je goed kent.

Populaire branches waarin WW’ers starten zijn de zakelijke dienstverlening, bouw- en houtbranche en financiële dienstverlening. Hierin wijken WW’ers niet af van de gemiddelde starter.

Ga op zoek naar een branche waar kansen liggen. Doe altijd goed brancheonderzoek en kijk hoe jouw markt ervoor staat. Zorg dat je antwoord krijgt op de volgende vragen:

 • Wat zijn nieuwe trends en ontwikkelingen?
 • Welke wet- en regelgeving geldt er in jouw branche?
 • Wat is de gemiddelde omzet?
 • Hoe zit het met online profilering in je branche?

De uitkomsten van een brancheonderzoek gebruik je om de haalbaarheid van je idee te toetsen.

Startperiode of urenkorting?

Koorndijk leg uit wanneer je voor de startperiode of urenkorting moeten kiezen. “Ga je fulltime ondernemen? Dan is de startperiode meestal handiger dan de urenkorting. Je levert 29% van je WW-uitkering in, je mag net zo veel uren maken als je wilt en hebt geen sollicitatieplicht. Je inkomen uit je bedrijf mag je houden. Ook ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.”

Ga je parttime ondernemen? Of had je naast je baan in loondienst al een bedrijf en wil daarvoor je uren uitbreiden? “Dan is de urenkorting waarschijnlijk beter. Let wel op, want alle uren tellen mee, ook acquisitie en reisuren. Geef je uren altijd direct door aan UWV. Doe je dit niet, dan riskeer je een korting op je uitkering of zelfs een boete”.

Parttime ondernemen

4 op de 10 ondernemers die vanuit de WW starten combineren hun bedrijf uiteindelijk met een baan in loondienst. Deeltijd of parttime ondernemen heeft als groot voordeel dat je doorgaans minder financieel risico loopt. Je hebt tenslotte wel 1 regelmatig inkomen. Er kunnen verschillende redenen zijn om parttime te ondernemen. Parttime ondernemen heeft ook fiscale gevolgen voor bijvoorbeeld je aangifte inkomstenbelasting en eventuele toeslagen.

Terugbetalen WW-uitkering en startperiode

Tijdens je startperiode krijg je 26 weken lang 29% minder WW-uitkering en je hebt in deze periode alle uren aan je eigen bedrijf besteed. Als je tijdens de startperiode ook nog een toeslag ontvangt van UWV of Belastingdienst dan kan het zijn dat je die (gedeeltelijk) moet terugbetalen. Dit wordt berekend aan de hand van de vaststelling van de Belastingdienst. De vaststelling gaat over de aangifte van de eerste 2 boekjaren van je bedrijf. Neem voor meer informatie contact op met UWV.

70% ondernemers succesvol na startersperiode

De startperiode van UWV duurt maximaal 6 maanden. Daarna maak je de balans op of je doorgaat of stopt met je bedrijf. Als je doorgaat moet je de uren die je aan je bedrijf besteedt doorgeven aan UWV. Deze uren worden verrekend met je WW-uitkering. Koorndijk “Het grootste gedeelte van de klanten die gebruikmaken van de startperiode gaan door. Meer dan 70% is nog steeds actief als ondernemer. Een groot gedeelte daarvan is ook na 3 jaar nog succesvol. Zij hoeven niet meer terug te vallen op hun resterende WW-recht.”

Lukt het niet om je bedrijf tijdens of na de startperiode te laten slagen en beëindig je je bedrijf? Dan kan je WW-uitkering misschien voortgezet worden als je weer beschikbaar bent voor werk. Dit kan pas als de startperiode van 26 weken voorbij is.

Inschrijving KVK

Iedere ondernemer of zzp’er moet zich inschrijven bij KVK. Maar als je gebruikmaakt van de startersregeling, heb je eerst toestemming nodig van UWV. Overleg dus altijd eerst met je adviseur werk of je je bedrijf mag inschrijven bij de KVK.

Voor je inschrijving kun je online een afspraak maken. Voordat je langskomt om de inschrijving officieel te maken, vul je het online inschrijfformulier in. Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post. Inschrijven kost eenmalig € 51,95.

Read this article in English

Webinar

Bekijk gratis het webinar: Bedrijf starten vanuit een WW- uitkering.

Deze video kun je alleen afspelen als je cookies hebt geaccepteerd. Wijzig je cookieinstellingen en ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de video kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Wil je meer weten over het starten van een eigen bedrijf? Bekijk de menukaart bedrijf starten.

Willeke Leensma

Als KVK-adviseur Start help ik startende ondernemers graag verder. Mijn specialismen zijn starten vanuit een uitkering, zzp en verzekeringen. Actualiteiten deel ik via nieuwsbrieven, social media en artikelen op KVK.nl.

InspiratiePage
Starten